Basisuitrusting

Je wilt gaan wandelen met behulp van een Garmin GPS en je wilt weten wat je hiervoor minimaal nodig hebt? Op deze pagina geef ik informatie over de minimale benodigdheden. Zelf loop ik inmiddels alweer vele jaren bijna wekelijks met mijn Garmin Oregon 450. Maar ook voor mij was het in het begin even wennen om, ondanks mijn ervaring met een ander GPS toestel, met mijn Garmin aan de slag te gaan. Ook al loop ik zelf met een Garmin Oregon 450, deze handleiding is ook bruikbaar voor andere toestellen.


Garmin Oregon 450.

Ik beperk mij in deze handleiding tot de functionaliteit welke ik zelf tijdens het wandelen gebruik. Dit is misschien nog geen 5% van alle mogelijkheden welke mijn Garmin aan boord heeft. Maar met deze beperkte set van functies ben ik in staat om zowel een gedownloade of zelf gemaakte wandeling na te lopen als tijdens het lopen de actuele wandeling door mijn Garmin laten vastleggen (loggen).


Wat heb je minimaal nodig?


Voor het lopen van een gedownloade wandeling heb je minimaal nodig:

Wil je zelf een wandeling uitzetten, een wandeling nabewerken of bijvoorbeeld de gelopen route op je computer bekijken dan heb je naast de hierboven genoemde punten ook het programma Garmin Mapsouce nodig. Deze software krijg je gratis bij aankoop van je Garmin GPS.
 


De Garmin GPS


Garmin heeft momenteel (2013/2014) zes verschillende GPS-series voor wandelaars en trekkers in haar programma. Op de website van Garmin vind je de volgende series terug: Monterra, Oregon, Montana, GPSMap, eTrex en Dakota. De prijs varieert tussen de euro 120 en euro 600. Mijn keuze voor de Oregon 450 (niet meer leverbaar, vervangen door de Oregon 600 serie) was vooral gebaseerd op de gewenste functionaliteit (ik heb niet gekozen op budget). Omdat ik veel wandel wilde ik een robuuste GPS met (groot) aanraakscherm en voldoende opslagcapaciteit (intern en extern). Omdat de wensen en het budget voor een ieder anders kunnen zijn adviseer ik om de toestellen vooral in een speciaalzaak te gaan bekijken. Laat je goed voorlichten, bekijk de toestellen in de winkel, neem ze ook in de hand en kies vervolgens aan de hand van het beschikbare budget en je specifieke wensen het juiste toestel.


Garmin productaanbod GPS systemen voor wandelaars.

 


De wandelkaart


Naast je GPS toestel heb je een kaart van je wandelgebied nodig. Kies hierbij voor een specifieke wandelkaart van het land waarin je gaat wandelen. De gratis bij de Garmin meegeleverde “World Map” of de bij MapSoure behorende “Global Map” zijn absoluut ongeschikt voor wandelaars. Ook kaarten bestemd voor auto of motor (bv Garmin City Navigator) zijn niet geschikt voor wandelaars (te grof en wandelpaden ontbreken). Sinds kort is er voor de Garmin ook een kaart van Open Street Map (OSM) beschikbaar. Deze kaart is gratis te downloaden vanaf garmin.openstreetmap.nl. Echter deze kaart is vooral geschikt voor automobilisten (en misschien fietsers). Voor Nederland zijn er momenteel twee goede wandelkaarten beschikbaar met beide hun eigen voor- en nadelen.

Garmin Topo Benelux Pro heeft een schaal van 1:50.000 en toont de landen Nederland, Belgie en Luxemburg. De kaarten tonen bebouwing en water in meer detail dan de Onroute kaart (zie hieronder). Ze hebben als nadeel dat het kleurcontrast wat minder is dan de onRoute kaart met als gevolg dat de kaart net wat minder goed leest op de GPS. Ook zijn doorgaande wandelroutes op deze kaart niet geel gemarkeerd. De prijs voor de Benelux versie is momenteel euro 139 (alleen Nederland kost euro 99). De kaart neemt op de GPS ongeveer 1100Mb aan schrijfruimte in (let wel dat is inclusief Belgie en Luxemburg).

Onroute Topografische Wandelkaart Nederland geeft op de website aan dat de kaart gebaseerd is op de 1:10.000 ondergronden van het kadaster. Desondanks kan ik niet meer detail ontdekken dan de kaart van Garmin. Zoals hierboven aangegeven tonen huizen en water juist minder detail. De kaart heeft echter een beter contrast dan de Garmin kaart waardoor deze op de GPS beter leesbaar is. Daarnaast zijn alle doorgaande wandelroutes als gele lijnen op de kaart aanwezig. De onRoute Wandelkaart kost euro 89 en neemt op de GPS ongeveer 350Mb aan schrijfruimte in.


Garmin Global Map, zoomniveau (ongeveer) 70 meter, omgeving Otterlo. Klik op de kaart voor een vergroting.


Garmin City Navigator Europe, zoomniveau (ongeveer) 70 meter, omgeving Otterlo. Klik de op kaart voor een vergroting.


Open Street Map, zoomniveau 70 meter, omgeving Otterlo. Klik de op kaart voor een vergroting.


Garmin Topo Benelux Pro, zoomniveau 70 meter, omgeving Otterlo. Klik op de kaart voor een vergroting.


Onroute Topografische Wandelkaart Nederland, zoomniveau 70 meter, omgeving Otterlo. Klik op de kaart voor een vergroting.

Zelf loop ik momenteel met beide kaarten op mijn GPS. Ik heb nog geen keuze tussen de Garmin Benelux Pro en de onRoute Wandelkaart Nederland kunnen maken. Het detailniveau van Garmin Topo Benelux spreekt mij aan maar ik mis op de Garmin kaart het contrast van onRoute en tijdens het lopen van L.A.W. wandelingen mis ik op de Garmin kaart de gele routelijn.

 


GPX bestanden


Om een route met behulp van je Garmin na te kunnen lopen heb je een zogenoemd GPX bestand nodig. GPX staat voor GPS Exchange Format, een formaat dat door de meeste GPS toestellen en GPS software te openen is. Het GPX formaat kan drie soorten informatie bevatten: track (een zelf afgelegde route, gelogd door een gps-apparaat), route (geplande routes, niet noodzakelijkerwijs reeds afgelegde route) en losse waypoints, die geen samenhang hoeven te hebben (bijvoorbeeld campings, parkeerplaatsen, benzinepompen of aanlegplaatsen). Waypoints zijn vergelijkbaar met “nuttige plaatsen”. In een volgende handleiding zal ik hier nader op ingaan.


Garmin Topo Benelux Pro met track (deel) en waypoint van het Veluwe Zwerfpad omgeving Arnhem zichtbaar in Mapsource.

Wil je zelf een wandeling gaan nalopen dan zal je eerst een GPX bestand dienen te downloaden. Dat kan natuurlijk vanaf deze website maar hieronder geef ik enkele links naar websites waar ik zelf GPX bestanden of routebeschrijvingen van heb gedownload en nagelopen:

Frank Wandelt
GPSies
GPSwalking.nl
GPS Tour.info
GPSwandelaar
Klik, Print en Wandel
Struinbulletin
Voetstappen.nl
Wandelbeeld: Wandelen in de Achterhoek
Wandelgids Zuid-Limburg
Wandelzoekpagina

Heb je een wandeling gevonden, download dan het GPX bestand en bewaar dit bestand op een logische plek op jouw computer. In één van de volgende handleidingen laat ik zien hoe je dit GPX bestand op je Garmin GPS plaatst.


Gedownloade tracks voor het Pieterpad zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

 


Accessoires


Naast je basisuitrusting (GPX, wandelkaart en wandelroute) zijn goede accu’s en een goede acculader belangrijk. Zelf heb ik na lang zoeken gekozen voor een acculader van het merk Maha Energy / Powerex, de MH-C9000. Een fijne lader met speciale programma’s om batterijen de eerste keer op te laden (Break-In) en programma’s om batterijen welke lange tijd niet gebruikt zijn opnieuw op te laden (Refresh and Analyze of Break In). De prijs van de lader ligt tussen de euro 40 en euro 45.

Voor de batterijen zelf heb ik bewust gekozen voor een type met een hoge milliampère/uur (mAh) capaciteit. Hoe hoger de mAh des te langer de batterij energie kan leveren aan de GPS. Ik heb tenslotte gekozen voor oplaadbare batterijen van Sony met een capaciteit van 2700 mAh. Lader en batterijen zijn dan iets duurder dan een “standaard” set maar ik loop er inmiddels al weer vele jaren mee en ik ben tijdens een wandeling nog nooit met lege batterijen komen te staan. Wel neem ik voor de zekerheid altijd 2 volle batterijen van dit type mee als reserve stroomvoorziening. De prijs voor 4 batterijen (blisterverpakking) ligt rond de euro 20.

Update: Na ruim 5 jaar heeft de eerste Sony oplaadbare batterij het begeven (de lader geeft aan dat deze batterij niet meer te vertrouwen is). Ik heb, na het lezen van diverse uitstekende reviews, besloten om de batterijen te vervangen door de Maha Powerex AA 2700mAh. Een setje van 4 stuks kost nog net geen euro 15.

Maha Energy / Powerex MH-C9000 lader en Sony NI-MH 2700mAh AA batterijen.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *