Wandelkaart installeren

Voordat je met je Garmin gaat wandelen dien je eerst de kaart (ondergrond) op je Garmin GPS te installeren. Waarschijnlijk komt jouw gekochte wandelkaart met uitgebreide installatieinstructies maar voor de volledigheid laat ik toch zien hoe je de wandelkaart installeerd. Dit kan, afhankelijk van het aangeleverde bestand, op verschillende manieren, hieronder zal ik achtereenvolgens de volgende drie methoden behandelen:

Mapsource versus Garmin GPS

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er een verschil tussen het bestandsformaat wat het programma MapSource op jouw computer gebruikt en het bestandsformaat wat jouw Garmin GPS gebruikt. De Mapsource kaart bestaat uit vele kleine, voornamelijk *.img bestanden. Bv de Garmin Benelux Pro kaart bestaat uit meer dan 150 bestanden. Geïnstalleerde kaarten vind je op je computer standaard terug op de C: schijf in de folder Garmin. Onderstaande afbeelding toont een deel van deze folder.


Deel van de Garmin Topo Benelux Pro kaart voor Mapsource zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Op de Garmin GPS kunnen wandelkaarten zowel op de interne geheugenruimte van de Garmin zelf als op de externe geheugenkaart (SD kaart) geplaatst worden. Onderstaande afbeelding toont de Garmin GPS als schrijfstation D: en de externe geheugenkaart als schrijfstation E:. Dit kunnen op jouw computer, als je bijvoorbeeld een DVD speler hebt, andere schrijfstation letters zijn, bv E: en F: of bv E: en G:, etc.


Wandelkaarten op de Garmin Oregon 450 zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Je bent vrij om te kiezen waar je jouw wandelkaart wilt plaatsen, op de Garmin zelf of op de externe geheugenkaart. In beide situaties komt de kaart in de map Garmin te staan. Ik heb er voor gekozen om al mijn wandelkaarten op de externe geheugenkaart te plaatsen. In de map Garmin vind je op bovenstaande afbeelding 5 wandelkaarten terug (Topo België en Luxemburg, Garmin Topo Duitsland Pro, Garmin Topo Frankrijk Pro, Onroute Wandelkaart en Garmin Topo Benelux Pro). Iedere kaart bestaat uit een enkel *.img bestand. De naamgeving voor de verschillende kaarten mag je zelf kiezen.
 

Wandelkaart op SD kaart

Heb je een wandelkaart gekocht welke op SD kaart wordt geleverd dan kan je volstaan met het plaatsen van je nieuwe SD kaart in je Garmin GPS. Zodra de geheugenkaart geplaatst is en de Garmin GPS is ingeschakeld zal de nieuwe kaart beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.


SD kaart slot in het batterijcompartiment van de Garmin Oregon 450.

Mijn ervaring leert dat de bevestiging van de SD kaart niet heel solide is en dat deze tijdens het verwisselen van de batterijen nog wel eens wil losschieten. Ik heb daarom na plaatsing van de SD kaart de kaarthouder afgeplakt met een klein stukje pleister. Geen elegante oplossing maar het functioneerd prima.

 

Wandelkaart geleverd als Mapsource bestanden

Onderstaande instructies laten stap voor stap zien hoe je een op de computer geïnstalleerde (wandel)kaart kan overzetten naar je Garmin GPS. Wil je dit zelf oefenen maar heb je nog geen (wandel)kaart aangeschaft dan kan je bij Open Street Map een gratis kaart van een land naar voorkeur downloaden. Let wel, de Open Street Map kaart is prima om mee te oefenen maar zal voor de meeste wandelaars te weinig detailniveau bevatten om daadwerkelijk tijdens het wandelen gebruikt te kunnen worden.

Voor deze instructies ga ik er vanuit dat de aangeschafte kaart al, tesamen met het programma Garmin Mapsource, op de computer is geïnstalleerd.

Open allereest het programma Mapsource en selecteer in Mapsource, indien er meerdere kaarten aanwezig zijn, de kaart welke je wilt transporteren naar je Garmin GPS. In dit voorbeeld gebruik ik de Onroute Wandelkaart.


Onroute wandelkaart in Garmin Mapsource.

Zoom vervolgens zover uit dat het gehele land naar keuze (afhankelijk van de gekozen kaart) in Garmin Mapsource zichtbaar is.


Onroute wandelkaart uitgezoomd zodat geheel Nederland zichtbaar is.

Kies in de gereedschapsbalk geheel bovenaan voor het “Map Tool” gereedschap. Is de gereedschapsbalk niet zichtbaar selecteer deze dan eerst onder “View” » “Show Toolbars” » “Tools”. Selecteer vervolgens met het “Map Tool” gereedschap geheel Nederland door er een “venster” rondom heen te trekken.


Geheel Nederland geselecteerd met het “Map Tool” gereedschap.

Na het selecteren van geheel Nederland zullen in geheel links onder “Maps” de namen van de geselecteerde kaartbladen zichtbaar worden. In dit voorbeeld bestaat Nederland uit 95 kleinere kaartbladen.


Na de selectie worden de kaartbladen zichtbaar onder “Maps”.

Mapsource zal de namen van de geselecteerde kaartbladen gebruiken als naam voor de kaart op je Garmin GPS. In dit voorbeeld zal de kaart nu de naam C10,C11,C12,C13,D9,D10,D11,D12,D13,E8,E9 krijgen. Niet echt een handige naam voor deze kaart. Klik daarom links onderin op “Map Set Name:” om de kaartnaam aan te passen.


Standaard naamgeving van de geselecteerde kaartbladen.

Vink in de dialoog de optie “Autoname the map set” uit en geef de kaart een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld geef ik deze kaart de naam “Wandelkaart Nederland”.


Aanpassen van de standaard kaartnaam in een eigen voorkeur.

Nu de naam van de kaart is aangepast en de juiste kaartbladen zijn geselecteerd ben je klaar om je kaart naar je Garmin GPS te sturen. Zorg daarvoor eerst dat je Garmin GPS via de USB-kabel met de computer is verbonden.


Wacht totdat de Garmin GPS met de computer verbonden is.

Kies, om de kaart te verzenden, in het pull-down menu bovenin voor “Transfer” en vervolgens voor “Send to Device”.


Klaar om de kaart naar de Garmin GPS te verzenden.

In de “Send to Device” dialoog zal je Garmin GPS zichbaar worden. Achter “Device” kan je kiezen om de kaart op het interne opslaggeheugen te plaatsen of (indien aanwezig) op de externe SD kaart te plaatsen. Klik vervolgens op “Send”.


Kies voor interne of externe opslag.

Garmin Mapsource gaat de kaart nu eerst voorbereiden. Van alle afzonderlijke bestanden waar deze kaart uit bestaat wordt nu één bestand gemaakt. Afhankelijk van de geselecteerde kaartbladen kan dit enige tijd duren.


Voorbereiden van de geselecteerde kaartbladen.

Na deze voorbereiding wordt de nieuwe kaart naar je Garmin GPS verzonden. Ook dit kan, afhankelijke van de geselecteerde kaartbladen, weer enige tijd duren.


Verzenden van de nieuwe kaart.

Zodra Mapsource klaar is met verzenden krijg je als gebruiker te zien dat de data succesvol verzonden is.


The data was successfully sent.

Zou je nu met de Windows Verkenner (Windows Explorer) op je Garmin GPS kijken in de folder “Garmin” dan zie je dat er een bestand gmapsupp.img is bijgeplaatst. De in Mapsource opgegeven naam “Wandelkaart Nederland” is de naam waaronder de kaart op je Garmin GPS zichtbaar is als je de kaart in- of uitschakeld. De bestandsnaam op je Garmin opslagmedia of externe SD kaart is echter altijd gmapsupp.img. Het staat je gelukkig vrij om de bestandsnaam in een andere naam te veranderen.


gmapsupp.img.

Gebruik de Windows Verkenner om de bestandsnaam gmapsupp.img te veranderen in bijvoorbeeld Wandelkaart Nederland.img. Zorg dat je de bestandsextensie .img niet aanpast anders is de kaart niet meer herkenbaar voor je Garmin GPS.


Aanpassen van de kaartnaam in de Windows Verkenner.

Je hebt nu succesvol een kaart vanuit Garmin Mapsource op je Garmin GPS geplaatst. Door het na afloop aanpassen van de bestandsnaam kan je meerdere kaarten naast elkaar op je Garmin GPS tot je beschikking hebben. Handig als je tijdens je vakantie bijvoorbeeld meerdere landen aandoet of als je wandelt in bijvoorbeeld het grensgebied tussen Nederland en Duitsland.


Meerdere kaarten beschikbaar op je Garmin GPS.

Zodra de kaart op de Garmin GPS geplaatst is zal deze beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart geleverd als een enkel image (*.img) bestand

Heb je naast de Mapsource kaart ook een image (*.img) voor de Garmin GPS ontvangen of heb je een image bestand voor de Garmin GPS gedownload dan kan je deze rechtstreeks op de geheugendrager van je Garmin GPS plaatsen.

Bijvoorbeeld de Open Streep Map voor Garmin is als download beschikbaar voor het programma Mapsource en als download voor je Garmin GPS. Zoals hierboven al aangegeven is deze kaart niet echt geschikt voor wandelaars maar omdat de kaart gratis (legaal) te downloaden en te gebruiken is gebruik ik deze kaart als voorbeeld in deze handleiding.

Op de website van Open Street Map kan je gratis een kaart van een land naar voorkeur downloaden. Na het selecteren van het juiste land worden de beschikbare downloads zichtbaar. Het bestand osm_generic_gmapsupp.zip bevat de kaart van Nederland voor op je Garmin GPS.


Download de OSM kaart van Nederland voor de Garmin GPS.

De kaart van Open Street Map wordt als ZIP bestand aangeboden, een extra schil om het eigenlijke image bestand. Deze zal je eerst moeten uitpakken (decomprimeren). Op de website van Microsoft vind je hier instructies voor.

Heb jij je kaart al als IMG bestand beschikbaar dan hoeft deze niet uitgepakt te worden.


Het gedownloade ZIP bestand en het uitgepakte IMG bestand.

De standaard naamgeving voor kaarten (bestandsnaam) op de Garmin GPS is gmapsupp.img. Dit is een prima naam maar als je meerdere kaarten op je Garmin GPS wilt plaatsen dan lukt dat niet als iedere kaart de zelfde bestandsnaam heeft. De oplossing is het aanpassen van de bestandsnaam in een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld herbenoem ik de kaart naar “OpenStreetMapNL.img“.

Selecteer hiervoor het image bestand (1x aanklikken met de muis) en gebruik de Windows Verkenner (Windows Explorer) om de naam van het bestand aan te passen.


Herbenoemen van het bestand gmapsupp.img in OpenStreetMapNL.img.

Het bestand heeft nu de naam OpenStreetMapNL.img gekregen en is klaar om op de Garmin GPS geplaatst te worden.


Het herbenoemde bestand in de verkenner.

Sluit voor de volgende stap eerst je Garmin GPS aan op je computer middels de USB kabel. Selecteer vervolgens in de Windows Verkenner het bestand OpenStreetMapNL.img (1x aanklikken) en kies in de Windows Verkenner voor de optie “Copy“.


Selecteren en kopieeren van het image bestand in de Windows Verkenner.

Blader in de Windows Verkenner naar het opslagmedia van je Garmin GPS (intern of SD kaart), ik kies er voor om de Open Street Map kaart op de SD kaart te plaatsen.


Wandelkaarten op de Garmin Oregon 450 zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Kies in de Windows Verkenner voor de optie “Paste” (“Plakken“) om de hiervoor geselecteerde kaart op de SD kaart te plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat je de kaart in de folder Garmin plaatst. Deze folder is aanwezig op je Garmin GPS maar misschien nog niet op de SD kaart. In die situatie dien je eerst op je SD kaart een folder Garmin aan te maken, dit mag met hoofdletter of kleine letter G (dus zowel Garmin als garmin zijn juist.). Alleen kaarten geplaatst in de folder Garmin worden op je Garmin GPS zichtbaar.Nu de kaart op de Garmin GPS is geplaatst is deze beschikbaar. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Lees hieronder verder hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart inschakelen of uitschakelen

Na het plaatsen van een kaart op je Garmin GPS kan het zijn dat de kaart nog niet zichtbaar is, de kaart staat nog uitgeschakeld. Om op mijn Garmin Oregon 450 een kaart in- of uit te schakelen ga ik in het hoofdmenu naar de optie “Stel In” (“Settings”), vervolgens naar “Kaart” (“Map”), dan kies ik voor “Kaartinformatie Selecteer Kaart” (“Map Information Select Map”). Vervolgens worden alle aanwezige kaarten op het scherm getoond en kan ik door het selecteren of aanklikken van een kaart deze inschakelen dan wel uitschakelen. Het kan zijn dat jouw Garmin GPS een afwijkend menu toont, raadpleeg in die situatie de meegeleverde handleiding.


In of uitschakelen van een (wandel)kaart in het menu van de Garmin Oregon 450.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.

8 gedachten over “Wandelkaart installeren

 1. Ik heb de wandelingen op de GPS gezet. Hoe zet ik ze dan “aan”? Of krijg ik een melding wanneer is er ben dat ik op een route ben?
  Wij hebben een Garmin 650.

  • Als de wandeling(en) als gpx bestand in de juiste map op de GPS zijn geplaatst zullen deze zichtbaar worden in de “Track Manager”. De “Track Manager” is een optie in het hoofdmenu. Vanuit de “Track Manager” kan je vervolgens de juiste wandeling selecteren en kies je voor “Show on Map”. De gehele wandeling wordt op de kaart zichtbaar. Door tot slot voor “Go” te kiezen kan de wandeling gelopen worden.

 2. Buitengewoon hartelijk dank voor de duidelijke instructie om de Topo Beneluxkaart opnieuw op mijn Vista HCx te plaatsen

 3. Hallo.

  Ondanks mijn informeren toch een probleem met het gebruik van wandelkaarten op een sd kaartje, we hebben een Dakota 10 dus alleen intern geheugen hier voor twee sd kaartjes besteld via internet met na vragen of ik die kaarten in de dakota kon zetten zou via mapsourse kunnen.

  Het moet in deeltjes maar helaas mapsourse zie de sd kaart niet, ook via base kamp lukt het niet om delen van de kaarten te instaleren op de gps, base kamp ziet wel de kaart.

  Ik vrees dat ik ondanks mijn onderzoekje een probleem heb en misschien wel een ander gps moet kopen of jullie moeten iets weten.

  Mei vriendelijke groeten

  Arie Stuurman

  • Ik heb nooit met een Dakota gewerkt dus ik kan alleen maar speculeren. De specs geven aan dat het interne geheugen van de Dakota 850 mb groot is, daar zou dus een wandelkaart op passen (niet de Garmin Benelux Pro, bv wel de Onroute wandelkaart Nederland).

   Je geeft niet aan welke kaart(en) je op SD kaart hebt gekocht, maar als je kaart een enkel img bestand betreft en qua grootte op het interne geheugen van de Dakota past zou je deze het *.img bestand via de verkenner naar de Dakota kunnen kopieëren. Zorg wel dat je het bestand dan in de map \garmin\ plaatst.

   • Bedankt voor je reaktie het zijn de topo benelux en frankrijk en zijn beide in een *img bestand en te groot voor het geheugen van de gps, wilde en dat zou moeten kunnen via mapsourse de delen die ik nodig heb in de gps laden wat volgens anderen zou kunnen maar mapsourse ziet de hele kaart niet eens.
    En voor base kamp moet ik denk ik de kaart eerst in de computer installeren maar ook dat gaat niet als ik via Javawa het wil aanpassen aan een bestand wat wel te lezen is mis ik een tdb bestand.

    groeten

    Arie Stuurman

    • Volgens mij kan je de kaarten niet in Mapsource of Basecamp gebruiken. Met het gratis programma GMapTool kan je onder andere een enkel IMG bestand omzetten naar een herkenbare kaart voor Mapsource of Basecamp. Vanuit daar kan je dan een selectie maken en deze selectie terugschrijven als een enkel IMG bestand naar je Dakota.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *