Almen: Langs de Berkel, Huis de Voorst en Huis ’t Velde

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Almen: Langs de Berkel, Huis de Voorst en Huis ’t Velde
provincie:Gelderland
afstand:13.0 km
gelopen:November 2023
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids IJsselvallei Zuid
coördinaten start:52.15729, 6.30190
startpunt:Parkeerplaats Hervormde kerk Almen, Dorpsstraat 36, 7218 AH Almen
downloads: 166 ( gpx: 166 | kml: 0 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze route is zonder flinke aanpassingen helaas niet langer te lopen. De oorspronkelijke route liep je in de vorm van het cijfer 8 maar bij het weghalen van de onbewaakte spoorwegovergang op het traject Zutphen - Winterswijk heeft men ook de nabijgelegen brug over het Afleidingskanaal verwijderd. Het deel van de route ten westen van het Afleidingskanaal loopt daarom nu in omgekeerde volgorde en in plaats van het schouwpad aan de noordzijde van de Berkel volgt de route nu grotendeels het schouwpad aan de zuidzijde van de Berkel.

Vanuit Almen wordt al snel het buitengebied en de oever van de Berkel opgezocht. Waar de route eerst de Berkel aan de noordzijde volgde wordt nu al snel de Berkel overgestoken om deze beek aan de zuidzijde te volgen. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend en dat is goed te merken. De oevers zijn zeer drassig en op sommige stukken staat een dun laagje water op het land. Waterdichte schoenen zijn hier zeker aan te bevelen.

De Berkel was tot enige jaren geleden. net als zoveel beken in Nederland, rechtgetrokken ten behoeve van de afwatering. Pas enige jaren geleden zijn de bochten in de Berkel weer volgens de oude loop teruggebracht. Het eerste stuk langs de Berkel is nu dan ook veel fraaier dan tijdens het uitbrengen van deze wandelgids rond 2003. Na het kruisen van het spoor is de loop echter weer strakker. Dit is dan ook even een wat saaier stukje in de wandeling.

Na het verlaten van de Berkel loopt de route achtereenvolgens over de landgoederen Huis 't Velde en Huis de Voorst. Dat deze landgoederen in de titel van deze wandeling in omgekeerde volgorde staan komt, zoals eerder al aangegeven, omdat de route aan de westzijde van het spoor nu in omgekeerde volgorde moet worden gelopen.

Op de terugweg richting Almen volgt de route eerst nog een stuk over het schouwpad langs het Afleidingskanaal om vervolgens door bosrijkgebied terug naar het startpunt te keren. Na de sportvelden loopt de route de laatste kilometer over de wat bredere en drukkere Dorpsstraat.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Trivia: Bij mijn weten is de driesprong Kapperallee met de N436 de enige plek in Nederland waar je als onderdeel van een wandelroute dwars door een tankstation dient te lopen. Er is daar voor wandelaars geen enkele voorziening aangebracht.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Almen_-_Langs_de_Berkel_-_Huis_de_Voorst_en_Huis_t_Velde_-_13.0_km.gpx”
aantal downloads: 166  –  bestandsgrootte: 32,74 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 1b8e4a7a8e1be285e8048fa4a505e2f0
SHA1: c4520a8852438e937cbb6cf5f0291a0ddb103edf
SHA256:bd6228253253535be992586613758d973a7b3dff12ae7f9cf84866d1326295ec
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Almen_-_Langs_de_Berkel_-_Huis_de_Voorst_en_Huis_t_Velde_-_13.0_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *