wandeling: | Arnemuiden – Veere – Veerse Dam: door het oude Walcheren |
provincie: | Zeeland |
afstand: | 14.7 km |
gelopen: | Augustus 2024 |
soort wandeling: | Niet Rondwandeling |
bron: | Wandelgids Zeeland en West Brabant |
coördinaten start: | 51.50145, 3.66977 |
startpunt: | Treinstation Arnemuiden |
downloads: | 209 ( gpx: 209 | kml: 0 ) |
Ook deze wandeling uit de wandelgids uit 2000 is nog grotendeels in de originele vorm te lopen. Vanaf het station start de route voor diegene die met de trein komen met een onnodig klein ommetje door de Molenweg en de Doeleweg om vlak daarna nogmaals langs de uitgang van het perron te lopen. Na het oversteken van het spoor volgt de route eerst een fietspad en later een voetpad door een smalle parkstrook langs de singel.
Het dorp Arnemuiden wordt echter al snel verlaten en bij de Veerseweg zou de route over de kruin van een (oude) dijk verder moeten lopen. Een overstap ontbreekt hier echter en er staat ook niet aangegeven dat de dijk toegankelijk is voor voetgangers. Ik besluit om niet over het prikkeldraad te stappen en de Veerseweg te bijven volgen.
Pas na het passeren van de ingang naar de tennisvleden maakt een bordje en een overstap duidelijk dat vanaf hier wel op de dijk gelopen mag worden.
Na het oversteken van de Oranjepolderseweg is het weer even zoeken naar de overstap die wat verscholen tussen de begroeing zit. Nu volgt een wat lastig stuk tussen de voet van de dijk en de Oranjepoldersche watergang. Van de watergang zie je door de bramen en het riet overigens niet zo heel veel. Het pad is oneffen, soms modderig en door vee kapotgelopen. Wilgen en braamstruiken nemen soms weer een groot deel van het smalle pad in en dwingen de wandelaar dan weer een stukje de stijle dijk op.
Het laatste stukje aldaar, na de bocht, staat vol met distels en brandnetels. Het lijkt er op dat niet veel wandelaars nog van dit wandelpad gebruik maken. De oversteek aan het eind van dit pad mis ik omdat deze enigzins verstopt tussen de wilgen zit. Maar het hek staat open en zo kom ik toch weer op de weg. Ik moet een klein stukje teruglopen voor de volgende verstap en zie ook de eerder gemiste overstap.
De route gaat nu weer verder over de kruin van de met gras begroeide dijk. Diverse overstappen en schapenweiden volgen om tenslotte op de verharde weg bij een vakantiepark (Zilveren schor) uit te komen.
Vanaf het fietspad bereik ik via een modderig zijpad oever van het Veerse Meer. De oever is drassig en het gras staat redelijk hoog maar is toch goed beloopbaar. Aan het eind (daar waar lang geleden het kanaal door Walcheren in het Veerse Meer uitmonde) is het wederom even zoeken naar de overstap.
Er volgt nu weer een stuk over het fietspad, eerst aan de landzijde en later aan de waterzijde. Bij het volgende grasveld wordt dit fietspad weer even verlaten om, zolangs als mogelijk, langs de oever over het grasveld verder te lopen.
Ongeveer halverwege de route worden de sluizen bij het mooie plaatsje Veere bereikt. De Grote Kerk van Veere was al vanaf Arnemuiden zichtbaar en ik had daar nog graag wat willen rondkijken maar het was er veel te druk met toeristen. Daarom besluit ik snel verder te lopen.
Na het passeren van de jachthaven voert de route via de Stenen Beer, een overdekte verbinding tussen de zeedijk en de bolwerken naar de vestingsdijk. Ook hier is het te druk met toeristen. Op de dijk wordt het gelukkig wat rustiger met toeristen. De laatste honderd meter voor het einde van de dijk loopt de route eigenlijk nog via een overstap door een stukje van het bos, de overstap ziet er echter behoorlijk overgroeid uit en wij besluiten hier de dijk te blijven volgen. Na de dijk wordt, na het oversteken van de doorgaande weg, het Veerse Bos bereikt met af en toe mooie uitzichten over de Veersekreek.
Na het bos wordt nogmaals de doorgaande weg overgestoken en volgt de route weer de (oude) dijk langs het Veerse Meer. De laatste kilometer wordt de dijk verlaten en loopt de route verder via de oever richting eindpunt. De laatste meters gaan over het strandje bij de Veersedam om vervolgens via een tunnel de verkeersweg te passeren en iets verderop de bushalte te bereiken.
download de track van deze wandeling als GPX bestand:
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.
Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 3a2e05ee47e8f9d6470a524c69cd9188
SHA1: c67ea392a3eb9d48e3e7462babd3934b477c2a04
SHA256:24fcdc04cbbadcfa586c5e4df5eee5adbf0ad7583d892b703a3dc95e6a61bb54
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.
Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.
Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.