Basisuitrusting

Laatste update: juli 2020.

Je wilt gaan wandelen met behulp van een Garmin GPS en je wilt weten wat je hiervoor minimaal nodig hebt? Op deze pagina geef ik informatie over de minimale benodigdheden. Zelf loop ik inmiddels alweer vele jaren bijna wekelijks met mijn Garmin Oregon. Eerst met de Oregon 450 en tegenwoordig met de Oregon 700. Maar ook voor mij was het in het begin even wennen om, ondanks mijn ervaring met een ander type GPS toestel, met mijn Garmin aan de slag te gaan.


Garmin Oregon 450.

Ik beperk mij in deze handleiding tot de functionaliteit welke ik zelf tijdens het wandelen gebruik. Dit is misschien nog geen 5% van alle mogelijkheden welke mijn Garmin aan boord heeft. Maar met deze beperkte set van functies ben ik in staat om een gedownloade of zelf gemaakte (Garmin Map Source) wandeling te lopen. Tevens geeft het mij de mogelijkheid om tijdens het wandeling de gelopen route door via mijn Garmin op te nemen. Deze opgenomen tracks zijn de basis voor de op deze website te downloaden routes.


Wat heb je minimaal nodig?


Voor het lopen van een gedownloade wandeling heb je minimaal nodig:

Wil je zelf een wandeling uitzetten, een wandeling nabewerken of bijvoorbeeld de gelopen route op je computer bekijken dan heb je naast de hierboven genoemde punten ook het programma Garmin MapSource of Garmin Basecamp nodig. Deze software ontvang je gratis bij aankoop van je Garmin GPS toestel. Zelf geef ik de voorkeur aan het oudere programma MapSource.
 


De Garmin GPS


Garmin biedt al jaren een scala aan GPS toestellen aan. Op de website van Garmin vind je in 2020 de volgende series terug: eTrex Touch, inReach, Oregon, Montana, eTrex, Rino, GPSMAP. De prijs van de diverse series varieert tussen de 100 en 600 euro. Mijn keuze voor de Oregon 450 en later de 700 was vooral gebaseerd op de gewenste functionaliteit (voor een Oregon 700 betaal je in 2020 tussen de 325 en 350 euro). Omdat ik veel wandel wilde ik een robuuste GPS met (groot) aanraakscherm en voldoende opslagcapaciteit (intern en extern). Omdat de wensen en het budget voor een ieder anders kunnen zijn adviseer ik om de toestellen vooral in een speciaalzaak te gaan bekijken. Laat je goed voorlichten, bekijk de toestellen in de winkel, neem ze ook in de hand en kies vervolgens aan de hand van het beschikbare budget en je specifieke wensen het juiste toestel.


Wandelen met je smartphone

Ik krijg soms de vraag waarom ik voor de navigatie tijdens het wandelen mijn smartphone niet gebruik. Voor mij zijn er vier redenen om mijn smartphone hiervoor niet te gebruiken. Allereerst het formaat. Mijn Garmin is compacter en ligt hierdoor prettiger in de hand (tijdens het wandelen heb je je navigatie constant in de hand). Daarnaast de kwetsbaarheid. Mijn Garmin valt per ongeluk wel eens op de grond en daar kan deze, dankzij de rubberen beschermhoes, beter tegen dan mijn smartphone. Ook wordt ik tijdens het wandelen wel eens overvallen door een regenbui. Mijn Garmin is waterdicht, mijn smartphone is dit zeker niet. Tot slot gebruikt mijn smartphone veel meer energie dan mijn Garmin. Het zou vervelend zijn om halverwege de route er achter te komen dat de accu leeg is. Natuurlijk kun je een external battery pack (powerbank) voor je smartphone meenemen maar deze zijn vaak groot en zwaar. Voor mijn Garmin heb ik altijd twee extra volle penlite batterijen bij mij. Met in totaal vier penlites kan ik tot 8 uur wandelen.

Dit neemt niet weg dat je als beginnende wandelaar je smartphone prima kunt gebruiken tijdens je eerste wandelingen. Ik gebruik tijdens het fietsen mijn smartphone (groter scherm dan mijn Oregon) in combinatie met de gratis app Maps Me. De smartphone krijgt dan zijn voeding vanuit mijn fiets waardoor het extra energieverbruik geen rol speelt. Met Maps Me kun je vooraf landkaarten downloaden voor off-line gebruik zodat je tijdens het fietsen (of wandelen) geen onnodig data verbruik hebt. Klein nadeel van Maps Me is dat het enkel met KML bestanden overweg kan. Een GPX bestand dien je dus eerst om te zetten in een KML bestand. Dit omzetten is echter dankzij een website als gpx2kml.com gemakkelijk en kosteloos te doen.


Voorbeeld van de Maps Me kaart op mijn smartphone.

 


De wandelkaart


Naast je GPS toestel heb je een kaart van je wandelgebied nodig. Kies hierbij voor een specifieke wandelkaart van het land waarin je gaat wandelen. De gratis bij de Garmin meegeleverde “World Map” of de bij MapSoure behorende “Global Map” zijn absoluut ongeschikt voor wandelaars. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van wandelkaarten. Tot een paar jaar geleden diende je als wandelaar zelf geschikte kaarten voor je GPS toestel aan te schaffen.Zo heb ik in de beginjaren gelopen met kaarten als Onroute Topografische Wandelkaart Nederland en Garmin Topo Benelux Pro. Voor ieder land (of soms een klein cluster van landen) diende je een nieuwe kaart te kopen.

Tegenwoordig wandel ik met de open data wandelkaarten van Open Street Map (OSM). Deze kaarten zijn kosteloos via garmin.openstreetmap.nl te downloaden voor gebruik op de computer (Garmin Map Source of BaseCamp). Echter de website freizeitkarte-osm.de een betere variant van deze kaarten aan. Zowel voor gebruik binnen MapSource of BaseCamp als voor gebruik op de Garmin GPS. Ook deze kaarten worden kosteloos aangeboden maar je mag als gebruiker een vrijwillig een bijdrage aan dit project geven.

Uitsnede Freizeitkarte 2020

Daarnaast heb ik de eigen Garmin TopoActive Europe kaarten aangeschaft. Voor een kleine 50 euro ontvang je geheel europa voor op je Garmin device. Ook deze kaarten zijn gebaseerd op Open Street Map data, maar bevatten echter veel minder detail. Wel begrijpelijk want het bestand voor geheel west europa is 3.5 Gb groot. De Freizeitkarte van enkel duitsland is al 2.2 Gb groot. De TopoActive kaarten hebben een groter contrast dan de Freizeitkarte maar eigenlijk was dit voor mij een nutteloze aanschaf. Ik wandel er nooit mee.

Uitsnede TopoActive Europe 2020

Tot slot toon ik nog de oudere Topo Benelux Pro kaart van Garmin (aanschaf destijds rond de euro 120). Met deze kaart heb ik in het verleden veel gewandeld. Deze kaart heeft een beter contrast dan de Freizeitkarte maar is inmiddels te oud om nog te kunnen gebruiken. Vergelijk de kaart maar met de twee kaarten hierboven. Teveel paden ontbreken op de Topo Benelux Pro kaart.

Uitsnede TopoActive Europe 2016

 


GPX bestanden


Om een route met behulp van je Garmin na te kunnen lopen heb je een zogenoemd GPX bestand nodig. GPX staat voor GPS Exchange Format, een formaat dat door de meeste GPS toestellen en GPS software te openen is. Het GPX formaat kan drie soorten informatie bevatten: track (een zelf afgelegde route, gelogd door een gps-apparaat), route (geplande routes, niet noodzakelijkerwijs reeds afgelegde route) en losse waypoints, die geen samenhang hoeven te hebben (bijvoorbeeld campings, parkeerplaatsen, benzinepompen of aanlegplaatsen). Waypoints zijn vergelijkbaar met “nuttige plaatsen”. In een volgende handleiding zal ik hier nader op ingaan.


Garmin Topo Benelux Pro met track (deel) en waypoint van het Veluwe Zwerfpad omgeving Arnhem zichtbaar in Map Source.

Wil je zelf een wandeling gaan nalopen dan zal je eerst een GPX bestand dienen te downloaden. Dat kan natuurlijk vanaf mijn website maar daarnaast zijn er nog vele andere websites waar ik zelf GPX bestanden of routebeschrijvingen van heb gedownload en nagelopen:

In alfabetische volgorde (en lang niet volledig):
Frank Wandelt
GPSwalking.nl
GPS Tour.info
GPSwandelaar
Klik, Print en Wandel
Struinbulletin
Voetstappen.nl
Wandelbeeld: Wandelen in de Achterhoek
Wandelgids Zuid-Limburg
Wandelzoekpagina

Heb je een wandeling gevonden, download dan het GPX bestand en bewaar dit bestand op een logische plek op jouw computer. In één van de volgende handleidingen laat ik zien hoe je dit GPX bestand op je Garmin GPS plaatst.


Gedownloade tracks voor het Pieterpad zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

 


Accessoires


Naast je basisuitrusting (GPX, wandelkaart en wandelroute) zijn goede accu’s en een goede acculader belangrijk. Zelf heb ik na lang zoeken gekozen voor een acculader van het merk Maha Energy / Powerex, de MH-C9000. Een fijne lader met speciale programma’s om batterijen de eerste keer op te laden (Break-In) en programma’s om batterijen welke lange tijd niet gebruikt zijn opnieuw op te laden (Refresh and Analyze of Break In). De prijs van de lader ligt tussen de euro 40 en euro 45.

Voor de batterijen zelf heb ik bewust gekozen voor een type met een hoge milliampère/uur (mAh) capaciteit. Hoe hoger de mAh des te langer de batterij energie kan leveren aan de GPS. Ik heb tenslotte gekozen voor oplaadbare batterijen van Sony met een capaciteit van 2700 mAh. Lader en batterijen zijn dan iets duurder dan een “standaard” set maar ik loop er inmiddels al weer vele jaren mee en ik ben tijdens een wandeling nog nooit met lege batterijen komen te staan. Wel neem ik voor de zekerheid altijd 2 volle batterijen van dit type mee als reserve stroomvoorziening. De prijs voor 4 batterijen (blisterverpakking) ligt rond de euro 20.


Maha Energy / Powerex MH-C9000 lader en Sony NI-MH 2700mAh AA batterijen.

Update 1: Na ruim 5 jaar dienst hebben de Sony oplaadbare batterij het begeven (de lader geeft aan dat deze batterij niet meer te vertrouwen is). Ik heb, na het lezen van diverse uitstekende reviews, besloten om de batterijen te vervangen door de Maha Powerex AA 2700mAh. Een setje van 4 stuks kost nog geen euro 15.


Maha Powerex AA 2700mAh.

Update 2: Bovengenoemde batterijen zijn niet in het GPS toestel op te laden, je hebt hier altijd een externe lader voor nodig. Dit is tijdens het wandelen geen probleem maar tijdens het fietsen wil ik mijn Garmin via mijn e-bike van stroom voorzien. Dit is enkel mogelijk met een NiMH-batterijpakket. Het omhulsel van dit batterijpakket drukt op een klein knopje in de behuizing (batterij compartiment) waardoor de Garmin van buitenaf voeding krijgt. Helaas is dit batterijpakket minder krachtig dan de Maha Powerex AA batterijen (2000 versus 2700mAh). Dus voor lange wandelingen gebruik ik nog steeds de Maha Powerex AA batterijen.

Garmin NiMH-batterijpakket artikkelnummer 010-11874-00.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.

4 gedachten over “Basisuitrusting

 1. Betreft: Update 2( Accessoires)
  Zonder het Garmin NiMH-batterijpakket kun je WEL losse NiMH-batterijen (bijvoorbeeld 2x 2500mAh) in een GPS toestel (bijvoorbeeld Garmin Oregon 600) opladen. Je hebt hiervoor nodig een plastiek kaartje (bijvoorbeeld uitgesneden van een oud creditcard) met de maten van 20 x 10 mm (maten voor de Garmin Oregon 600). Dit kaartje plaats je in jouw GPS toestel (in het midden) over het (rubber-zwart) object. Vervolgens plaats je de losse NiMH-batterijen (boven het kaartje) in jouw GPS toestel. Tip: neem een powerbank mee (met een lange kabel) om jouw GPS toestel op te laden tijdens het wandelen/fietsen.

  • Klopt idd, het gaat er om dat het knopje onderin het batterijcompartiment ingedrukt blijft. Op internet staan diverse tips, waaronder de creditcard tip, maar ook vind je bestanden voor 3d printers om zelf een blokje te printen om tussen beide batterijen te plaatsen.

   Het originele Garmin batterijpakket heeft het bij mij inmiddels opgegeven. Ik heb het batterijpakket gedemonteerd (bestaat uit een zilverkleurige sticker als wikkel, de 2 batterijen en een afstandblokje) en gebruik nu dit originele afstandblokje met mijn PowerEx batterijen. En dat werkt uitstekend, ik kan de batterijen gewoon middels de Garmin opladen.

   Dit is echter geen officiële methode, gebruik van deze tips is vanzelfsprekend op eigen risico.

 2. Het Pieterpad is door mij gelopen, mbv een gps(garmin 62s) volgde ik de route. Deze route heb ik van internet en was opgebouwd met waypoints, natuurlijk een hele klus. Nu vind ik dikwijls op internet routes maar nooit meer een route als omschreven.
  Het volgende zou ik graag willen weten:

  Bestaan/zijn er nog wandelroutes welke met waypoints zijn uitgezet, en zoja, waar\hoe zijn deze te vinden?
  Ik kan mij niet voorstellen dat alleen het Pieterpad met waypoins te lopen is.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet,

  Nico

  • Ik moet bekennen dat ik hier al heel lang niet meer aan gedacht had. Maar inderdaad, mijn eerste wandelingen op de pocketpc met OziExplorer (rond 2006) maakte gebruik van waypoint wandelroutes. Maar na overstap op de Garmin heb ik eigenlijk enkel nog met routebestanden (tracks) gelopen. Ik weet niet of er nog website’s zijn waar je deze waypointbestanden kunt downloaden. Ik heb ze al heel lang niet meer gezien op internet maar je kunt ze natuurlijk zelf maken door in een programma ala Garmin Mapsource of Garmin Basecamp zelf waypoints te plaatsen.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *