Brummen: Geldersche Toren en IJsselvallei

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Brummen: Geldersche Toren en IJsselvallei
provincie:Gelderland
afstand:17.6 km
gelopen:Januari 2024
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Zuid Veluwe
coördinaten start:52.05737, 6.12001
startpunt:Parkeerterrein Restaurant de Luchte, Zutphensestraatweg 45, 6956 AB Spankeren
downloads: 124 ( gpx: 123 | kml: 1 )
Vanaf 1996 tot ongeveer 2005 heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 heb ik een start gemaakt met het alsnog lopen van deze wandelingen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze route had flink wat aanpassingen nodig ten opzichte van de routebeschrijving in de wandelgids. Zo is de onbewaakte spoorwegovergang in de Slooinkdreef opgeheven waardoor de wandelaar nu een kilometer verder over het fietspad langs de drukke Arnhemsestraat dient te lopen, heeft Kasteel Engelenburg vlak na het uitkomen van de wandelgids in 1997 een groot deel van het rondom gelegen bos omgevormd tot golfterrein en is het park rondom Huis Den Bosch ook niet langer toegankelijk.

Ik had deze route al eens rond 1998 gelopen maar dat was voordat ik met een GPS ging wandelen en om die reden was deze route nog niet op deze website opgenomen. Vanaf de parkeerplaats bij het startpunt is het even goed opletten om de drukkke N348 veilig over te steken. Na een kort stukje langs deze weg slaat de route af richting Landgoed De Geldersche Toren. Door het hoge water van de IJssel heeft dit pad onder water gestaan en er ligt nu een vers laagje modder op dit pad. Aan het ontbreken van voetstappen in de modder lijkt het dat ik de eerste wandelaar na het terugtrekken van het hoge water ben.

Omdat De Gelderse Toren wat geïsoleerd ligt tussen de N348 en de IJssel is dit een plek waar ik na 1998 niet meer geweest was. De toegangslaan en de toren zelf zijn fraai en het omliggende landschap staat nog grotendeels onder water. Vanaf de toren loopt de route via de andere uitgang terug naar de N348. Deze volgt de route weer een stukje om vervolgens de N348 over te steken en via de Slooinkdreef de route aan de westzijde van het spoor voort te zetten. En hier loopt de route helaas dood. Ik had al mijn twijfels over de aanwezigheid van deze onbewaakte overweg. Prorail had de laatste jaren al zeer veel onbewaakte overwegen op het traject Nijmegen - Zutphen opgeheven maar op Google Maps (mapdata 2024) was de overweg nog steeds zichtbaar. Niet dus, de sloot langs het spoor is dwars door de Slooinkdreef doorgetrokken en het spoor is geheel onbereikbaar. Dan zit er niets anders op dan terug naar de N348 te lopen en deze nog ruim een kilometer richting Leuvenheim te volgen. In Leuvenheim kan vervolgens via de Metelerkampweg het spoor alsnog overgestoken worden.

Vanaf hier loop de route over rustige wegen door het buitengebied van Leuvenheim en Brummen. De wegen zijn afwisselend verhard dan wel onverhard en lopen deels door open landschap en deels door of langs bossen. Ondanks de vele regen van de afgelopen weken zijn de paden toch redelijk tot goed beloopbaar.

Na het oversteken van de N787 volgt een fraai stuk door de bossen van Kasteel Engelenburg. Dit deel van de route is wel wat natter dan het voorgaande stuk. Door de uitbreiding van de golfbaan rondom Kasteel Engelenburg is het toegankelijke bos een stuk kleiner geworden en volgt de route nu voornamelijk de randen van het golfterrein. Na het nogmaals oversteken van de N787 gaat de route richting Huis Den Bosch waar, zoals hierboven ook al beschreven, de het park vanaf de Hammelerweg niet langer toegankelijk is. Hier volg ik noodgedwongen iets langer de Hammelerweg.

Een vervelend punt zit vlak voor het binnenlopen van Leuvenheim, op het erf van de boerderij van de Leuvenheimsestraat 1 loopt een vervelende loslopende hond die ook op de openbare weg en aangrenzende wandelpaden komt en daar wandelaars en fietsers agressief bejegend. Zo had ik hier zo'n 100 meter een agresief grommende en blaffende hond achter mij aan. De boer lijkt dit niet zo veel te interesseren want die gaat gewoon door met zijn eigen werkzaamheden en laat de hond rustig zijn gang gaan.

Vanaf Leuvenheim volgt de wandeling weer dezelfde route als op de heenweg, dus terug naar de Arnhemseweg en vervolgens via Landgoed De Geldersche Toren weer terug naar het startpunt.

De route is eventueel in te korten tot 11 kilometer door enkel de lus aan de westzijde van het spoor te lopen. De route start dan vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Engelenburg.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Brummen_-_Geldersche_Toren_en_IJsselvallei_-_17.6_km.gpx”
aantal downloads: 123  –  bestandsgrootte: 28,45 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 733bfe4a26be2b0e7c1ad23d7ded5d22
SHA1: d522be860bc2efff0ea216ab70dc4e34d36194ec
SHA256:49ff6f4b1329893be455ac82eb5fa64b421089d115f3c1b9540cfea63dc7c374
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Brummen_-_Geldersche_Toren_en_IJsselvallei_-_17.6_km.kml”
aantal downloads: 1
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *