Ebretti 518

Faillissement: Ebretti Europa is op 4 oktober 2013 door de rechtbank failliet verklaard. Erg vervelend want daar gaat mijn garantie vanuit Ebretti Nederland. Gezien de gemiddelde levensduur van de Ebretti accu’s bij dagelijks gebruik (+/- 10 maanden per accuset) voor mij reden om de Ebretti eind November 2013 in te ruilen voor een Cannondale Mavaro E-series fiets. Helaas wel een afschrijving van euro 2000 over 2 jaar.

Update: 23 November 2013 afscheid genomen van mijn Ebretti 518. Kilometerstand: 5928 km. Binnenkort zal ik een pagina starten over mijn Cannondale Mavaro E-series.

Na bijna één jaar op mijn Ebretti 518 gereden te hebben ga ik op deze pagina’s mijn ervaring met deze elektrische snorscooter opschrijven. Ik gebruik de Ebretti 518 vier dagen per week voor mijn woon-werkverkeer, in totaal 23 km per dag, ik ben erg tevreden over de rijeigenschappen (stil, schoon) en daarbij ziet de Ebretti 518 er nog mooi uit ook. Toch is er ook een puntje van kritiek, namelijk de actieradius, deze is met mijn exemplaar beduidend minder dan de beloofde afstanden in de folders, zelfs rekening houdend met het “sterretje” achter de kilometeropgave.

update: Sinds 9 juli 2013 kom ik opeens thuis met 2 streepjes minder op de stroommeter. Vreemd, had ik de afgelopen maanden steeds 3 volle streepjes bij thuiskomst na een rit van 22 kilometer, sinds dinsdag 9 juli is dit nog maar 1 vol streepje. Tijd voor een actieradius test. Zie deze pagina voor het testresultaat.

Inmiddels (17 augustus 2013) zijn de accu’s weer vervangen en heb ik nogmaals de actieradius getest. Zie deze pagina voor het testresultaat.

De aanschaf van mijn Ebretti 518

Na jaren de auto voor het woon-werk verkeer gebruikt te hebben ben ik in het voorjaar van 2010 op de fiets gestapt. De 11 kilometer enkele reis naar mijn werk is prima te doen maar na een jaar begon ik toch op te zien tegen de Sacharovbrug welke ik twee keer per dag mocht overbruggen.

Begin 2011 kreeg ik de gedachte om de fiets in te ruilen voor een snorfiets. Op de weg verschenen steeds meer van die retro-scooters en dat had wel wat. Prijstechnisch was zo’n snorscooter ook geen dure uitgave, voor iets meer dan 1000 euro werden ze al aangeboden. Na wat onderzoek op internet was de teleurstelling echter groot. Het ging om goedkope chinese import, niet echt duurzaam en betrouwbaar.

Daarna kreeg ik het idee om de fiets te vervangen door een elektrisch exemplaar en zodoende kwam ik uit bij de elektrische scooter. Via internet kwam ik uit bij Zoevers in Lent bij Nijmegen. Via de website een afspraak gemaakt en half juli stond ik op de stoep voor een proefrit. Het was de eerste keer dat ik op een scooter mocht rijden, maar wat een genot en wat is die elektrische scooter heerlijk stil. Na drie merken geprobeerd te hebben kwam ik toch al gauw uit op de Ebretti 518. Dit was gewoon het mooiste model en gezien mijn lengte (1.96 meter) ook het model wat hierbij voldoende ruimte gaf. In Augustus 2011 heb ik op de Ebretti een tweede proefrit gemaakt en daarna kon de bestelling geplaatst worden.

Onderstaand model (inclusief tweekleurig zadel) had ik prominent op de Ebretti website zien staan en deze zou het moeten worden. De bestelling werd door Zoevers doorgegeven aan Ebretti Nederland.

Helaas, twee dagen later belde Stan (Zoevers) dat Ebretti Nederland het zadel niet kon leveren. Ik weet nog dat ik zeer verbaasd was en antwoorde dat het zadel gewoon op een foto in de folder van Ebretti stond. Ik besloot zelf maar met Ebretti te bellen. De telefoon werd opgenomen door een aardige maar standvastige dame. Welk argument ik ook gebruikte, “staat op jullie website”, “er wordt een model getoond wat niet leverbaar is”, “kan ik dan het model zadel van het rode model in de brochure krijgen (zie brochure’s onderaan deze pagina)”, “ik voel me toch een beetje misleid”, er was maar één antwoord van deze dame mogelijk, “alle modellen in de brochure en op de website zijn speciaal voor de brochure en website vervaardigd en niet als zodanig leverbaar”.

Ahum… het zou wat zijn als een bekende aanbieder van betaalbare meubelen (van Zweedse oorsprong) zijn producten in de gids in alle kleuren behalve die van de foto uit de gids zou kunnen leveren. Mijn argument wat dan het nut van zo’n brochure is kon echter ook op weinig sympathie van deze dame rekenen. Ik kon een zadel kiezen van de achterkant van de brochure en anders maar geen zadel. Mijn eerste ervaring met de klantenservice van Ebretti was er nu niet één om een warm gevoel aan over te houden.

Een week later terug naar Zoevers (in tegenstelling tot Ebretti wel geweldige service) om een ander zadel (een saaier zadel maar nu wel één die Ebretti (hopelijk) zou kunnen leveren) uit te zoeken. Bij binnenkomst had Stan gelijk goed nieuws, de provincie Gelderland gaat waarschijnlijk een subsidie uitgeven voor de aanschaf van een elektrische (snor)scooter. Echter dit was nog niet formeel maar hij adviseerde wel om nog even met de aflevering te wachten (we praten hier over een subsidie tot maximaal 1000 euro). De bestelling voor de Ebretti 518 is eind augustus geplaatst en half oktober kwam het verlossende woord dat de subsidie doorging. Zoevers plaatste vervolgens de bestelling bij Ebretti en iets meer dan een week later (oktober 2011) mocht ik mij de gelukkige eigenaar van een Ebretti 518 noemen.

Het rijden op de Ebretti 518

De eerstvolgende werkdag gelijk op mijn nieuwe Ebretti gestapt om naar het werk te gaan. Op de terugweg enthousiast een extra ronde gemaakt om mijn nieuwe aanwinst goed uit te proberen. Na ongeveer 30 kilometer (en gelukkig bijna weer thuis) ging echter het lampje branden als waarschuwing dat de accu bijna leeg was. De laatste 2 km stapvoets gereden en zo toch thuis kunnen komen. Oeps, dat was een tegenvaller, sprak de brochure niet over een actieradius van 50-70 km*? Dan zou ik toch zeker 40 km moeten kunnen afleggen, Zoevers gaf bij aanschaf zelfs aan dat 50 km geen probleem mocht zijn.

Los van de actieradius echter alleen maar lof over mijn Ebretti. Met een snelheid van 34 km/uur zoefde ik op en neer. De claxon met zijn harde “TOETTTT” vond ik wel wat te agressief (als fietser schrik je behoorlijk als er zo’n stille snorscooter direct achter je onverwacht zoveel kabaal maakt) zodoende heb ik de eerste week gelijk een chinese fietsbel op het stuur gemonteerd. Nu kan ik fietsers tenminste netjes waarschuwen als ze met twee of drie naast elkaar fietsen.

Daarnaast moet je je rijstijl gewoon en beetje aanpassen. Als ik fietsers moet inhalen dan minder ik eerst vaart om er vervolgens rustig, met een ruime boog omheen te rijden. Die paar seconden tijdverlies maken echt niets uit en je voorkomt dat fietsers een schrikreactie tonen.

De tegenvallers met mijn Ebretti 518

De pret mocht echter maar kort duren, na een week of 3 ging de actieradius dramatisch achteruit. De laatste dagen kon ik nog amper thuiskomen. Ongeveer een kilometer voor mijn huis ging het rode lampje aan om te waarschuwen dat de accu bijna leeg was. Daarnaast vertoonde de acculader vreemd gedrag, in plaats van een rustig knipperend of constant brandend groen lampje (volle accu) knipperde het lampje zeer snel achter elkaar.

Na overleg met Zoevers is de snorscooter thuis opgehaald (wederom prima service) en heeft deze een week bij Zoevers gestaan. Helaas heeft Zoevers geen leenexemplaar dus dat werd weer fietsen. Na een week kreeg ik bericht van Zoevers dat mijn Ebretti 518 terug naar de fabrikant zou worden gestuurd. Dit duurde nog eens 14 dagen en na drie weken kwam mijn Ebretti weer thuis. Er was een nieuw type controller ingebouwd, de accu’s waren vervangen en ik kreeg een nieuwe acculader. Blijkbaar had de acculader de accu’s om zeep geholpen.

De eerstvolgende werkdag kon ik weer vrolijk met mijn Ebretti naar het werk. Door de nieuwe controller trok de Ebretti minder aggresief op wat een goede verbetering was. Je had nu meer controlle over het wegrijden. Maar er was door Ebretti nog meer gedaan. Haalde mijn snorscooter voorheen nog een snelheid van 34 km/uur, met de nieuwe controller haalde ik nog maar 28 km/uur. Dat lijkt weinig uit te maken en is nog steeds harder dan de toegestane 25 km/uur maar het inhalen van fietsers wordt nu wel een stuk lastiger. Voordat je goed en wel naast de fietser rijdt heb je kans dat er alweer een tegenligger aankomt en je weer terug moet zakken achter diezelfde fietser. Maar goed, de actieradius was weer als vanouds, ik heb de uiterste actieradius toen niet getest maar ik kon weer zonder rood lampje (wat met de nieuwe controller zou gaan knipperen als de accu bijna leeg was) thuiskomen.

De snelheid was nu echter wel zodanig dat ik mijn Ebretti 518 het predicaat langzaamste snorfiets op de weg mag geven. Iedere ander merk elektrische snorscooter (en ik zie er steeds meer rijden) haalt mij met gemak in. Ik wordt nu zelfs regelmatig ingehaald door fietsers.

Tot eind mei (2012) bleef de accu stabiel en zoefde ik met gemak vanuit Arnhem naar mijn werk in Velp en weer terug. Echter eind mei begon het rode lampje af en toe weer te knipperen ten teken dat de accu bijna leeg was. Na overleg met Zoevers is de Ebretti half juli teruggebacht en aldaar uitvoerig getest. De accu’s zouden geen probleem mogen zijn. Zoevers heeft op advies van Ebretti een aanpassing aan de controller gedaan (zou iets te maken hebben met mijn (gemiddeld) gewicht als volwassen man) waardoor het lampje voortaan pas later zou gaan knipperen.

Helaas, de weken daarna daalde de actieradius bijna per week. Kwam ik voor eind augustus (2012) nog wel eens zonder knipperend rood lampje thuis, in september brande het rode lampje dagelijks. Afgelopen week stopte de snorscooter zelfs midden op een druk kruispunt omdat de accu-spanning te laag was geworden. Levensgevaarlijk! Half september de acculader wezen omruilen voor een nieuw exemplaar maar ook dat mocht geen verbetering opleveren. Inmiddels heeft mijn Ebretti van bijna 1 jaar oud nog een actieradius van 20 kilometer, daarna gaat het rode lampje knipperen. Tussen de 22 en 25 kilometer is het helemaal gedaan met de accu’s. Ik heb nu dus een langzamer rijdende Ebretti met de zelfde accuproblemen als 10 maanden geleden.

Eind september (2012) komt Zoevers de snorscooter ophalen en mag deze weer terug naar Ebretti Nederland. Ik ben zeer benieuwd wat ze er aan gaan doen. Dit keer krijg ik gelukkig wel een leenscooter vanuit Ebretti zodat ik de fiets in de garage kan laten staan.

Ondertussen heb ik op de Ebretti website de Ebretti Actieradius tool ontdekt. Opvallend is het dat deze tool een andere accu als beste keus aangeeft als dan het advies van Zoevers in 2011. Desondanks geeft deze tool toch aan dat mijn 33AH Silicium loodaccu accu na zijn rit nog voor ongeveer 1/3 vol zou moeten zitten.

Verder valt op dat de disclaimer ivm de maximaal af te leggen afstand steeds langer lijkt te worden. Was deze disclaimer in de folder van 2011 nog als volgt:

* de actieradius kan beïnvloed worden door onder andere de rijstijl, hoge of lage temperaturen, bandenspannig en gewicht van de berijder.

op de website van Ebritte lees ik krap een jaar later al:

LET OP!
De werkelijke autonomie van jouw Ebretti (het aantal kilometers dat met een volledig geladen accupakket afgelegd kan worden) hangt af van verschillende factoren. Daarom is op actieradius geen garantie te geven. Het gewicht van de berijder en eventuele passagier, bagage, de weersomstandigheden (wind en temperatuur), de staat van onderhoud (lage bandenspanning, en verminderde conditie van het accupakket) zijn van invloed op de actieradius. Daarnaast spelen je rijstijl, de aard van het terrein en het gebruik van de Economic / Dynamic knop een belangrijke rol.

Het lijkt er op alsof er meer Ebretti 518 rijders de beloofde actieradius niet blijken te halen…..?

Alweer nieuwe accu’s

25 september 2012 is Zoevers mijn snorscooter wezen ophalen en op 26 september is de door Ebretti beschikbaar gestelde leenscooter afgeleverd. De lener doet zijn werk prima, ik kom iedere dag met nog 3 streepjes energie weer thuis,

Op 3 oktober 2012 werd mijn eigen snorscooter weer teruggebracht. Volgens Zoevers is mijn snorscooter wederom voorzien van nieuwe accu’s (dat is, inclusief de accu’s bij aanschaf, nu het 3e accupack in nog geen jaar tijd). Ook is er nog wat aan de controller afgesteld. Mijn Ebretti presteerd nu in ieder geval weer zoals het hoort, net als bij de lener kom ik netjes met nog 3 streepjes energie thuis (0 = leeg, 4 is maximaal).

Nogmaals “alweer nieuwe accu’s”….

Begin juli neemt de actieradius van mijn Ebretti weer behoorlijk af (zie deze pagina voor uitgebreide info en mijn actieradius test”). Tijd om contact op te nemen met Zoevers.

Op 14 Augustus 2013 zijn de accu’s van mijn Ebretti opnieuw vervangen door Ebretti Nederland. Ik weet niet of er ditmaal nieuwe accu’s geplaatst zijn (of gebruikte) maar eind September krijgt Ebretti Nederland een nieuw merk/type accu’s binnen en dan wordt deze tijdelijke accuset kosteloos vervangen met dit nieuwe merk/type (zie deze pagina voor een nieuwe actieradius test”).

Ik ga het verbruik vanaf eind 2011 wekelijks nauwkeurig in de gaten houden….. eens zien hoe lang deze accu’s het uithouden. Onderstaande tabel geeft aan met hoeveel volle streepjes (tijdens optrekken) ik thuis ben gekomen (0 = leeg, 4 is maximaal).

resultaat capaciteitsmeter accuset van 14 augustus 2013 (0 = leeg, 4 is maximaal):
week 46
week 45 3 3 2.5 3
week 44 3 3 3
week 43 3 3 3 3
week 42
week 41 3 3 3 3
week 40 3 3
week 39 3 3 3 3
week 38 3 3 3 3
week 37 3 3 3 3
week 36 3 3 3 3
week 35 3 3
week 34 3 3 3 3
week 33 3 3
resultaat capaciteitsmeter accuset van 3 oktober 2012 – 14 augustus 2013 (0 = leeg, 4 is maximaal):
week 32
week 31
week 30
week 29
week 28 2.5 1 1 1
week 27 3- 3 3
week 26 3 3 3 2.5
week 25 3 3 3 3
week 24 3 3 3 3
week 23 3 3 3 3
week 22 3 3 3 3
week 21 3 3
week 20 3 3 3 3
week 19 3 3
week 18
week 17 3 3 3 3
week 16 3 3 3 3
week 15 3 3 3 3
week 14 3 3
week 13
week 12 3
week 11
week 10 3
week 9
week 8
week 7
week 6 3-
week 5 2.5 3- 3
week 4
week 3
week 2 3- 3
week 1
week 52
week 51 3 3- 3
week 50
week 49 3-
week 48 3 3 3- 3-
week 47 3 3 3 3
week 46 3 3 3 3
week 45 3 3 3 3
week 44 3 3 3 3
week 43 3 3 3 3
week 42
week 41 3 3
week 40 3 3
resultaat capaciteitsmeter accuset van 8 december 2011 – 3 oktober 2012 (0 = leeg, 4 is maximaal):
week 38 0 0
week 37 1 0 0 0
week 36 1 0 0 1
week 35 1 0 1 1

Andere probleempjes

30 juli 2013: ik heb mijn Ebretti vandaag naar Zoevers gebracht ivm zijn jaarlijkse servicebeurt. Tevens Stan op de hoogte gesteld van mijn vermoedens met de accu’s. Op vrijdag 2 augustus bericht van Stan ontvangen dat hij mijn snorscooter terug naar Ebretti Nederland heeft gezonden zodat zij zelf kunnen gaan uitzoeken waar de actieradiusproblemen / accuproblemen steeds door ontstaan. Wordt vervolgd……

9 juli 2013: het lijkt er op dat ook deze accu’s weer kapot zijn. Kwam ik afgelopen weken nog met 3 volle streepjes thuis, vanaf dinsag 9 juli geeft de meter nog maar 1 vol streepje aan. Mocht dit inderdaad zo zijn (30 juli gaat de Ebretti terug naar de dealer voor zijn jaarlijkse beurt) was de levensduur van deze accuset 88 ritten (88x opladen). Heb ik er 41 weken (iets meer dan 9 maanden) mee gedaan en ongeveer 2000 km op kunnen rijden. De afschrijving voor de accu’s wordt dan 18 cent de kilometer!. Mijn auto rijdt dan goedkoper (brandstofprijs) als mijn Ebretti.

28 juni 2013: mijn anders zo stille Ebretti klinkt momenteel als een kleine stoommachine. De voorrem loopt hopeloos aan. Mag woendag weer naar de dealer….. Voordeel is wel dat mede weggebruikers je nu luid en duidelijk horen aankomen. Zelfde probleem net na oplevering in 2011 ook al eens meegemaakt.

Mijn Ebretti is inmiddels nagekeken en het probleem is opgelost door de remblokken voor te vervangen. Vandaag ook gezien dat de actieradius met de nieuwe accu’s (nu al weer zo’n 8 maanden oud) nog niet geweldig is. Hou ik met een rit woon-werkverkeer (22 km) nog 3 streepjes op de meter over, de rit naar Zoevers (met de terugrit er bij in totaal 30 km) gaf bij tuiskomst nog maar een half streepje energie. In 7 km tijd ga je van drie volle streepjes naar een half streepje.

6 november 2012: alle achterverlichting is uitgevallen (remlicht, licht, knipperlichten). Onder telefonische begeleiding van Zoevers links onder het achterspatbord gekeken (naast het achterwiel) en daar zat de witte connector los. Connector weer in elkaar gezet en alles werkt weer. Wel voor de zekerheid gelijk een tie-wrap rond de connector gebonden. Vreemd dat de connector geen eigen borging heeft.

7 september 2012: kopklamp onderweg weer losgetrilt (2e keer dit jaar). Thuis weer goed vastgezet en het probleem is voorlopig weer verholpen.

Documentatie / Folders

Download “Brochure Ebretti 518 (versie 1)” Brochure_518_NL_2011.pdf – 651 keer gedownload – 870 KB


Download “Brochure Ebretti 518 (versie 2)” Brochure_518 NL.pdf – 628 keer gedownload – 1 MB


Download “Gebruikershandleiding Ebretti 518” Handleiding_Ebretti_518.pdf – 706 keer gedownload – 587 KB


Download “Technische Specificaties Ebretti 518” Techspecs_Ebretti_518-NL.pdf – 707 keer gedownload – 211 KB


Download “ANWB Getest: 6 elektrische snorscooters (Kampioen april 2013)” 000-000_kamp5_special_scooters2.pdf – 723 keer gedownload – 663 KB


20 gedachten over “Ebretti 518

 1. Wij hebben iets meer dan een jaar geleden een Ebretti aangekocht op ons bedrijf.Dit om de post weg te brengen een kleine boodschap te doen etc. In het begin ging het goed de winter kwam hebben we deze minder gebruikt en afgelopen voorjaar weer uit de schuur en toen begon de ellende. De actieradius is dusdanig afgenomen dat er geen 6 km meer normaal mee te rijden is, de Ebretti komt geen heuveltje meer op (moet afstappen).
  Heb dit bij de dealer gemeld en die zegt we kunnen hier niets aan doen Ebretti geeft maar een jaar garantie op het accupakket. We praten bij melding hiervan over 13 maanden na factuurdatum. Het meest schandalige in dit verhaal is dat de scooter slechts 185 kilometer heeft gelopen!Advies een nieuw accupakket aanschaffen maar de kosten van dit pakket t.o.v. de 185 kilometer zijn geheel uit verhouding en heb het gevoel gewoon opgelicht te zijn! Heb een mail gestuurd naar de dealer dat wij gezien de 185 gereden kilometers het niet eens zijn met de uitleg. Dit was twee weken geleden en geen enkele reactie. Stuur morgen nogmaals een brief en vervolgens moet een jurist er maar naar kijken vind dit gewoon niet normaal niet service gericht en geeft aan dat ze absoluut niet kunnen leveren wat ze in brochures omschrijven.

  • Mijn advies is om de actieradius (of bij woon- werkverkeer de accu-capaciteitsmeter) nauwkeurig bij te houden en zodra je ziet dat de accu’s minder gaan presteren dit gelijk bij de dealer te melden. Ik zie steeds rond maand 11 een flinke dip in de prestatie van de Ebretti en dit valt dan gelukkig nog binnen de garantietermijn van 1 jaar.

   Voor de levensduur van de accu’s is het (volgens mijn dealer) belangrijk hoe je de Ebretti wegzet als je deze langere tijd niet gebruikt (hoofdschakelaar uit en om de 2 tot 3 weken weer aan de lader om bij te laden). Maar ondanks dit advies gaan mijn accu’s tot nu toe nog geen jaar mee.

   Eind oktober worden mijn tijdelijke accu’s door Ebretti vervangen door een nieuw type (of merk) waarvan ze aangeven dat dit type langer mee hoort te gaan. We zullen over een jaar pas weten of dat idd zo is.

   Als consument in Nederland heb je recht op een deugdelijk product, ik weet echter niet of dit ook van toepassing is voor een onderneming. Hopelijk lost Ebretti dit netjes voor je op.

   • Weet jij zo wat het beste accu pakket zou zijn op dit moment en wat zijn hier de kosten van? Jij lijkt me inmiddels een specialist op accu gebied maar dit is toch niet normaal de wijsheid die je meekrijgt van alle bezoeken aan je dealer staan nergens omschreven als men een nieuwe Ebretti aanschaft. Heb er zo verschrikkelijk veel spijt van het is gewoon een nutteloze investering en als ik je goed begrijp nog duurder dan auto rijden. Bij een rondje googelen kom je zoveel problemen tegen met de Ebretti accu’s zelfs een gelijkwaardige site met een complete verrotte lekkende accu geloof niet dat dit en die snelle aftakeling van de accu’s zo milieu vriendelijk is als men omschrijft. Word een verhaal voor een koude douche voor Ebretti. Vandaag alles met foto’s doorgestuurd naar de dealer dit in stilstand en tijdens het rijden ben benieuwd naar het antwoord.

    • Ik ben absoluut geen specialist en kan alleen mijn eigen ervaring opschrijven en doorgeven wat ik van mijn dealer verneem. Wat accu’s kosten hangt af van het type accu. De LiFEPo4 accu’s zijn een stuk duurder dan de AGM variant. Zie de afbeelding van de actieradius-tool halfverwege de tekst hierboven voor een indicatie van het prijsverschil in aanschaf. Ik heb geen ervaring met de LiFePo4 accu’s en kan ook niet aangeven of deze echt langer meegaan.

     Pas op met het trekken van conclusies aan de hand van reviews. Vaak wordt er pas geschreven als de gebruiker ontevreden is over de accu’s (dat is ook bij mij de reden geweest om deze pagina te starten). Het aantal negatieve reacties bij diverse site’s heeft nu de overhand maar vraag je wel af hoeveel tevreden gebruikers er misschien rondrijden zonder dit te vermelden. Ik heb daar geen zicht op.

     • Beste Michel,

      Ik krijg maar geen reactie van Ebretti op mijn klacht ook de dealer reageert niet op de klachten.
      Heb via via vernomen dat voor Ebretti het faillissement is aangevraagd kun jij dit eens verifiëren bij jouw dealer denk dat de mensen met problemen nu naar garantie kunnen fluiten!

     • Volgens internet is Ebretti Europe BV op 4 oktober jl door de rechtbank failliet verklaard. Ook lees ik dat ze nog wel uitleveren, nieuwe orders aannemen en kijken naar de mogelijkheid van een doorstart. Ik heb mijn dealer gemailed voor meer info.

     • Het is definitief onze bedrijfsjurist heeft bevestigd dat vier dagen geleden door de rechtbank het faillissement van Ebretti Europe uit Velsen is aangevraagd waaronder ook het onderdeel van de E-scooters.
      Aangezien Ebretti niet rechtstreeks scooters heeft geleverd en gefactureerd en wij dus als koper met een dealer als verkoper hebben te maken is de verkoper aansprakelijk te stellen voor garantie daar hij bij wet geregeld dient te zorgen voor een correct werkend product, en als hij dat niet levert, dan moet hij dit gratis herstellen of vervangen. De vraag rest of er nog onderdelen worden uitgeleverd.

     • De rechtbank van Midden-Nederland heeft Ebretti scooters in Velsen (formeel Buitenweg Electric) failliet verklaard. Ook Ebretti Europe en moedermaatschappij Itterbe Holding zijn gefailleerd.

      In 2009 is Ebretti opgericht door Tom Bodt, die dat samen met zijn dochter Willemijn en Derk Evers deed. De oprichter is in 2011 aan een slopende ziekte op 60-jarige leeftijd overleden.

      Ebretti was een nieuw elektrisch scootermerk dat, behalve in Nederland, ook op de Deense, Duitse, Oostenrijkse en Belgische markt actief was. Verdeeld over Europa beschikten ze over circa 250 dealers.

      De elektrische scooters werden gekenmerkt door een trendy design dat op Italiaanse leest geschoeid was. Het waren scooters, die in China geproduceerd, maar in Nederland geassembleerd werden. Ebretti kende twee lijnen: de slanke 318 stadscooter en de meer stoere 518.

      Ebretti timmerde altijd op een originele manier flink aan de weg om de naamsbekendheid zoveel mogelijk te vergroten. Met hun innovatieve aanpak wonnen ze vorig jaar nog de Innovatieprijs 2012, waarbij ze geprezen werden om hun ‘slimme mix van technische, duurzame en commerciële innovatie van hoogwaardige elektrische scooters’.

      Toch heeft het allemaal niet mogen baten in de moeilijke markt van elektrische scooters, die de laatste tijd – op basis van actuele verkoopcijfers – als zeer lauw omschreven wordt.

      Verschenen op: maandag 7 oktober 2013

 2. Rij twee jaar Ebretti 518 (25 km). De koplamp begon na enkel maanden al te roesten en inmiddels heb ik de accu’s moeten laten vernieuwen. Toen de scooter regelmatig eventjes stil viel is de gashendel kosteloos vervangen, dat duurde wel drie weken. Bij terugkomst blijkt rode lampje constant te branden. Dat is blijkbaar de eco-stand waar ik nu niet meer uit kom. Hij trekt nu minder snel op maar de topsnelheid (24 km) is gelijk gebleven. Toch ben ik tevreden, en weet dat andere scooters niet altijd incidentvrij opereren en resultaten halen die de fabrikant belooft. Voor mijn werk snor ik dagelijks 20 tot 30 km door de stad en daarvoor is het een ideale machine. Ik krijg regelmatig complimentjes over de stilheid en de vrolijkheid van mijn scooter, alleen begrijp ik van Ebretti dat ze net mijn kleur (Sunny-geel) niet meer maken. O ja ik heb ook een grote ding-dong bel zodat ik niet hoef te toeteren.

  • Bedankt voor je reactie Paul. Bij welke kilometerstand zijn bij jou de accu’s vervangen? Dat van de eco-stand zal ik eens navragen bij mijn dealer, ik begreep destijds dat dit samenhangt met het type controller. Bij mijn oude controller brandde het lampje standaard niet en bij de nieuwe controller brandt het juist constant. Inmiddels heb ik ook wat kleine roestpuntjes op het chroom gekregen bij de bevestigingsplaat op het stuur (daar waar alle instrumenten aan vast zitten) en op sommige schroeven.

   • Na 3800 km fabrieksaccu’s vervangen door 33AH Extreme, die volgens de dealer de beste optie zijn. Binnenkant slot oplaadpunt ook beroesd.

 3. Ik ben sinds ruim 2 jaar in het bezit van een Ebretti 518. Het 1e jaar ging goed, alleen de actieradius viel behoorlijk tegen.
  Hierna alleen maar ellende : convertor kapot, claxon kapot, koplamp kapot, gashendel kapot. Accu’s veel eerder laten vervangen dan volgens opgave. Nu staat de Ebreti stil omdat de motor continu stopt. Moet het contact uit en vervolgens weer aan zetten om weer een paar honderd meter te kunnen rijden. Kortom, wat een rampenplan. Voor mij nooit meer een Ebretti. Koop wel een gewone scooter, uiteindelijk ben je veel goedkoper uit.

  • Heb je een reactie gekregen van je dealer of Ebretti Nederland? Ik neem aan dat je de problemen aan hun hebt doorgegeven?

 4. It may look attractive, but the price quality ration is appalling. See Anwb rating on these scooters. A 2.5 out of 10 rating for Quality! My experience with this scooter has been extremely poor and troublesome.

  To see the ANWB review, search for Ebretti on the anwb (.nl) website.

  • Bedankt voor de link naar de ANWB review, deze kende ik nog niet. Zou je je ervaring voor ons willen onderbouwen, enkel melden dat de scooter niet bevalt is wat mager.

   Overigens ben ik (zwakke punten als levensduur accu en snelheid daargelaten) overwegend tevreden over mijn Ebretti. Ik heb er nu ruim 4000 km opzitten en heb naast de hiervoor genoemde punten eigenlijk geen problemen ondervonden.

 5. Ik overweeg een Ebretti 518 in de ING Rentepuntenwinkel aan te schaffen vanwege de prima aanschafprijs (1575 euro) en de mooie extra’s zoals gratis volledig rijklaar, afleveren thuis, ART- slot, windscherm, ANWB pechhulp…..

  Maar dan lees ik op internet alle negatieve opmerkingen, zoals o.a. hier, en dan vooral over de accu’s……

  (Kan je die lader en die accu’s trouwens thuis gebruiken, want ik heb geen stopcontact in je garage…..)

  Zal ik het nou doen….. of niet……..

  Wie helpt?

  • Het concept van de electrische (snor)scooter vind ik persoonlijk geweldig en de aanschaf zou ik zo weer doen. Of het dan ook weer een Ebretti wordt, daar twijfel ik erg aan. Met name de accu’s (3e accupack in 1 jaar) en de lage snelheid wegen zwaar in die afweging. Misschien is dit niet helemaal terecht omdat de eerste keer de acculader de accu’s heeft beschadigd, maar dan nog was de 2e accupack binnen 10 maanden defect.

   Zover ik weet kan je de accu’s niet los van de scooter opladen. De accu’s in mijn Ebretti kan je er ook niet zomaar even uitpakken, deze zitten ingebouwd onder het opbergvak onder het zadel. Een stroompunt in je garage lijkt mij dan ook noodzakelijk. Middels een verlengsnoer de scooter in de tuin opladen lijkt mij niet zo handig.

 6. Ik rijdt sinds een half jaar dagelijks mijn woon-werk verkeer op een Ebretti 518 (45 km/h) en heb gemerkt dat de actieradius erg verschilt. Het opgegeven bereik van de fabriek is ongetwijfeld gemeten met een hollandse schone van een kilo of 50 erop maar ik weeg er 95 dus weet je op voorhand al dat ik dat niet ga halen. In de zomerdag kwam ik met gemak op- en neer zonder bij te laden (15 km enkele rit) met een actieradius van ± 45 km. Voor mijn doel ruim voldoende maar toen kwam de winter ……
  Ik heb inmiddels gemerkt dat de twee belangrijkste factoren de buitentemperatuur en wind zijn !! Bij temperaturen rond het vriespunt moet ik op het werk weer opladen anders haal ik het niet. Als daar ook nog stevig bij gaat waaien wordt het helemaal leuk: met een temperatuur van -5 en een tegenwind van kracht 6 ben ik blij dat ik de enkele rit haal en valt hij de laatste 2 km in de “thuis-kom-modus” (= halve kracht). Het is dus goed opletten wat het weer doet en hier je rijstijl op aanpassen om zo toch iets zuiniger te rijden en thuis te komen. Ik heb nog geen moment spijt van het besluit om de auto te ruilen voor de scooter en ben over het algemeen erg tevreden over mijn Ebretti 518. En wat betreft de actieradius ….. er zijn inderdaad erg veel factoren die meespelen; hier op inspelen is de kunst.

  • Onder de 4 graden pak ik de bus of auto ipv de Ebretti (vandaar dat de afgelopen weken bovenstaande tabel vrij leeg blijft). Tot die 4 graden merk ik vooralsnog weinig verschil in actieradius. Ik ben het met je eens dat de wind van invloed is. Ik merk het vooral aan de snelheid die met een flinke tegenwind nog lager ligt dan normaal. Toch vind ik krap 15 kilometer bij -5 wel erg weinig. Hopelijk wordt je actieradius weer groter als de zon gaat schijnen. En zo niet, dan aankaarten bij je dealer. Bij mij zijn inmiddels de accu’s al twee keer vervangen.

 7. Je hoort en leest heel vaak dat de accu’s van de Ebretti 518 van matige kwaliteit zijn. Op forums lees je ook dat de Ebretti 518 veel te hoog geprijsd is en dat er ook andere merken beschikbaar zijn die goedkoper zijn.

Reacties zijn gesloten.