Garderen: Ouwendorp, ’t Sol, Houtdorperveld en het Speulderbosch

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Garderen: Ouwendorp, ’t Sol, Houtdorperveld en het Speulderbosch
provincie:Gelderland
afstand:15.8 km
gelopen:April 2023
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Noord Veluwe
coördinaten start:52.23222, 5.71368
startpunt:parkeerplaats Hersteld Hervormde Kerk Garderen, Mazenhofstraat 4, 3886 AW Garderen
downloads: 359 ( gpx: 359 | kml: 0 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Zo ook de wandeling Garderen: Ouwendorp, 't Sol, Houtdorperveld en het Speulderbosch. De route start eigenlijk bij de molen en de wandelgids geeft aan om bij de 19-de eeuwse korenmolen te parkeren. Dit is inmiddels helaas enkel nog mogelijk voor klanten van de molen. Ik parkeer daarom de auto op de parkeerplaats bij de kerk. Deze route had ik begin 2000 al eens gelopen maar dan zonder gps waardoor ik er nog geen track van had. Het is verrassend om te zien hoe herkenbaar alles na 20 jaar nog is rondom Garderen.

Vanaf het startpunt gaat de route over rustige (en smalle) wegen eerst naar het buurtschap Ouwendorp om daarna verder te gaan naar landgoed 't Sol (wat eigenlijk geen echt landgoed is omdat er nooit een landhuis is geweest). Bij het uitzetten van de route had ik al gezien dat hier twee paden van destijds inmiddels verdwenen zijn. Het landgoed bestaat uit bossen en heidevelden. Het eerste deel is geheel conform de oude route te lopen maar het laatste deel moet ik om eerder genoemde reden helaas overslaan. Ik keer daarom iets eerder dan de vorige keer terug naar 'doorgaande' weg. Van wat ik mij er nog van kan herinneren voegde de verdwenen paden niet veel toe aan dit stuk van de route.

De volgende bestemming op deze route is een heideveld met de naam Houtdorperveld. De in de wandelgids vermelde groene routepaaltjes zijn inmiddels vervangen door paarse routepaaltjes maar de route zelf door het Houtdorperveld loopt nog exact hetzelfde als 20 jaar geleden. Eventueel is, door het Houtdorperveld over te slaan, de route in te korten tot in totaal 11.1 km.

Vanaf het Houtdorperveld gaat de route verder richting het buurtschap Houtdorp. Dit buurtschap wordt door de route echter niet aangedaan maar loopt er met een wijde boog omheen richting het Speulderbos. Het Speulderbos met al zijn kronkelende stammen vind ik nog steeds één van de mooiere bossen in Nederland. De laatste kilometer door het Speulderbos gaat over de Duintjes, een oud, met bomen begroeid, stuifduin. Ook hier is het weer genieten van de natuur. Tot slot volgt een wat saaier stuk terug naar Garderen en in het centrum van Garderen is het na alle pracht van het buitengebied weer even wennen aan de drukte en de vele toeristen.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Het parkeerterrein bij de Hersteld Hervormde Kerk Garderen is op zondagen enkel toegankelijk voor kerkbezoekers. Op andere dagen mag hier vrij geparkeerd worden.

De lus in het noord-oosten over het Houtdorperveld is ook als afzonderlijke wandeling van 4.7 km te lopen. Dit gedeelte is gemarkeerd met paarse paaltjes. De wandelgids Noord Veluwe bood zowel de mogelijkheid om de verkorte route van 11.1 km (dus zonder het deel over het Houtdorperveld) te wandelen als de gehele route, inclusief het deel over het Houtdorperveld, van 15.8 km. Voor het deel over het Houtdorperveld was geen routebeschrijving aanwezig maar werd verwezen naar de (destijds nog groene) paaltjesroute.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Garderen_-_Ouwendorp_-_t_Sol_-_Houtdorperveld_en_het_Speulderbosch_-_15.8_km.gpx”
aantal downloads: 359  –  bestandsgrootte: 53,52 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 332fa73673b9a822ac25c4e4b6a48cef
SHA1: b246d8481f6d1a9e67c0f04dd3cdc38a76d53807
SHA256:c382a56c17811a2eb72413d910fde30f7542af35ec411e9ce99ab0ddf6fae123
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Garderen_-_Ouwendorp_-_t_Sol_-_Houtdorperveld_en_het_Speulderbosch_-_15.8_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *