Aanpassingen op de website (wat is nieuw…)

Van tijd tot tijd wordt deze website aangepast, vaak voor de bezoeker niet zichtbaar, soms wel zichtbaar in de vorm van bijvoorbeeld nieuwe functionaliteit. Hieronder een overzicht van de laatste aanpassingen:

2023-01-07: Aanpassingen aan de onderliggende broncode om eventuele foutmeldingen welke verhinderen dat pagina’s niet of maar gedeeltelijk geladen worden vroegtijdig af te vangen cq. te corrigeren.

2022-11-27: Aanpassingen aan mijn op Leaflet gebaseerde WordPress plugin om POI’s (Points of Interest) nauwkeuriger op de kaart te tonen. De punten van de markers staan nu, ongeacht het zoomniveau, direct op de juiste locatie.

2022-07-23: Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle code minimaal php 8.x compatible te maken. Gelijk maken we van deze gelegenheid gebruik om het onderhoud te versimpelen door herhalende code zo veel mogelijk in functies te plaatsen. De komende dagen kan de functionaliteit en bereikbaarheid af en toe enige ogenblikken (lees 1 a 2 minuten per gebeurtenis) haperen. Update 2022-07-27: Onderhoud is succesvol afgerond.

2022-07-15: Pagina toegevoegd om ieder willekeurig Garmin GPX bestand op kaart te bekijken inclusief de bijbehorende Mapsource of Basecamp waypoint iconen.

2022-07-04: Pagina toegevoegd om ieder willekeurig Garmin GPX bestand om te zetten naar een Google KML bestand.

2022-04-17: Individuele kaartmarkeringen op overzichtskaarten worden de komende tijd omgezet naar, afhankelijk van de weergaveschaal, gegroepeerde kaartmarkeringen.

2021-07-14: Al mijn gpx wandelroutes kunnen nu middels een eigen real-time conversie ook in het Google KeyHole Markup Language (kml) bestandsformaat gedownload worden. De als kml geconverteerde bestanden zijn getest met Google Earth Pro (Windows), Maps Me (Android) en GPS Visualizer (online viewer).

2021-06-15: Vebeteringen aan het hoofd- en zijmenu zodat deze zich aanpassen aan kleine beeldschermen (telefoon, tablet, etc).

2020-07-16: Halverwege 2018 was ik genoodzaakt om de conversie tussen RD en GWS84 coördinaten offline te halen. Google had in juli 2018 besloten om van het opzoeken van adressen en van het gebruik van Google Maps een betaalde service te maken. Gisteren en vandaag heb ik de tijd gevonden om de content van deze conversiepagina om te zetten naar Open Street Map. Dankzij Open Street Map en Nominatim (geocoding) is deze pagina nu weer voor iedereen beschikbaar.

2020-07-15: Code aangepast voor gebruik van Open Street Map kaarten in combinatie met Leaflet OSM viewer. Dit maakt het mogelijk om ondergronden voor de wandelkaarten te tonen zonder gebruik te hoeven maken van Google Maps of de Google Maps api (application programming interface). Tot ziens Google Maps….

2020-05-11: CRC controlewaarden zichtbaar aan de pagina’s toegevoegd waardoor het mogelijk wordt een download (gpx bestand) op zijn integriteit te controleren. GPX bestanden kunnen gecontroleerd worden middels MD5, SHA1 en SHA256 checksums.

Wandelkaart installeren

Laatste update: juli 2020.

Voordat je met je Garmin gaat wandelen dien je eerst een kaart (topografische ondergrond) op je Garmin GPS te installeren. Waarschijnlijk komt jouw gekochte wandelkaart met uitgebreide installatieinstructies maar voor de volledigheid laat ik toch zien hoe je de wandelkaart installeerd. Dit kan, afhankelijk van het aangeleverde bestand, op verschillende manieren, hieronder zal ik achtereenvolgens de volgende drie methoden behandelen:

MapSource versus Garmin GPS

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er een verschil tussen het bestandsformaat wat het programma MapSource (of BaseCamp) op jouw computer gebruikt en het bestandsformaat wat jouw Garmin GPS gebruikt. Een MapSource kaart kan bestaan uit vele kleine, voornamelijk *.img bestanden. Bv de Garmin Benelux Pro kaart bestaat uit meer dan 150 img bestanden. Maar bijvoorbeeld de Freizeitkarte NL bestaat uit ruim 150 folders met daarin bestanden in het Garmin database formaat *.rgn. Geïnstalleerde kaarten vind je op je computer standaard terug op de C: schijf in de folder Garmin. Onderstaande afbeeldingen tonen een deel van deze folders.


Deel van de Garmin Topo Benelux Pro kaart voor MapSource zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).


Deel van de Freizeitkarte NL kaart voor MapSource zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Op de Garmin GPS kunnen wandelkaarten zowel op de interne geheugenruimte van de Garmin zelf als op de externe geheugenkaart (SD kaart) geplaatst worden. Onderstaande afbeelding toont de Garmin GPS als schrijfstation D: en de externe geheugenkaart als schrijfstation E:. Dit kunnen op jouw computer, als je bijvoorbeeld een DVD speler hebt, andere schrijfstation letters zijn, bv E: en F: of bv E: en G:, etc.


Wandelkaarten in het img formaat op de Garmin Oregon 450 SD kaart zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Je bent vrij om te kiezen waar je jouw wandelkaart wilt plaatsen, op de Garmin zelf of op de externe geheugenkaart. In beide situaties komt de kaart in de map Garmin te staan. Ik heb er voor gekozen om al mijn wandelkaarten op de externe geheugenkaart te plaatsen. In de map Garmin vind je op bovenstaande afbeelding 9 wandelkaarten terug, waaronder 4 wandelkaarten (landen) uit de Freizeitkarte serie. Iedere kaart bestaat uit een enkel *.img bestand. De naamgeving mag je laten zoals ze zijn of, indien je dit voor jezelf helderder vindt, pas je de naam aan in de Windows Explorer.
 

Wandelkaart op SD kaart

Heb je een wandelkaart gekocht welke op SD kaart wordt geleverd dan kan je volstaan met het plaatsen van je nieuwe SD kaart in je Garmin GPS. Zodra de geheugenkaart geplaatst is en de Garmin GPS is ingeschakeld zal de nieuwe kaart beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kunt inschakelen of uitschakelen.


SD kaart slot in het batterijcompartiment van de Garmin Oregon 450.

Mijn ervaring leert dat de houder van de SD kaart niet heel solide is en dat deze tijdens het verwisselen van de batterijen nog wel eens wil losschieten. Ik heb daarom na plaatsing van de SD kaart de kaarthouder afgeplakt met een klein stukje pleister. Geen elegante oplossing maar het voorkomt dat tijdens het wisselen van de batterijen mijn geheugenkaart losschiet en op de grond valt.

 

Wandelkaart geleverd als MapSource bestanden

Onderstaande instructies laten stap voor stap zien hoe je een op de computer geïnstalleerde (wandel)kaart kan overzetten naar je Garmin GPS. Voor deze instructies gebruik ik de wat oudere wandelkaart “Onroute Wandelkaart v1.12”. De al eerder genoemde Freizeitskarte worden als kant en klare download aangeboden voor gebruik in MapSoure en BaseCamp (Apple en Windows) en voor gebruik op de SD kaart van de GPS. Wil je de kaart zowel op de computer als op de GPS gebruiken dan zijn dit dus twee verschillende downloads. Door het img bestand voor gebruik op SD kaart te downloaden zijn onderstaande instructies overbodig. < href="#3">Lees dan verder in de paragraaf Wandelkaart geleverd als een enkel image (*.img) bestand.

Voor deze instructies ga ik er vanuit dat de aangeschafte kaart al, tesamen met het programma Garmin MapSource, op de computer is geïnstalleerd.

Open allereerst het programma MapSource en selecteer in MapSource, indien er meerdere kaarten aanwezig zijn, de kaart welke je wilt transporteren naar je Garmin GPS.


Onroute wandelkaart in Garmin MapSource.

Zoom vervolgens zover uit dat het gehele land naar keuze (afhankelijk van de gekozen kaart) in Garmin MapSource zichtbaar is.


Onroute wandelkaart uitgezoomd zodat geheel Nederland zichtbaar is.

Kies in de gereedschapsbalk geheel bovenaan voor het “Map Tool” gereedschap. Is de gereedschapsbalk niet zichtbaar selecteer deze dan eerst onder “View” » “Show Toolbars” » “Tools”. Selecteer vervolgens met het “Map Tool” gereedschap geheel Nederland door er een “venster” rondom heen te trekken.


Geheel Nederland geselecteerd met het “Map Tool” gereedschap.

Na het selecteren van geheel Nederland zullen in geheel links onder “Maps” de namen van de geselecteerde kaartbladen zichtbaar worden. In dit voorbeeld bestaat Nederland uit 95 kleinere kaartbladen.


Na de selectie worden de kaartbladen zichtbaar onder “Maps”.

MapSource zal de namen van de geselecteerde kaartbladen gebruiken als naam voor de kaart op je Garmin GPS. In dit voorbeeld zal de kaart nu de naam C10,C11,C12,C13,D9,D10,D11,D12,D13,E8,E9 krijgen. Niet echt een handige naam voor deze kaart. Klik daarom links onderin op “Map Set Name:” om de kaartnaam aan te passen.


Standaard naamgeving van de geselecteerde kaartbladen.

Vink in de dialoog de optie “Autoname the map set” uit en geef de kaart een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld geef ik deze kaart de naam “Wandelkaart Nederland”.


Aanpassen van de standaard kaartnaam in een eigen voorkeur.

Nu de naam van de kaart is aangepast en de juiste kaartbladen zijn geselecteerd ben je klaar om je kaart naar je Garmin GPS te sturen. Zorg daarvoor eerst dat je Garmin GPS via de USB-kabel met de computer is verbonden.


Wacht totdat de Garmin GPS met de computer verbonden is.

Kies, om de kaart te verzenden, in het pull-down menu bovenin voor “Transfer” en vervolgens voor “Send to Device”.


Klaar om de kaart naar de Garmin GPS te verzenden.

In de “Send to Device” dialoog zal je Garmin GPS zichbaar worden. Achter “Device” kan je kiezen om de kaart op het interne opslaggeheugen te plaatsen of (indien aanwezig) op de externe SD kaart te plaatsen. Klik vervolgens op “Send”.


Kies voor interne of externe opslag.

Garmin MapSource gaat de kaart nu eerst voorbereiden. Van alle afzonderlijke bestanden waar deze kaart uit bestaat wordt nu één bestand gemaakt. Afhankelijk van de geselecteerde kaartbladen kan dit enige tijd duren.


Voorbereiden van de geselecteerde kaartbladen.

Na deze voorbereiding wordt de nieuwe kaart naar je Garmin GPS verzonden. Ook dit kan, afhankelijke van de geselecteerde kaartbladen, weer enige tijd duren.


Verzenden van de nieuwe kaart.

Zodra MapSource klaar is met verzenden krijg je als gebruiker te zien dat de data succesvol verzonden is.


The data was successfully sent.

Zou je nu met de Windows Verkenner (Windows Explorer) op je Garmin GPS kijken in de folder “Garmin” dan zie je dat er een bestand gmapsupp.img is bijgeplaatst. De in MapSource opgegeven naam “Wandelkaart Nederland” is de naam waaronder de kaart op je Garmin GPS zichtbaar is als je de kaart in- of uitschakeld. De bestandsnaam op je Garmin opslagmedia of externe SD kaart is echter altijd gmapsupp.img. Het staat je gelukkig vrij om de bestandsnaam in een andere naam te veranderen.


gmapsupp.img.

Gebruik de Windows Verkenner om de bestandsnaam gmapsupp.img te veranderen in bijvoorbeeld Wandelkaart Nederland.img. Zorg dat je de bestandsextensie .img niet aanpast anders is de kaart niet meer herkenbaar voor je Garmin GPS.


Aanpassen van de kaartnaam in de Windows Verkenner.

Je hebt nu succesvol een kaart vanuit Garmin MapSource op je Garmin GPS geplaatst. Door het na afloop aanpassen van de bestandsnaam kan je meerdere kaarten naast elkaar op je Garmin GPS tot je beschikking hebben. Handig als je tijdens je vakantie bijvoorbeeld meerdere landen aandoet of als je wandelt in bijvoorbeeld het grensgebied tussen Nederland en Duitsland.


Meerdere kaarten beschikbaar op je Garmin GPS.

Zodra de kaart op de Garmin GPS geplaatst is zal deze beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart geleverd als een enkel image (*.img) bestand

Heb je naast de MapSource kaart ook een image (*.img) voor de Garmin GPS ontvangen of heb je bijvoorbeeld een image bestand voor de Freizeitkarte Nederland gedownload dan kun je deze rechtstreeks op de geheugenkaart van je Garmin GPS plaatsen.

Heb je nog geen wandelkaart gedownload ga dan naar de website van freizeitkarte-osm.de/. Kies achtereenvolgens voor “Karten für Garmin GPS-Geräte” (of kies de Engelse link voor de Engelstalige website), “Karten”, “Weitere Länder” en blader door tot aan “Niederlande”.


Download de Freizeitkarte van Nederland voor de Garmin GPS.

De Garmin GPS Freizeitkarte wordt als ZIP bestand aangeboden, een extra schil om het eigenlijke img bestand. Dit bestand zul je eerst moeten uitpakken (decomprimeren). Op de website van Microsoft vind je hier instructies voor.


Het gedownloade ZIP bestand.


Na het uitpakken van het ZIP bestand komt er een IMG bestand tevoorschijn.

Heb jij je kaart al als IMG bestand beschikbaar dan hoeft deze vanzelfsprekend niet uitgepakt te worden.

De standaard naamgeving voor deze kaart (bestandsnaam) is wederom gmapsupp.img. Dit is een prima naam maar als je meerdere kaarten op je Garmin GPS wilt plaatsen dan lukt dat niet als iedere kaart dezelfde bestandsnaam heeft. De oplossing is het aanpassen van de bestandsnaam in een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld herbenoem ik de kaart naar “FreizeitkarteNL.img“.

Selecteer hiervoor het image bestand (1x aanklikken met de muis) en gebruik de Windows Verkenner (Windows Explorer) om de naam van het bestand aan te passen.


Herbenoemen van het bestand gmapsupp.img in OpenStreetMapNL.img.

Het bestand heeft nu de naam FreizeitkarteNL.img gekregen en is klaar om op de Garmin GPS geplaatst te worden.


Het herbenoemde bestand in de verkenner.

Sluit voor de volgende stap eerst je Garmin GPS aan op je computer middels de USB kabel. Selecteer vervolgens in de Windows Verkenner het bestand FreizeitkarteNL.img (1x aanklikken) en kies in de Windows Verkenner voor de optie “Copy“.


Selecteren en kopieeren van het image bestand in de Windows Verkenner.

Blader in de Windows Verkenner naar het opslagmedia van je Garmin GPS (intern of SD kaart), ik kies er voor om de Freizeitkarte kaart op de SD kaart te plaatsen.


Wandelkaarten op de Garmin Oregon 450 zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Kies in de Windows Verkenner voor de optie “Paste” (“Plakken“) om de hiervoor geselecteerde kaart op de SD kaart te plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat je de kaart in de folder Garmin plaatst. Deze folder is aanwezig op je Garmin GPS maar misschien nog niet op de SD kaart. In die situatie dien je eerst op je SD kaart een folder Garmin aan te maken, dit mag met hoofdletter of kleine letter G (dus zowel Garmin als garmin zijn juist.). Alleen kaarten geplaatst in de folder Garmin worden op je Garmin GPS zichtbaar.


FreizeitkarteNL kaart naast andere, al op de SD kaart aanwezige wandelkaarten.

Nu de kaart op de Garmin GPS is geplaatst is deze beschikbaar. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet op de GPS zichtbaar is. In die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Lees hieronder verder hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart inschakelen of uitschakelen

Na het plaatsen van een kaart op je Garmin GPS kan het zijn dat de kaart nog niet zichtbaar is, de kaart staat nog uitgeschakeld. Om op mijn Garmin Oregon 450 een kaart in- of uit te schakelen ga ik in het hoofdmenu naar de optie “Stel In” (“Settings”), vervolgens naar “Kaart” (“Map”), dan kies ik voor “Kaartinformatie Selecteer Kaart” (“Map Information Select Map”). Vervolgens worden alle aanwezige kaarten op het scherm getoond en kan ik door het selecteren of aanklikken van een kaart deze inschakelen dan wel uitschakelen. Het kan zijn dat jouw Garmin GPS een afwijkend menu toont, raadpleeg in die situatie de meegeleverde handleiding.


In of uitschakelen van een (wandel)kaart in het menu van de Garmin Oregon 450.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.

Basisuitrusting

Laatste update: juli 2020.

Je wilt gaan wandelen met behulp van een Garmin GPS en je wilt weten wat je hiervoor minimaal nodig hebt? Op deze pagina geef ik informatie over de minimale benodigdheden. Zelf loop ik inmiddels alweer vele jaren bijna wekelijks met mijn Garmin Oregon. Eerst met de Oregon 450 en tegenwoordig met de Oregon 700. Maar ook voor mij was het in het begin even wennen om, ondanks mijn ervaring met een ander type GPS toestel, met mijn Garmin aan de slag te gaan.


Garmin Oregon 450.

Ik beperk mij in deze handleiding tot de functionaliteit welke ik zelf tijdens het wandelen gebruik. Dit is misschien nog geen 5% van alle mogelijkheden welke mijn Garmin aan boord heeft. Maar met deze beperkte set van functies ben ik in staat om een gedownloade of zelf gemaakte (Garmin Map Source) wandeling te lopen. Tevens geeft het mij de mogelijkheid om tijdens het wandeling de gelopen route door via mijn Garmin op te nemen. Deze opgenomen tracks zijn de basis voor de op deze website te downloaden routes.


Wat heb je minimaal nodig?


Voor het lopen van een gedownloade wandeling heb je minimaal nodig:

Wil je zelf een wandeling uitzetten, een wandeling nabewerken of bijvoorbeeld de gelopen route op je computer bekijken dan heb je naast de hierboven genoemde punten ook het programma Garmin MapSource of Garmin Basecamp nodig. Deze software ontvang je gratis bij aankoop van je Garmin GPS toestel. Zelf geef ik de voorkeur aan het oudere programma MapSource.
 


De Garmin GPS


Garmin biedt al jaren een scala aan GPS toestellen aan. Op de website van Garmin vind je in 2020 de volgende series terug: eTrex Touch, inReach, Oregon, Montana, eTrex, Rino, GPSMAP. De prijs van de diverse series varieert tussen de 100 en 600 euro. Mijn keuze voor de Oregon 450 en later de 700 was vooral gebaseerd op de gewenste functionaliteit (voor een Oregon 700 betaal je in 2020 tussen de 325 en 350 euro). Omdat ik veel wandel wilde ik een robuuste GPS met (groot) aanraakscherm en voldoende opslagcapaciteit (intern en extern). Omdat de wensen en het budget voor een ieder anders kunnen zijn adviseer ik om de toestellen vooral in een speciaalzaak te gaan bekijken. Laat je goed voorlichten, bekijk de toestellen in de winkel, neem ze ook in de hand en kies vervolgens aan de hand van het beschikbare budget en je specifieke wensen het juiste toestel.


Wandelen met je smartphone

Ik krijg soms de vraag waarom ik voor de navigatie tijdens het wandelen mijn smartphone niet gebruik. Voor mij zijn er vier redenen om mijn smartphone hiervoor niet te gebruiken. Allereerst het formaat. Mijn Garmin is compacter en ligt hierdoor prettiger in de hand (tijdens het wandelen heb je je navigatie constant in de hand). Daarnaast de kwetsbaarheid. Mijn Garmin valt per ongeluk wel eens op de grond en daar kan deze, dankzij de rubberen beschermhoes, beter tegen dan mijn smartphone. Ook wordt ik tijdens het wandelen wel eens overvallen door een regenbui. Mijn Garmin is waterdicht, mijn smartphone is dit zeker niet. Tot slot gebruikt mijn smartphone veel meer energie dan mijn Garmin. Het zou vervelend zijn om halverwege de route er achter te komen dat de accu leeg is. Natuurlijk kun je een external battery pack (powerbank) voor je smartphone meenemen maar deze zijn vaak groot en zwaar. Voor mijn Garmin heb ik altijd twee extra volle penlite batterijen bij mij. Met in totaal vier penlites kan ik tot 8 uur wandelen.

Dit neemt niet weg dat je als beginnende wandelaar je smartphone prima kunt gebruiken tijdens je eerste wandelingen. Ik gebruik tijdens het fietsen mijn smartphone (groter scherm dan mijn Oregon) in combinatie met de gratis app Maps Me. De smartphone krijgt dan zijn voeding vanuit mijn fiets waardoor het extra energieverbruik geen rol speelt. Met Maps Me kun je vooraf landkaarten downloaden voor off-line gebruik zodat je tijdens het fietsen (of wandelen) geen onnodig data verbruik hebt. Klein nadeel van Maps Me is dat het enkel met KML bestanden overweg kan. Een GPX bestand dien je dus eerst om te zetten in een KML bestand. Dit omzetten is echter dankzij een website als gpx2kml.com gemakkelijk en kosteloos te doen.


Voorbeeld van de Maps Me kaart op mijn smartphone.

 


De wandelkaart


Naast je GPS toestel heb je een kaart van je wandelgebied nodig. Kies hierbij voor een specifieke wandelkaart van het land waarin je gaat wandelen. De gratis bij de Garmin meegeleverde “World Map” of de bij MapSoure behorende “Global Map” zijn absoluut ongeschikt voor wandelaars. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van wandelkaarten. Tot een paar jaar geleden diende je als wandelaar zelf geschikte kaarten voor je GPS toestel aan te schaffen.Zo heb ik in de beginjaren gelopen met kaarten als Onroute Topografische Wandelkaart Nederland en Garmin Topo Benelux Pro. Voor ieder land (of soms een klein cluster van landen) diende je een nieuwe kaart te kopen.

Tegenwoordig wandel ik met de open data wandelkaarten van Open Street Map (OSM). Deze kaarten zijn kosteloos via garmin.openstreetmap.nl te downloaden voor gebruik op de computer (Garmin Map Source of BaseCamp). Echter de website freizeitkarte-osm.de een betere variant van deze kaarten aan. Zowel voor gebruik binnen MapSource of BaseCamp als voor gebruik op de Garmin GPS. Ook deze kaarten worden kosteloos aangeboden maar je mag als gebruiker een vrijwillig een bijdrage aan dit project geven.

Uitsnede Freizeitkarte 2020

Daarnaast heb ik de eigen Garmin TopoActive Europe kaarten aangeschaft. Voor een kleine 50 euro ontvang je geheel europa voor op je Garmin device. Ook deze kaarten zijn gebaseerd op Open Street Map data, maar bevatten echter veel minder detail. Wel begrijpelijk want het bestand voor geheel west europa is 3.5 Gb groot. De Freizeitkarte van enkel duitsland is al 2.2 Gb groot. De TopoActive kaarten hebben een groter contrast dan de Freizeitkarte maar eigenlijk was dit voor mij een nutteloze aanschaf. Ik wandel er nooit mee.

Uitsnede TopoActive Europe 2020

Tot slot toon ik nog de oudere Topo Benelux Pro kaart van Garmin (aanschaf destijds rond de euro 120). Met deze kaart heb ik in het verleden veel gewandeld. Deze kaart heeft een beter contrast dan de Freizeitkarte maar is inmiddels te oud om nog te kunnen gebruiken. Vergelijk de kaart maar met de twee kaarten hierboven. Teveel paden ontbreken op de Topo Benelux Pro kaart.

Uitsnede TopoActive Europe 2016

 


GPX bestanden


Om een route met behulp van je Garmin na te kunnen lopen heb je een zogenoemd GPX bestand nodig. GPX staat voor GPS Exchange Format, een formaat dat door de meeste GPS toestellen en GPS software te openen is. Het GPX formaat kan drie soorten informatie bevatten: track (een zelf afgelegde route, gelogd door een gps-apparaat), route (geplande routes, niet noodzakelijkerwijs reeds afgelegde route) en losse waypoints, die geen samenhang hoeven te hebben (bijvoorbeeld campings, parkeerplaatsen, benzinepompen of aanlegplaatsen). Waypoints zijn vergelijkbaar met “nuttige plaatsen”. In een volgende handleiding zal ik hier nader op ingaan.


Garmin Topo Benelux Pro met track (deel) en waypoint van het Veluwe Zwerfpad omgeving Arnhem zichtbaar in Map Source.

Wil je zelf een wandeling gaan nalopen dan zal je eerst een GPX bestand dienen te downloaden. Dat kan natuurlijk vanaf mijn website maar daarnaast zijn er nog vele andere websites waar ik zelf GPX bestanden of routebeschrijvingen van heb gedownload en nagelopen:

In alfabetische volgorde (en lang niet volledig):
Frank Wandelt
GPSwalking.nl
GPS Tour.info
GPSwandelaar
Klik, Print en Wandel
Struinbulletin
Voetstappen.nl
Wandelbeeld: Wandelen in de Achterhoek
Wandelgids Zuid-Limburg
Wandelzoekpagina

Heb je een wandeling gevonden, download dan het GPX bestand en bewaar dit bestand op een logische plek op jouw computer. In één van de volgende handleidingen laat ik zien hoe je dit GPX bestand op je Garmin GPS plaatst.


Gedownloade tracks voor het Pieterpad zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

 


Accessoires


Naast je basisuitrusting (GPX, wandelkaart en wandelroute) zijn goede accu’s en een goede acculader belangrijk. Zelf heb ik na lang zoeken gekozen voor een acculader van het merk Maha Energy / Powerex, de MH-C9000. Een fijne lader met speciale programma’s om batterijen de eerste keer op te laden (Break-In) en programma’s om batterijen welke lange tijd niet gebruikt zijn opnieuw op te laden (Refresh and Analyze of Break In). De prijs van de lader ligt tussen de euro 40 en euro 45.

Voor de batterijen zelf heb ik bewust gekozen voor een type met een hoge milliampère/uur (mAh) capaciteit. Hoe hoger de mAh des te langer de batterij energie kan leveren aan de GPS. Ik heb tenslotte gekozen voor oplaadbare batterijen van Sony met een capaciteit van 2700 mAh. Lader en batterijen zijn dan iets duurder dan een “standaard” set maar ik loop er inmiddels al weer vele jaren mee en ik ben tijdens een wandeling nog nooit met lege batterijen komen te staan. Wel neem ik voor de zekerheid altijd 2 volle batterijen van dit type mee als reserve stroomvoorziening. De prijs voor 4 batterijen (blisterverpakking) ligt rond de euro 20.


Maha Energy / Powerex MH-C9000 lader en Sony NI-MH 2700mAh AA batterijen.

Update 1: Na ruim 5 jaar dienst hebben de Sony oplaadbare batterij het begeven (de lader geeft aan dat deze batterij niet meer te vertrouwen is). Ik heb, na het lezen van diverse uitstekende reviews, besloten om de batterijen te vervangen door de Maha Powerex AA 2700mAh. Een setje van 4 stuks kost nog geen euro 15.


Maha Powerex AA 2700mAh.

Update 2: Bovengenoemde batterijen zijn niet in het GPS toestel op te laden, je hebt hier altijd een externe lader voor nodig. Dit is tijdens het wandelen geen probleem maar tijdens het fietsen wil ik mijn Garmin via mijn e-bike van stroom voorzien. Dit is enkel mogelijk met een NiMH-batterijpakket. Het omhulsel van dit batterijpakket drukt op een klein knopje in de behuizing (batterij compartiment) waardoor de Garmin van buitenaf voeding krijgt. Helaas is dit batterijpakket minder krachtig dan de Maha Powerex AA batterijen (2000 versus 2700mAh). Dus voor lange wandelingen gebruik ik nog steeds de Maha Powerex AA batterijen.

Garmin NiMH-batterijpakket artikkelnummer 010-11874-00.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.