Pionierspad: Zuidoostvariant Lelystad – Oostvaardersbos – Knarbos

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Zuidoostvariant Lelystad – Oostvaardersbos – Knarbos
provincie:Flevoland
afstand:24.4 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:6ae etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.53552, 5.50839
startpunt:Bushalte Kwikstraat, Lelystad
downloads: 437 ( gpx: 437 | kml: 0 )
Is deze etappe officieel nog onderdeel van het Pionierspad? Op de website van Wandelnet staat deze route evenals de Dagwandeling Oud Kraggenburg niet langer in het etappeoverzicht voor het Pionierspad. De route is gelukkig nog (bijna) geheel beloopbaar. Het startpunt ligt aan etappe 6, de etappe Klokbekerweg, - Hollandse Hout, of indien je mijn afwijkende etappeindeling gebruikt, aan de etappe Lelystad - Lelystad. Vanaf de bushalte Kwikstraat loop je in een paar minuten naar het startpunt. De laatste 200 meter van de aanlooproute volgt echter hetzelfde pad als de eerste 200 meter van deze etappe, maar dan in tegenovergestelde richting. Omdat deze etappe toch al ruim 24 km lang is en deze 200 meter qua omgeving gelijk is aan het voorgaande stuk van de aanlooproute besluit ik dat stukje over te slaan en de route 200 meter na het officiële startpunt op te pikken. Veel routeparkeringen (wit rood) zijn (nog) aanwezig maar op een aanzienlijk aantal kruisingen dan wel splitsingen ontbreken deze inmiddels. Daar waar de markeringen nog zichtbaar zijn volg ik tijdens deze etappe de markeringen en daar waar ze ontbreken volg ik de rond 2017 door mij gedownloade track van deze variant.

Vanuit het startpunt loopt de aanlooproute even een stukje over een bedrijventerrein maar de Kwikstraat gaat al snel over in een onverhard pad door het Oostvaardersbos. Na ongeveer 2 km gelopen te hebben (achterzijde Dela Ölandhorst) ontbreekt de markering en gaat de route volgens de gps over een nat en deels onderwater staande grasstrook. Ik besluit om de grasstrook over de iets drogere rand te volgen en even later kom ik gelukkig weer markeringen tegen. Zo slingert de eerste 6 km van deze etappe zich door parkachtige bossen richting de A6. Na het passeren van de A6 gaat de route verder door het Natuurpark Lelystad. Het is ook daar heerlijk rustig met recreanten maar de vele afrasteringen rondom de 'natuur' in dit park storen mij. Ik heb in de voorgaande 6 km al 3x een ree op de paden gespot en op de 2e helft van deze etappe ga ik nog 2x een ree spotten. In het Natuurpark is echter geen wild te bekennen. Ik heb ook nog even een kijkje genomen bij het otterverblijf maar net als voor de overige recreanten aldaar was dit vergeefse moeite. De otters lieten zich niet zien.

Na het oversteken van de N302 veranderd het landschap aanzienlijk. Het is even gedaan met de bosrijke omgeving. Het eerste deel van de Meerkoetenweg volgt een bedrijventerrein dat vervolgens overgaat in agrarisch gebied. Via een leuk halfverhard pad steek de route door naar het zuidelijk gelegen Lelystad Airport. Voorheen was het, na het passeren van de Anthony Fokkerweg mogelijk om de vaart (Meerkoetentocht) aldaar met een brug over te steken en de route via het schouwpad voort te zetten. De brug is hier, tezamen met alle markeringen, echter verdwenen. Door een halve kilometer het fietspad langs de Anthony Fokkerweg te volgen kan de vaart alsnog via de Talingweg overgestoken worden. Ook hier ontbreken echter de markeringen. Deze komen pas weer terug als deze etappe verderop aansluit op de etappe Hollandse Hout - Knarbos.

Het eerste stuk van het schouwpad langs de Meerkoetentocht is wat luidruchtig door de langs dit deel aanwezige circuits. Deze worden gelukkig al weer snel achtergelaten waardoor de stilte terugkeert. Na ongeveer 18 km sluit deze etappe aan op de etappe Hollandse Hout - Knarbos. Vanaf hier is het nog ruim 6 km naar het eindpunt.

Schreef ik vorige maand nog bij het lopen van de voorgenoemde etappe dat gras, de netels en de distels kniehoog stonden en dat er enige omgevallen bomen over de route lagen, vandaag waren paden tot aan het passeren van de Eendentocht keurig gemaaid en waren de omgewaaide bomen verwijderd. Zou de beheerder mijn routeverslag hebben gelezen? Echter op de laatste kilometers, vanaf het passeren van de Eendentocht was nog niets veranderd. Hoog gras, netels en distels tot op heuphoogte, omgewaaide bomen en veel overhangende takken. Hier heeft de beheerder nog wel wat werk te verrichten.

Na iets meer dan 24 km wordt het eindpunt aan de Knardijk bereikt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Het eindpunt ligt op een locatie waar in de nabijheid geen openbaar vervoer aanwezig is. Wij hebben daarom voor een deel van de reis de fiets gebruikt. Allereerst de auto geparkeerd bij de kruising Vogelweg en Knardijk (de Knardijk is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars). Daar is geen officiele parkeerplaats maar de toerit is breed genoeg om de auto aldaar deels in de berm te parkeren. Vanaf daar zijn wij naar de bushalte Vogelweg (+/- 6 km) gefietst. Daarna met de bus eerst naar treinstation Lelystad Centrum om vervolgens over te stappen op de bus naar de Kwikstraat. Na het lopen van deze etappe en bij aankomst aan de Knardijk zijn we met de auto weer terug naar de bushalte Vogelweg gereden om de fietsen aldaar weer op te halen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Zuidoostvariant_Lelystad_-_Oostvaardersbos_-_Knarbos_-_24.4_km.gpx”
aantal downloads: 437  –  bestandsgrootte: 63,88 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: e18f0ccd4266126cbaf1a30abdcc9aa7
SHA1: 07c76508e28ba1125185fb0b770a8af2e15c7ce3
SHA256:d7feba33336128cc2cba23509a394eb00acfc899f6955b71eb0be2cfaa9e42ff
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Zuidoostvariant_Lelystad_-_Oostvaardersbos_-_Knarbos_-_24.4_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: De Kemphaan – Muiden

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: De Kemphaan – Muiden
provincie:Flevoland
afstand:23.1 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:11e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.34138, 5.26483
startpunt:Bushalte De Kemphaan, Almere Hout
downloads: 469 ( gpx: 469 | kml: 0 )
De slotetappe van het Pionierspad is wederom een aardige etappe. Vanaf de bushalte bij het startpunt loop je direct het Almeerderhout (bos) in en kom je al snel in een wat parkachtige omgeving terecht. Een groot deel van de route loopt langs de randen van Almere Haven maar hier krijg je gelukkig relatief weinig van mee. Na een kleine 4 km wordt even een stukje bedrijventerrein aangedaan waarna de route een stukje verder gaat langs de rand van het voormalige Floriade terrein (2022). Hierna volgt de route een strook groen tussen Almere Haven en de snelweg A6.

Iets na Het Eksternest / de IVN Bostuin heeft de gemeente Almere de doorgang van het Pionierspad met een hek afgesloten. De bijbehorende overstap is met gaas afgezet en op het hek is een bordje 'geen toegang' geplaatst. Hierdoor is het stuk door de schapenweide niet langer toegankelijk. Door even het fietspad (Farflerpad) langs de schapenweide te volgen kan ik enkele meters verderop de route gelukkig weer oppakken.

Het deel door het Kromslootpark is zonder meer fraai. Wel loopt de route hier een heel stuk over een wat hobbelig graspad. Via de Hollandse Brug wordt Flevoland verlaten en gaat de route verder over Noord-Hollands grondgebied. Via vanaf de brug een mooi uitzicht over het water verwacht die komt bedrogen uit. Aan de ene zijde heb je zicht op de snelweg A6 en aan de andere zijde kijk je tegen de spoorbrug aan.

Bij Muiderberg heb een mooi zicht op het IJmeer en het aan de overkant gelegen Almere Poort. Geniet vooral hier van het uitzicht want na het verlaten van Muiderberg versperren bomen tussen de dijk en het IJmeer verdere uitzichten op dit IJmeer. Net voorbij Muiderberg gaat de route verder over de kruin van de dijk. Hier heb je af en toe een doorkijkje op het IJmeer (en het verderop gelegen eiland Pampus) maar kijk je, zoals hiervoor al aangegeven, voornamelijk tegen de kronen van de bomen aan die tussen de dijk en het IJmeer staan.

De laatste kilometers wordt het Muiderslot zichtbaar en volgt de route de buitenzijde van de Vestingsgracht. De laatste kilometer loopt de route door Muiden zelf. Dit stukje is behoorlijk toeristisch en dat merk je aan de drukte op straat. De laatste honderd meter buiten Muiden brengt je naar het eindpunt van het Pionierspad. Vlak voor de Spieringbrug is volgens de routebeschrijving het eindpunt bereikt. Verwacht, net als bij de overige LAW paden, ook nu geen monument, plakaat of eindpuntaanduiding. Zoals in Steenwijk het Friese Woudenpad geruisloos overliep in het Pionierspad zo loopt het Pionierspad hier geruisloos over in het Floris V-pad.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Voor deze etappe is er in de nabijheid van het start- en het eindpunt een bushalte waardoor we de fiets ditmaal thuis laten. De auto parkeren wij op parkeerplaats P2 (gratis) bij Muiden en we lopen enthousiast naar de nabijgelegen bushalte Mariahoeveweg. De totale busreis duurt iets meer dan een uur. Hiervan zit je 30 minuten in de bus en sta je iets meer dan 30 minuten op de verschillende overstappen te wachten. Lijn 110 in Muiden besluit om niet via de parallelweg bij het busperron te stoppen maar bij een klein doorsteekje tussen de bushalte en de doorgaande weg. Vreemd. Waarom een busperron aanleggen en er vervolgens geen gebruik van maken?

Via Muiden centrum rijdt de bus in 8 minuten naar het P+R terrein Muiden. Alhier vertrekt lijn 327 volgens de reisplanner 11 minuten later vanaf perron B. Klein probleempje, er staan geen (voor mij zichtbare) letters op of bij de perrons. Ook de automatische informatieborden boven de haltes geven de eerste minuten nog geen duidelijkheid. Ze kunnen maar 2 vertrektijden tegelijk tonen. Dan maar alle perrons goed in de gaten houden totdat lijn 327 aan komt rijden.

In 15 minuten rijdt lijn 327 van het P+R terrein naar busstation 't Oor. Daar aangekomen is het nog slechter gesteld met de informatievoorziening. Het busstation is ivm werkzaamheden gesloten en er zijn diverse tijdelijke haltes aangebracht. Helaas staat er nergens aangegeven waar welke lijn vertrekt. En er zit ruim 150 meter tussen de eerste en de laatste tijdelijke halte. Waar moet je nu gaan staan voor lijn 160? Gelukkig kan een aardige buschauffeuse van een andere lijn na enig opzoekwerk vertellen waar lijn 160 vertrekt. Na 26 minuten wachten stopt lijn 160 inderdaad netjes bij de aangegeven halte en 7 minuten later kunnen we met deze 11e en tevens laatste etappe van het Pionierspad van start.

Er valt nog veel te verbeteren aan de reizigersinformatie op deze buslijnen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “11_De_Kemphaan_-_Muiden_-_ 23.1_km.gpx”
aantal downloads: 469  –  bestandsgrootte: 84,47 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 9bafba43ff8ed49976b2a1489ac210fd
SHA1: 064740b520892ec7adbfd106ce01440a014ae8d0
SHA256:5f15c023f6dc2970d038114304aed14bc6cdeaa2ed2045355b3f45c975722986
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “11_De_Kemphaan_-_Muiden_-_ 23.1_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - Muiden

Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: De Eemhof – De Kemphaan

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: De Eemhof – De Kemphaan
provincie:Flevoland
afstand:20.9 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:10e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.26204, 5.41073
startpunt:Rassenbeekweg, Zeewolde
downloads: 489 ( gpx: 489 | kml: 0 )
Deze 10e etappe van het Pionierspad viel mij wat tegen. De bossen waar de route doorheen loopt zijn veelal rommelig en er zitten iets te veel lange rechte stukken in deze etappe. Vanaf het startpunt is het gelijk modderen en glijden over totaal kapot gereden en volgelopen bospaden. Al snel wordt echter de Slingerweg overgestoken en als deze weer verlaten wordt volgt een leuk maar kaarsrecht stuk van bijna 5 km over een graspad. Helaas staan er aan de overkant van de sloot 12 windmolens en de wieken hiervan maken een enorm kabaal. Het is wel aardig om te zien hoe ver de molens in werkelijkheid uit elkaar staan. In heb begin denk je nog dat je de laatste molen snel gepasseerd zult zijn maar als je na een half uur merkt dat je nog maar bij molen 6 bent aangekomen krijg je een aardige indruk van de afstanden.

Er volgt nu een stuk over een kaarsrecht fietspad en een binnenweg om vervolgens redelijk gevaarlijk door de berm van de Ooimeerdijk Oost (drukke weg) de route voort te moeten zetten. Onbegrijpelijk dat de route hier niet een klein stukje omloopt via het aan de overkant gelegen en opengestelde bos. Bij het passeren van de A27 (Stichtse Brug) volgt een aardig maar pittig (flinke tegenwind) stuk langs het Gooimeer. Na het Gooimeer volgt een stuk door bosrijk gebied. Bij het uitkijkpunt Almere Boven verlaat ik even de route om deze 20 meter hoge heuvel te beklimmen.

Na het oversteken van de Waterlandsweg volgt de route de Hoge Vaart. Het stukje over het Vierbruggenpad is, ook al doe je maar 2 bruggen aan, erg leuk. De laatste kilometer loopt over Stadslandgoed de Kemphaan en na een kleine 21 kilometer wordt het eindpunt bereikt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...

Reizen met het openbaar vervoer blijft problematisch bij deze langeafstandswandeling. Voor het bereizen van deze etappe is wederom gebruik gemaakt van de auto en de fiets. Omdat ik geen zin had om 15 kilometer tegen de wind in te fietsen maak ik voor nu ook gebruik van de bus. Helaas rijdt deze bus maar 5x per dag. Met de auto ben ik eerst naat bushalte De Eemhof gereden om daar mijn fiets achter te laten. Vervolgens ben ik met de auto naar het eindpunt in Almere gereden. Omdat ik daar zeer ruim op tijd aankwam heb ik niet geparkeerd bij de parkeerplaats van Dierenpark Almere Jungle maar iets terug op de route bij de parkeerplaats bij Buitencentrum Almeerderhout. Vanaf hier heb ik de laatste 800 meter van deze etappe van het Pionierspad gevolgd naar bushalte De Kemphaan. Vanaf daar heb ik de bus genomen naar bushalte De Eemhof en vervolgens de fiets naar het startpunt gepakt. Na afloop van deze ben ik etappe vanzelfsprekend eerst met de auto weer teruggereden naar het startpunt om aldaar de fiets weer op te halen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “10_De_Eemhof_-_De_Kemphaan_-_20.9_km.gpx”
aantal downloads: 489  –  bestandsgrootte: 60,63 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 2fa62a53d07c3b4c3b5e1b2f9eeccb28
SHA1: a196bd9d73144ac02876451e300ed0c01ac10490
SHA256:bd8d0b8dbccb94778366c3daefb5db3e05a8b7b76f6fa4a0fa8eabca2aecc96e
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “10_De_Eemhof_-_De_Kemphaan_-_20.9_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Zeewolde – De Eemhof

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Zeewolde – De Eemhof
provincie:Flevoland
afstand:21.1 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:9e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.32348, 5.54930
startpunt:parkeerplaats Woldstrand nabij Strandweg 165, 3891 AK Zeewolde
downloads: 531 ( gpx: 531 | kml: 0 )
De 9e etappe van het Pionierspad loopt grotendeels door bosrijke gebieden. Vanaf de start in Zeewolde gaat de route via diverse groenstroken al snel over in het Horsterwold, één van de grotere aaneengesloten loofbossen van Nederland. Omdat diverse verkeerswegen het gebied doorsnijden heb je als wandelaar niet echt het gevoel dat je in zo een groot loofbos aan het wandelen bent. De paden door het bos zijn wat rommelig en het heeft de afgelopen dagen flink geregend waardoor het op bepaalde stukken erg nat is. Bijzonder fraai is het stukje door de Stille Kern. Een stukje pril oerbos met diverse waterpartijen binnen het Horsterwold. Officieel loopt deze etappe niet over het alhier gelegen uitkijkpunt (Horsterberg) maar omdat dit uitkijkpunt eigenlijk direct naast de route ligt heb ik deze wel in de route meegenomen.

Na het verlaten van het Horsterwold loopt de route een klein stukje door agrarisch gebied om al snel de N301 bij het Nijkerkernauw te passeren. Vlak voor het passeren van de Nijkerkerbrug zit er even een druk stukje (autoverkeer) langs de Erkemederweg in de route. Jammer dat er hier niet is gekozen om de route via Camping Erkernederstrand naar de Nulderdijk te laten lopen. Na het passeren van de N301 volgt een fraai maar kaarsrecht stuk over de dijk. Diegene die liever niet een lang stuk door het gras lopen kunnen er hier ook voor kiezen om het naastgelegen fietspad te volgen. Bij Landgoed en camping Energy Up wordt de dijk verlaten en volgt nog een aardig stuk door het Hulkesteinse Bos. Hier loopt de route nog een klein stuk over een vlonderpad. Waarom het officiele eindpunt van deze etappe in het bos is gelegen is mij een raadsel. Je moet toch doorlopen naar de Rassenbeekweg (deel van de volgende etappe) om het gebied te verlaten.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Ook voor deze etappe is het openbaar vervoer tussen start- en aankomstpunt met maar vijf bussen per dag en een reistijd van meer dan een uur verre van optimaal. En vanaf de bushalte naar het startpunt en vanaf het eindpunt naar de bushalte dient nog een een paar kilometer gelopen of gefietst te worden. Daarom kies ik er wederom voor om met de auto en fiets te reizen. De auto parkeer ik bij het eindpunt. Aldaar is niet echt een parkeerplaats maar in de verbreding van de bocht (doodlopende weg) is zoveel ruimte dat er plaats genoeg is voor meerdere auto's. Vanaf het aankomstpunt aan de Rassenbeekweg volgt een fietstocht van iets meer dan vijftien kilometer naar het startpunt (parkeerplaats Woldstrand) in Zeewolde. Voor de fietsroute heb ik Google Maps als navigatie gebruikt. De fietstocht loopt bijna geheel over zeer rustige, soms wat overgroeide, fietspaden. Na afloop van de wandeling heb ik de auto gepakt om de fiets weer in Zeewolde op te halen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “09_Zeewolde_-_De_Eemhof_-_21.1_km.gpx”
aantal downloads: 531  –  bestandsgrootte: 42,39 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: af235a95d798f3fefcac95df6c680df2
SHA1: ee4a263e3839192c83d23a4ac47e8efc5ba56534
SHA256:57ee0deeb960c8881553baac5ecc3f52e9528ec23df9e11ffbbacf6411637f4e
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “09_Zeewolde_-_De_Eemhof_-_21.1_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Knarbos – Zeewolde

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Knarbos – Zeewolde
provincie:Flevoland
afstand:18.7 km
gelopen:Juli 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:8e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.40994, 5.49136
startpunt:kruising Vogelweg met Knardijk, Lelystad.
downloads: 497 ( gpx: 497 | kml: 0 )
Deze 8e etappe is qua beleving niet te vergelijken met de vorige etappe. De eerste kilometers gaan nog door een bosrijk gebied maar al snel wordt het asfalt opgezocht en loop je kilometers over kaarsrechte maar bijna uitgestorven asfaltwegen door intensief gebruikt agrarisch gebied. Net als je genoeg van het asfalt begint te krijgen, direct na het passeren van een niet toegankelijk windmolenpad, gaat de route verder over een hobbelig schouwpad langs een sloot. Aan de vegetatie te zien is dit deel van de route dit jaar nog niet veel belopen. Nergens zijn sporen te zien van eventueel eerdere wandelaars. De vegetatie (gras, riet, distels, brandnetels) staan op sommige stukken meer dan kniehoog. Stieken verlangde ik even terug naar de goed beloopbare asfaltwegen.

Bij de Hoge Vaart aangekomen wordt tot aan de brug het fietspad gevolgt. Vanaf hier loopt de route tot aan Zeewolde geheel door het bos. Vlak na het passeren van de brug over de Hoge Vaart is het onverharde pad geheel kapotgelopen door paarden. Dit stuk is erg modderig en er liggen zoveel uitwerpselen dat je meer met het pad dan met de omgeving bezig bent. Is het toeval dat ruitersport- en menvereniging De Zeewolder Ruiters aan het begin van dit pad gehuisvest is?

Gelukkig wordt het pad na na een kilometer of twee beter beloopbaar en volgt een leuk stuk door de bosrijke omgeving. Na het passeren van de brug in de Bosruiterweg wordt het onverharde pad weer ingeruilt voor enkele kilometers verharde fietspaden.

De route komt Zeewolde binnen via een groene bufferzone met een parkachtig karakter. Daarna gaat de route door het op zondag uitgestorven centrum van Zeewolde verder richting de haven. Vanaf de haven volgt nog een aardig stuk langs de strandjes aan het Wolderwijd (onderdeel van de Veluwerandmeren).


geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Uit de vorige etappe was al af te leiden dat het openbaar vervoer in Flevoland te wensen overlaat. Ook bij deze etappe is dat helaas zo. Met de bus van het eindpunt naar het startpunt duurt in het weekend bijna anderhalf uur. Hiervan sta je volgens de reisplanner halverwege de rit 58 minuten bij een bushalte te wachten op de eerstvolgende bus omdat je de aansluiting op 2 minuten na hebt gemist.

Daarnaast dien je, indien je de bus neemt, vanaf de bushalte alsnog een kleine 6 kilometer naar het startpunt te fietsen. Voor mij reden om direct met de fiets (ongeveer 14 kilometer) van het eindpunt naar het startpunt te rijden. Omdat redelijk wat wegen in Flevoland niet toegankelijk voor fietsers zijn dit keer geen kant en klare fietsroute als download. Zelf heb ik de fietstocht met behulp de Google Maps routeplanner gemaakt.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “08_Knarbos_-_Zeewolde_-_18.7_km.gpx”
aantal downloads: 497  –  bestandsgrootte: 36,51 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 1305d8efc708f30aa6b854ece7791009
SHA1: cc5bf7ad75668a7435ff01f6e321dbd7e7218077
SHA256:d1f130ff996fbc7fcc3515610b4c2f9d2c02a4cf70e03f01d31f899428bbc1bb
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “08_Knarbos_-_Zeewolde_-_18.7_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Lelystad – Knarbos

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Lelystad – Knarbos
provincie:Flevoland
afstand:22.4 km
gelopen:Juli 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:7e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.48605, 5.43115
startpunt:Bushalte Hollandse Hout, Lelystad
downloads: 482 ( gpx: 482 | kml: 0 )
Etappe 7 van het Pionierspad is wederom een wat langere etappe met een totale lengte van 22.4 km. Wil je echter ook vanaf het eindpunt naar de dichtsbijzijnde bushalte lopen dan dien je daar nog iets meer dan 6 km aan toe te voegen. Het eerste deel van etappe 7 loopt langs de randen van het Hollandse Hout, de Oostvaardersplassen en het Oostvaardersveld. Afwisselend loop je door bossen en over wat meer open vlakten. Op de route is het erg rustig. Net rondom het buitencentrum Oostvaardersplassen is het even wat drukker met wandelaars en fietsers.

Net over de helft van deze etappe wordt het Oostvaardersveld verlaten en na het kruisen van de A6 loopt de route even door agrarisch gebied. Echter al snel loopt de route wederom door bossen en over bomenlanen richting het Knarbos. De paden op dit laatste stuk van de route worden niet heel intensief belopen. Hier en daar staan de brandnetels borsthoog en over de paden liggen heel wat afgewaaide takken en omgevallen bomen. Regelmatig moet hier over een dwars over het pad liggende boomstam geklommen worden of dient een alternatief pad rondom de kroon van een omgewaaide boom gezocht te worden.

Hoogtepunten op deze route waren voor mij het stuk langs de rand van de Oostvaardersplassen en de route over het Oostvaardersveld.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Zoals hierboven al aangegeven is deze etappe lastig met het openbaar vervoer te bereizen. Wij hebben daarom voor een deel van de reis de fiets gebruikt. Allereerst de auto geparkeerd bij de kruising Vogelweg en Knardijk (de Knardijk is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars). Daar is geen officiele parkeerplaats maar de toerit is breed genoeg om de auto aldaar in de berm te parkeren. Daarna zijn wij naar de bushalte Vogelweg (+/- 6 km) gefietst. Daarna met de bus van bushalte Vogelweg naar bushalte De Rietlanden. Aldaar de weg oversteken en 29 minuten wachten om vervolgens de bus naar bushalte Hollandse Hout te nemen. En bij aankomst op het eindpunt van deze etappe wederom (maar nu met de auto) naar bushalte Vogelweg om de fiets op te halen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “07_Lelystad_-_Knarbos_-_22.4_km.gpx”
aantal downloads: 482  –  bestandsgrootte: 64,92 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 73735f96b9520d04663fc8ed1bd446b7
SHA1: 72045d34296a9686d358f2d1f8bf80782d0b15c4
SHA256:d5858f0a310091c97a1989e44cb40b696f74e4a124554398af20eb27530f3831
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “07_Lelystad_-_Knarbos_-_22.4_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Lelystad – Lelystad

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Lelystad – Lelystad
provincie:Flevoland
afstand:16.2 km
gelopen:November 2022
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:6e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.54011, 5.52198
startpunt:Bushalte Steenstraat, Lelystad
downloads: 855 ( gpx: 855 | kml: 0 )
De 6e etappe start op een industrieterrein in het oosten van Lelystad. Echter na 5 minuten wandelen ligt het industrieterrein achter ons en lopen we heerlijk in de bossen. Als eerste slingeren we door het Bergbos om daarna het Zuigerplaspark aan te doen. Rondom parkeerplaatsen kom je de bekende hondenuitlaters inclusief loslopende honden tegen maar over het algemeen in het rustig in de bossen. Na een kleine 10 kilometer wordt de kust van het IJsselmeer bereikt. Daar zie je overigens niets van en als je na het passeren van de N307 het water te zien krijgt dan is dit inmiddels het Markermeer geworden. De kade volgend passeren we eerst Bataviastad en de Bataviawerf om vervolgens de Bataviahaven aan te doen. We blijven de oever nog een poos volgen richting Lelystad Haven om daarna naar het zuiden af te buigen richting het eindpunt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Het openbaar vervoer is, net als de voorgaande etappen, niet geweldig. Met de bus vanaf Hollandse Hout via het station (ruim 30 minuten overstaptijd) naar het startpunt aan de Steenstraat duurt bijna 1 uur.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “06_Lelystad_-_Lelystad_-_16.2_km.gpx”
aantal downloads: 855  –  bestandsgrootte: 45,94 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 9ec23fbc4bdb0bced5ed30ed1c403729
SHA1: a7d9f80e6f53bb41a1faf468e37e32d097301580
SHA256:6a3729d6dc6026e153371a49879408be7e9cdb4f7797183fa51a40aa01603bfb
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “06_Lelystad_-_Lelystad_-_16.2_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2022). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Swifterbant – Lelystad

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Swifterbant – Lelystad
provincie:Flevoland
afstand:16.5 km
gelopen:Oktober 2022
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:5e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.59542, 5.63447
startpunt:Bushalte Visvijverweg, Swifterbant
downloads: 789 ( gpx: 788 | kml: 1 )
Op dit deel van de route is al geruime tijd een ontwikkelaar bezig met Windplanblauw. Om deze reden is een groot deel van de route enkel op zondag te belopen. Echter in het weekend rijden er geen bussen naar en van het start- en eindpunt van deze etappe. En omdat de omleiding er niet zo aantrekkelijk uit ziet besluit ik de vele borden ivm de stremmingen te negeren. Daar was de ontwikkelaar blijkbaar op voorbereid. Het eerste hek, ruim 3 km vanaf het beginpunt, is gemakkelijk via het naastliggende bouwland te passeren. Het direct daarop volgende hek, aan de overkant van de bouwweg, heeft de aannemer listig voor en deels over de brug gezet. Maar door een stukje via de buitenrailing te kluiteren is de afzetting te omzeilen en is de brug toch bereikbaar. En waarom de hekken er staan? Geen idee, er staat een kraan naast een windturbine in aanbouw maar verder is er weinig activiteit te bespeuren. Na 5.5 km stuit ik opnieuw op een bouwhek wat dankzij het naastliggende bouwland wederom gemakkelijk te passeren is (even iets teruglopen en daar door het struikgewas). Dan, na het oversteken van de bouweg wederom een stevig hek. Ook hier bied een korte sluiproute door het naastgelegen struikgewas echter uitkomst. Van enige bouwactiviteiten is op dit punt overigens helemaal niets meer te bespeuren. Na iets meer dan 6 km kom ik het laatste bouwhek tegen. Deze is iets lastiger te passeren omdat deze aan beide kanten aan water grenst. Echter een metalen u-balk, net naast het hek, over de sloot biedt uitkomst. Heb je geen zin in een evenwichtsoefening? Volg dan na het passeren van het 3e hek de bouwweg. Je volgt dan de route via de andere kant van de sloot en hiermee omzeil je de 2 laatste bouwhekken. Ik ben blij dat ik de originele route heb gelopen want het alternatief over de Visvijverweg (welke ik even later kruis) ziet er niet al te aanlokkelijk uit.

De route zelf is aardig maar, zoals ik op het tweede deel van de route, waar de windturbines al volop draaien, merkte heb je, omdat je regelmatig pal langs de windturbines loopt, wel veel geluidsoverlast. Dat zal, als de molens op het eerste deel in productie worden genomen, vermoedelijk ook daar zo zijn. Verder zitten er in deze etappe veel rechte stukken maar door de diverse stukken met beplanting is dit eigenlijk niet zo erg. Het stuk bos aan de noordzijde van de Visvijverweg valt wel wat tegen. Grote vakken met een ondoordringbare beplanting van bomen en struiken met daar tussendoor brede graslanen. Het voelt niet echt natuurlijk aan en nodigt ook niet uit om daar eens plezierig te gaan wandelen.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...

De bereikbaarheid van begin- en eindpunt is niet geweldig. Door de week hoogstens 1 bus per uur. In het weekend is er zelfs helemaal geen busverbinding via het startpunt.

En omdat een enkele reis OV vanaf mijn huis naar het startpunt bijna 3 uur duurt heb ik de auto naar Lelystad genomen. Aan de Nikkelstraat zijn voldoende parkeerplaatsen en vandaar is het een kleine 800 meter (grotendeels over de route van het Pionierspad) naar bushalte Steenstraat.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “05_Swifterbant_-_Lelystad_-_16.5_km.gpx”
aantal downloads: 788  –  bestandsgrootte: 25,45 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 3e679cbaab14779db91222468b2ad47c
SHA1: dae89fe300a20e8f92610b64bc805d9942c73914
SHA256:e41d9fea0a2d5c75a7e81d5d16f4ad8d063c27ea90d550ecc26f7a31d91aa86a
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “05_Swifterbant_-_Lelystad_-_16.5_km.kml”
aantal downloads: 1
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2022). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Emmeloord – Swifterbant

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Emmeloord – Swifterbant
provincie:Flevoland
afstand:23.0 km
gelopen:September 2022
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:4e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.66790, 5.79101
startpunt:Bushalte Sloefweg, Ens
downloads: 745 ( gpx: 745 | kml: 0 )
Ongeveer 4 jaar geleden was ik aan het Pionierspad begonnen maar door een combinatie van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en het verschrikkelijk lange rechte stuk uit etappe 3 had ik destijds besloten om met andere langeafstandswandelpaden verder te gaan. De bereikbaarheid is ook nu helaas wel een dingetje. Zo rijdt de bus naar start en vanaf finish enkel door de week en vaak ook maar 1x per uur. De route zelf is echter een groot contrast met de eerder gelopen 3e etappe. Vanaf de bushalte loop je al vrij snel over een halfverhard, smal, fietspad richting Schokland. Ik had hier al eerder gewandeld waardoor veel mij wel bekend voorkwam. Zoals bijvoorbeeld de oude haven midden in de polder, het huisje waar destijds de misthoorn in en op stond en de iets verderop gelegen Gesteentetuin. Het blijft echter een fraaie omgeving waar ik met veel plezier doorheen gelopen ben. Na het verlaten van Schokland volgt nog even een redelijk saai stukje over een kaarsrechte weg naar de dijk maar dit betreft gelukkig maar een paar honderd meter.

Direct over de dijk volgt eerst een jachthaven met aangrenzend huizenpark waar je dwars doorheen loopt. Daarna loopt, om voor mij onverklaarbare redenen, de route opeens langs de doorgaande weg richting Nagele (omdat daar een bushalte is misschien?), om vervolgens over eerst een grastrook en later een aardappelveld weer richting de dijk te lopen. Op de kaart staat daar inderdaad een wandelpad getekend maar de boeren zetten hun gewassen zo dicht tegen de slootkant dat er van een eventueel pad helaas niets is overgebleven. Beter had de route vanaf de jachthaven hier gewoon rechtdoor de dijk gevolgt. De doorgaande weg en het aardappelveld voegen weinig aan deze etappe toe.

Na het oversteken van wederom de dijk volgt de route een flink stuk het Ketelmeer richting de Ketelbrug. Een leuk (wel erg recht) en rustig wandel- cq. fietspad met mooie vergezichten over het Ketelmeer. Na het oversteken van de Ketelbrug (waar je als voetganger op de parallelweg goed moet opletten voor de passerende auto's) wordt al snel de dijk verlaten om dwars door een schapenweide en later een bosachtige omgeving naar het eindpunt te lopen.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “04_Emmeloord_-_Swifterbant_-_23.0_km.gpx”
aantal downloads: 745  –  bestandsgrootte: 39,98 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 262027aca881b10317b944d49267185f
SHA1: 7af2827cecbe784d2af5cf04f2e56edb7bfc4d94
SHA256:af0574a0eb0f5d4fa992848e5f1431e7867c710b45e9fb88cd4c11b6522cfd76
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “04_Emmeloord_-_Swifterbant_-_23.0_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2022). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Pionierspad: Dagwandeling Oud-Kraggenburg

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Dagwandeling Oud-Kraggenburg
provincie:Flevoland
afstand:11.1 km
gelopen:December 2018
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:3.1e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.66970, 5.92963
downloads: 1714 ( gpx: 1712 | kml: 2 )
Deze etappe wordt aangegeven als extra dagwandeling. Een korte wandeling van amper 11 kilometer over de bodem van het voormalige IJsselmeer. Vanaf de bus steek je eerst de Zwolse Vaart over om daarna naar links af te slaan. Deze eerste 500 meter loopt gelijk op met de 3e etappe van het Pionierspad. Na een kilometer wordt het bos verlaten en heb je een weids uitzicht over de voormalige zeebodem. Via een kaarsrecht fietspad gaat de tocht naar de voormalige vuurtoren van Oud Kraggenburg. Dit fietspad loopt eigenlijk op dezelfde plaats als destijds de vaargeul liep. Daarna gaat de route naar het Zwarte Meer waar je een stuk over de dijk wandeld. Het laatste stuk gaat weer door bosrijk gebied terug naar de bushalte. Op dit laatste stuk is het relatief druk met fietsers en mountain bikers. Maar ik moet toegeven, ze zijn allemaal even vriendelijk en iedereen groet je onderweg.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

In het weekend rijdt de bus maar één keer per uur. De keuze is dan om flink door te stappen, heel langzaam te lopen of onderweg een uurtje op een (spaarzaam) bankje te gaan zitten.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Kraggenburg_-_Oud Kraggenburg.gpx”
aantal downloads: 1712  –  bestandsgrootte: 12,58 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 98ad90757035c6ed80d83e738d219cba
SHA1: 8fa832425287cf457e02ad4ad8a4876056bfe1d9
SHA256:82cebfa3484f3d0dd7cf4abf72bacc5a07c4bf02cd4aa7485e916ad2a0f8b401
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Kraggenburg_-_Oud Kraggenburg.kml”
aantal downloads: 2
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2018). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.