Griethausen: De Gelderse Poort – Schenkenschanz

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Griethausen: De Gelderse Poort – Schenkenschanz
deelstaat:Nordrhein-Westfalen
afstand:13.6 km
gelopen:September 2023
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Rijk van Nijmegen, Land van Kleef, Oost Betuwe
coördinaten start:51.82319, 6.16834
startpunt:St. Martinus Kirche, Oberstraße 71, 47533 Kleve
downloads: 355 ( gpx: 355 | kml: 0 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze wandeling is ruim 20 jaar geleden al eens eerder door mij gelopen. Ik had in die tijd vermoedelijk nog geen gps en daardoor was de track hiervan niet opgenomen. Vandaag was het dus tijd om deze wandeling alsnog door de gps vast te laten leggen. En voordat er berichten worden geplaatst over de titel van de route bovenaan deze pagina... Deze is overgenomen van de wandelgids. Ik ben mij er van bewust dat dit deel van Duitsland waarschijnlijk geen onderdeel van de Gelderse Poort uitmaakt.

Het grote verschil met destijds is dat de veerpont over de Oude Rijn (Schenkenschanz en Duffelward) destijds nog een autoveerpont was en dagelijks vaarde. Nu is het een voet- en fietsveer dat enkel in de weekenden tussen 10.30 en 17.30 uur vaart in de periode van goede vrijdag tot eind oktober.

Het dorpje Griethausen wordt al vrij snel na de start van de wandeling verlaten. Na het passeren van een afsluitbare deur in de dijk (om Griethausen bij hoog water te beschermen) wordt een oude rivierarm van de Rijn, de Altrhein, overgestoken en gaat de route richting de Rijn. Dit stuk van de route is niet bijzonder fraai maar het is rustig op de weg en het uitzicht op de oude roestige spoorbrug van de spoortlijn Zevenaar - Kleef (1865 - 1912) maakt veel goed. Het traject vanaf Kleef tot aan de Rijn is overigens tot 1982 in gebruik geweest.

Na het passeren van een flinke fabriek en de waterzuivering volgt een bijzonder fraai stuk door een alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk natuurgebied. Ook al loop je vlak langs de Rijn, op wat doorkijkjes na krijg je van de Rijn niet heel veel mee.

Ongeveer halverwege de route wordt het dorpje Schenkenschanz aangedaan. Rondom het gehele buitendijks gelegen dorpje staat een muur zodat het bij hoogwater beschermd is tegen overstromingsgevaar. Al vrij snel na het verlaten van Schenkenschanz wordt de Oude Rijn met de veerpont overgestoken en gaat de wandeling vanuit Duffelward over de dijk verder richting Wardhausen-Brienen. Alhier wordt via een brug bij de sluizen het Spoykanaal overgestoken en gaat de route verder richting de verkeersweg 220n.

De originele route volgde ruim voor de verkeersweg een fiets- en voetpad richting Griethausen maar dat pad bestaat helaas niet meer. Daarom nu een kort maar saai stukje langs deze verkeersweg. Gelukkig takken we al snel af naar het voetpad dat over de bedding van de oude spoorlijn Zevenaar-Kleef loopt. Vanaf hier is het nog een paar minuten door het dorpje Griethausen terug naar het startpunt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Belangrijke informatie:
Het voet- en fietsveer over de Oude Rijn tussen Schenkenschanz en Duffelward vaart alleen in de periode vanaf goede vrijdag tot eind oktober en dan enkel op zaterdag en zondag van 10.30 uur tot 17.30 uur. Buiten deze periode en op weekdagen is deze route niet te lopen. De overtocht met het veer is gratis (2023). Kijk voor eventuele nadere informatie op de website van de lokale vereniging Schenkenschanz.
download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Griethausen_-_De_Gelderse_Poort_-_13.6_km.gpx”
aantal downloads: 355  –  bestandsgrootte: 27,90 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 53fbbaa6e4bb443b55a616a9305dba31
SHA1: 8fa89612d5db5555156254a7109e9fb5f6443b23
SHA256:5a9fe0b657133f6685014aa66fbbf4b39bc9f595b7df971485915dca048361ae
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Griethausen_-_De_Gelderse_Poort_-_13.6_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *