Kootwijk: Kootwijkerzand

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Kootwijk: Kootwijkerzand
provincie:Gelderland
afstand:7.0 km
gelopen:Oktober 2023
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Noord Veluwe
coördinaten start:52.18431, 5.77273
startpunt:Parkeerhaven Blaupot ten Catehof, 3775 KM Kootwijk
downloads: 144 ( gpx: 144 | kml: 0 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze wandeling over het Kootwijkerzand, het grootste actieve stuifzandgebied van West-Europa, is nog volledig volgens de originele route te bewandelen. De in de routebeschrijving genoemde markeringspunten (paaltjes, routekleuren etc.) zijn grotendeels verdwenen maar de paden lopen nog hetzelfde als 20 jaar geleden.

De wandeling start eigenlijk bij de kerk van Kootwijk. Omdat parkeren hier echter niet meer mogelijk is pakken wij de dichtbijzijnste openbare parkeerplaats als startpunt. Via rustige straten wandelen we Kootijk uit en komen we al snel bij de bosrand. Na een klein stukje door het bos bereiken we het Kootwijkerzand. De gehele vlakte is vrij te bewandelen (wij volgen wel de zichtbare paden om jonge vegetatie zo veel mogelijk te sparen) maar er zijn tientallen manieren om deze vlakte over te steken. De routebeschrijving schrijft dan ook: U steekt de zandvlakte over tot u ongeveer halverwege bent, ga rechts en van de bosrand in de verte links en rechts vandaan blijven en parallel met de bosrand de vlakte uitlopen. Aan het eind van de zandvlakte kom je uit bij uitkijktoren de Zandloper. Stond hier 20 jaar geleden nog een houten uitkijktoren, in 2017 is deze vervangen door een ijzeren variant.

De terugweg loopt overwegend door de bossen over smalle en soms wat bredere paden terug naar Kootwijk. Aldaar lopen we alsnog langs de kerk en vanaf daar is het nog maar een klein stukje terug naar het startpunt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Kootwijk_-_Kootwijkerzand_-_7.0_km.gpx”
aantal downloads: 144  –  bestandsgrootte: 19,37 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 278cd3655b8ab1111e761f7a6a1359e8
SHA1: 457a91c6971c2497f75c3cfcafa33e7c43e01445
SHA256:1a6aa4271b856f02fe71e586b96bac17257b39d011bd669126477625461616d5
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Kootwijk_-_Kootwijkerzand_-_7.0_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *