Natuurpad: Schaarsbergen – Hoenderloo

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Natuurpad: Schaarsbergen – Hoenderloo
provincie:Gelderland
afstand:13.0 km
gelopen:Mei 2023
soort wandeling:Meerdaagse Wandelroute
naam wandeling:Het langste NATUURPAD van Nederland
etappe nummer:13e etappe
bron:website: www.rootsmagazine.nl
coördinaten start:52.03141, 5.87095
startpunt:bushalte Koningsweg, Schaarsbergen
downloads: 689 ( gpx: 688 | kml: 1 )
Deze etappe gaat door het Nationale Park De Hoge Veluwe maar loopt geheel gelijk aan de oude (en grotendeels aan de nieuwe) etappe van het al in 2013 door mij gelopen Veluwe Zwerfpad. Mijn ervaring van vandaag is eigenlijk gelijk als in 2013. Het Nationale Park De Hoge Veluwe richt zich niet op wandelaars maar op fietsers en automobilisten. Dat merk je eigenlijk al als je naar de entree loopt, er is geen voetpad naar de ingang, je loopt over de rijweg tussen de auto's en fietsers door. Eenmaal in het park zijn er wegen voor automobilisten, fietspaden voor de fietsers en mogen de wandelaars de paden met ruiters delen. Bankjes en picknicktafels vind je enkel langs de fietspaden. Als wandelaar hoef je tijdens deze route niet op een bankje of zitplek te rekenen. En kom je bij een fietspad een bankje tegen dan is deze vermoedelijk al in gebruik door deze fietsers. Voor de rust en de natuur hoef je deze etappe ook niet te lopen. Steeds weer zie je auto's en fietsers op de veelal aan deze route parallel lopende wegen en fietspaden.

Halverwege de route staat het pad en een flink stuk van de berm (nog steeds) onder water. Hier kom je, net als in 2013, niet voorbij zonder laarzen of door de schoenen uit te trekken. Waarom het park hier niet een kort stuk vlonder plaatst is mij een raadsel. Voor de fietsers plaatsen ze prachtige bruggen maar als wandelaar mag het zelf uitzoeken. Ik loop daarom springend van pol tot pol een meter of 20 het heideveld in om met een grote boog rond het onder water staande stuk te lopen. Ook hierbij zijn waterdichte schoenen aan te bevelen want soms staat je schoen toch deels in het water.

Ik ben mij er van bewust dat bovenstaande ietwat negatief klinkt. Het park heeft zeker ook mooie plekjes maar je bent er zelden alleen. Ik heb bij het nemen van de foto's regelmatig moeten wachten totdat auto's, fietsers of andere wandelaars uit beeld waren. Je kruist dan ook negen keer een weg of fietspad tijdens deze etappe. Ik blijf bij mijn conclusie dat als ze aan wandelaars entree vragen ze ook voor wandelaars voorziening zouden moeten treffen. De natuur in het park is mooi maar qua voorzieningen en rust loop je even goed (en misschien nog wel beter) in de bossen rondom het park zoals bijvoorbeeld in Nationaal Park Veluwezoom.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...

Voor Park de Hoge Veluwe is een entreebewijs nodig. Mei 2023 kost een entreekaart voor een volwassene euro 12.30. Controleer voor vertrek ook de openingstijden van het park.

De busverbinding tussen Hoenderloo en Schaarsbergen is op zondagen en op feestdagen niet optimaal. Zelf heb ik op het eindpunt een witte fiets van het park gepakt en ben ik door het park teruggefietst naar het startpunt.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “13_-_Schaarsbergen_-_Hoenderloo_-_13.0_km.gpx”
aantal downloads: 688  –  bestandsgrootte: 38,71 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: d3a1c17acf39d51d231cca3f8c23ded2
SHA1: 2fde55946e6363649c0c4b8634f159e4eacf9649
SHA256:8ab5054db61315686052c2458964a5b6209b2e0785d2dc68c112381ffc8461b4
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “13_-_Schaarsbergen_-_Hoenderloo_-_13.0_km.kml”
aantal downloads: 1
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Etappe overzicht:

etappe 1: Goirle - Biest-Houtakker
etappe 2: Biest-Houtakker - Oisterwijk
etappe 3: Oisterwijk - Liempde
etappe 4: Liempde - Schijndel
etappe 5: Schijndel - Veghel
etappe 6: Veghel - Uden
etappe 7: Uden - Ravenstein
etappe 8: Ravenstein - Hernen
etappe 9: Hernen - Winssen
etappe 10: Winssen - Valburg
etappe 11: Valburg - Doorwerth
etappe 12: Doorwerth - Schaarsbergen
etappe 13: Schaarsbergen - Hoenderloo
etappe 14: Hoenderloo - Apeldoorn
etappe 15: Apeldoorn - Gortel
etappe 16: Gortel - Heerde
etappe 17: Heerde - Wijhe
etappe 18: Wijhe - Heino
etappe 19: Heino - Vilsteren
etappe 20: Vilsteren - Balkbrug
etappe 21: Balkbrug - Zuidwolde
etappe 22: Zuidwolde - Ruinen
etappe 23: Ruinen - Spier

Overzichtskaart: Het langste NATUURPAD van Nederland

Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *