Pionierspad: De Kemphaan – Muiden

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: De Kemphaan – Muiden
provincie:Flevoland
afstand:23.1 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:11e etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.34138, 5.26483
startpunt:Bushalte De Kemphaan, Almere Hout
downloads: 458 ( gpx: 458 | kml: 0 )
De slotetappe van het Pionierspad is wederom een aardige etappe. Vanaf de bushalte bij het startpunt loop je direct het Almeerderhout (bos) in en kom je al snel in een wat parkachtige omgeving terecht. Een groot deel van de route loopt langs de randen van Almere Haven maar hier krijg je gelukkig relatief weinig van mee. Na een kleine 4 km wordt even een stukje bedrijventerrein aangedaan waarna de route een stukje verder gaat langs de rand van het voormalige Floriade terrein (2022). Hierna volgt de route een strook groen tussen Almere Haven en de snelweg A6.

Iets na Het Eksternest / de IVN Bostuin heeft de gemeente Almere de doorgang van het Pionierspad met een hek afgesloten. De bijbehorende overstap is met gaas afgezet en op het hek is een bordje 'geen toegang' geplaatst. Hierdoor is het stuk door de schapenweide niet langer toegankelijk. Door even het fietspad (Farflerpad) langs de schapenweide te volgen kan ik enkele meters verderop de route gelukkig weer oppakken.

Het deel door het Kromslootpark is zonder meer fraai. Wel loopt de route hier een heel stuk over een wat hobbelig graspad. Via de Hollandse Brug wordt Flevoland verlaten en gaat de route verder over Noord-Hollands grondgebied. Via vanaf de brug een mooi uitzicht over het water verwacht die komt bedrogen uit. Aan de ene zijde heb je zicht op de snelweg A6 en aan de andere zijde kijk je tegen de spoorbrug aan.

Bij Muiderberg heb een mooi zicht op het IJmeer en het aan de overkant gelegen Almere Poort. Geniet vooral hier van het uitzicht want na het verlaten van Muiderberg versperren bomen tussen de dijk en het IJmeer verdere uitzichten op dit IJmeer. Net voorbij Muiderberg gaat de route verder over de kruin van de dijk. Hier heb je af en toe een doorkijkje op het IJmeer (en het verderop gelegen eiland Pampus) maar kijk je, zoals hiervoor al aangegeven, voornamelijk tegen de kronen van de bomen aan die tussen de dijk en het IJmeer staan.

De laatste kilometers wordt het Muiderslot zichtbaar en volgt de route de buitenzijde van de Vestingsgracht. De laatste kilometer loopt de route door Muiden zelf. Dit stukje is behoorlijk toeristisch en dat merk je aan de drukte op straat. De laatste honderd meter buiten Muiden brengt je naar het eindpunt van het Pionierspad. Vlak voor de Spieringbrug is volgens de routebeschrijving het eindpunt bereikt. Verwacht, net als bij de overige LAW paden, ook nu geen monument, plakaat of eindpuntaanduiding. Zoals in Steenwijk het Friese Woudenpad geruisloos overliep in het Pionierspad zo loopt het Pionierspad hier geruisloos over in het Floris V-pad.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Voor deze etappe is er in de nabijheid van het start- en het eindpunt een bushalte waardoor we de fiets ditmaal thuis laten. De auto parkeren wij op parkeerplaats P2 (gratis) bij Muiden en we lopen enthousiast naar de nabijgelegen bushalte Mariahoeveweg. De totale busreis duurt iets meer dan een uur. Hiervan zit je 30 minuten in de bus en sta je iets meer dan 30 minuten op de verschillende overstappen te wachten. Lijn 110 in Muiden besluit om niet via de parallelweg bij het busperron te stoppen maar bij een klein doorsteekje tussen de bushalte en de doorgaande weg. Vreemd. Waarom een busperron aanleggen en er vervolgens geen gebruik van maken?

Via Muiden centrum rijdt de bus in 8 minuten naar het P+R terrein Muiden. Alhier vertrekt lijn 327 volgens de reisplanner 11 minuten later vanaf perron B. Klein probleempje, er staan geen (voor mij zichtbare) letters op of bij de perrons. Ook de automatische informatieborden boven de haltes geven de eerste minuten nog geen duidelijkheid. Ze kunnen maar 2 vertrektijden tegelijk tonen. Dan maar alle perrons goed in de gaten houden totdat lijn 327 aan komt rijden.

In 15 minuten rijdt lijn 327 van het P+R terrein naar busstation 't Oor. Daar aangekomen is het nog slechter gesteld met de informatievoorziening. Het busstation is ivm werkzaamheden gesloten en er zijn diverse tijdelijke haltes aangebracht. Helaas staat er nergens aangegeven waar welke lijn vertrekt. En er zit ruim 150 meter tussen de eerste en de laatste tijdelijke halte. Waar moet je nu gaan staan voor lijn 160? Gelukkig kan een aardige buschauffeuse van een andere lijn na enig opzoekwerk vertellen waar lijn 160 vertrekt. Na 26 minuten wachten stopt lijn 160 inderdaad netjes bij de aangegeven halte en 7 minuten later kunnen we met deze 11e en tevens laatste etappe van het Pionierspad van start.

Er valt nog veel te verbeteren aan de reizigersinformatie op deze buslijnen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “11_De_Kemphaan_-_Muiden_-_ 23.1_km.gpx”
aantal downloads: 458  –  bestandsgrootte: 84,47 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 9bafba43ff8ed49976b2a1489ac210fd
SHA1: 064740b520892ec7adbfd106ce01440a014ae8d0
SHA256:5f15c023f6dc2970d038114304aed14bc6cdeaa2ed2045355b3f45c975722986
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “11_De_Kemphaan_-_Muiden_-_ 23.1_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - Muiden

Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *