Pionierspad: Zuidoostvariant Lelystad – Oostvaardersbos – Knarbos

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Pionierspad: Zuidoostvariant Lelystad – Oostvaardersbos – Knarbos
provincie:Flevoland
afstand:24.4 km
gelopen:Augustus 2023
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 1-2: Pionierspad
etappe nummer:6ae etappe
bron:Wandelgids Pionierspad
coördinaten start:52.53552, 5.50839
startpunt:Bushalte Kwikstraat, Lelystad
downloads: 437 ( gpx: 437 | kml: 0 )
Is deze etappe officieel nog onderdeel van het Pionierspad? Op de website van Wandelnet staat deze route evenals de Dagwandeling Oud Kraggenburg niet langer in het etappeoverzicht voor het Pionierspad. De route is gelukkig nog (bijna) geheel beloopbaar. Het startpunt ligt aan etappe 6, de etappe Klokbekerweg, - Hollandse Hout, of indien je mijn afwijkende etappeindeling gebruikt, aan de etappe Lelystad - Lelystad. Vanaf de bushalte Kwikstraat loop je in een paar minuten naar het startpunt. De laatste 200 meter van de aanlooproute volgt echter hetzelfde pad als de eerste 200 meter van deze etappe, maar dan in tegenovergestelde richting. Omdat deze etappe toch al ruim 24 km lang is en deze 200 meter qua omgeving gelijk is aan het voorgaande stuk van de aanlooproute besluit ik dat stukje over te slaan en de route 200 meter na het officiële startpunt op te pikken. Veel routeparkeringen (wit rood) zijn (nog) aanwezig maar op een aanzienlijk aantal kruisingen dan wel splitsingen ontbreken deze inmiddels. Daar waar de markeringen nog zichtbaar zijn volg ik tijdens deze etappe de markeringen en daar waar ze ontbreken volg ik de rond 2017 door mij gedownloade track van deze variant.

Vanuit het startpunt loopt de aanlooproute even een stukje over een bedrijventerrein maar de Kwikstraat gaat al snel over in een onverhard pad door het Oostvaardersbos. Na ongeveer 2 km gelopen te hebben (achterzijde Dela Ölandhorst) ontbreekt de markering en gaat de route volgens de gps over een nat en deels onderwater staande grasstrook. Ik besluit om de grasstrook over de iets drogere rand te volgen en even later kom ik gelukkig weer markeringen tegen. Zo slingert de eerste 6 km van deze etappe zich door parkachtige bossen richting de A6. Na het passeren van de A6 gaat de route verder door het Natuurpark Lelystad. Het is ook daar heerlijk rustig met recreanten maar de vele afrasteringen rondom de 'natuur' in dit park storen mij. Ik heb in de voorgaande 6 km al 3x een ree op de paden gespot en op de 2e helft van deze etappe ga ik nog 2x een ree spotten. In het Natuurpark is echter geen wild te bekennen. Ik heb ook nog even een kijkje genomen bij het otterverblijf maar net als voor de overige recreanten aldaar was dit vergeefse moeite. De otters lieten zich niet zien.

Na het oversteken van de N302 veranderd het landschap aanzienlijk. Het is even gedaan met de bosrijke omgeving. Het eerste deel van de Meerkoetenweg volgt een bedrijventerrein dat vervolgens overgaat in agrarisch gebied. Via een leuk halfverhard pad steek de route door naar het zuidelijk gelegen Lelystad Airport. Voorheen was het, na het passeren van de Anthony Fokkerweg mogelijk om de vaart (Meerkoetentocht) aldaar met een brug over te steken en de route via het schouwpad voort te zetten. De brug is hier, tezamen met alle markeringen, echter verdwenen. Door een halve kilometer het fietspad langs de Anthony Fokkerweg te volgen kan de vaart alsnog via de Talingweg overgestoken worden. Ook hier ontbreken echter de markeringen. Deze komen pas weer terug als deze etappe verderop aansluit op de etappe Hollandse Hout - Knarbos.

Het eerste stuk van het schouwpad langs de Meerkoetentocht is wat luidruchtig door de langs dit deel aanwezige circuits. Deze worden gelukkig al weer snel achtergelaten waardoor de stilte terugkeert. Na ongeveer 18 km sluit deze etappe aan op de etappe Hollandse Hout - Knarbos. Vanaf hier is het nog ruim 6 km naar het eindpunt.

Schreef ik vorige maand nog bij het lopen van de voorgenoemde etappe dat gras, de netels en de distels kniehoog stonden en dat er enige omgevallen bomen over de route lagen, vandaag waren paden tot aan het passeren van de Eendentocht keurig gemaaid en waren de omgewaaide bomen verwijderd. Zou de beheerder mijn routeverslag hebben gelezen? Echter op de laatste kilometers, vanaf het passeren van de Eendentocht was nog niets veranderd. Hoog gras, netels en distels tot op heuphoogte, omgewaaide bomen en veel overhangende takken. Hier heeft de beheerder nog wel wat werk te verrichten.

Na iets meer dan 24 km wordt het eindpunt aan de Knardijk bereikt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Het eindpunt ligt op een locatie waar in de nabijheid geen openbaar vervoer aanwezig is. Wij hebben daarom voor een deel van de reis de fiets gebruikt. Allereerst de auto geparkeerd bij de kruising Vogelweg en Knardijk (de Knardijk is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars). Daar is geen officiele parkeerplaats maar de toerit is breed genoeg om de auto aldaar deels in de berm te parkeren. Vanaf daar zijn wij naar de bushalte Vogelweg (+/- 6 km) gefietst. Daarna met de bus eerst naar treinstation Lelystad Centrum om vervolgens over te stappen op de bus naar de Kwikstraat. Na het lopen van deze etappe en bij aankomst aan de Knardijk zijn we met de auto weer terug naar de bushalte Vogelweg gereden om de fietsen aldaar weer op te halen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Zuidoostvariant_Lelystad_-_Oostvaardersbos_-_Knarbos_-_24.4_km.gpx”
aantal downloads: 437  –  bestandsgrootte: 63,88 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: e18f0ccd4266126cbaf1a30abdcc9aa7
SHA1: 07c76508e28ba1125185fb0b770a8af2e15c7ce3
SHA256:d7feba33336128cc2cba23509a394eb00acfc899f6955b71eb0be2cfaa9e42ff
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Zuidoostvariant_Lelystad_-_Oostvaardersbos_-_Knarbos_-_24.4_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling:

Etappe overzicht:

etappe 1: Steenwijk - Giethoorn
etappe 2: Giethoorn - Vollenhove
etappe 3: Vollenhove - Emmeloord
etappe 3a: Dagwandeling Oud Kraggenburg
etappe 4: Emmeloord - Swifterbant
etappe 5: Swifterbant - Lelystad
etappe 6: Lelystad - Lelystad
etappe 6a: Zuidoostvariant Lelystad - Oostvaardersbos - Knarbos
etappe 7: Lelystad - Knarbos
etappe 8: Knarbos - Zeewolde
etappe 9: Zeewolde - De Eemhof
etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan
etappe 11: De Kemphaan - MuidenHet als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *