Quatre Bras: door de Ravenswaarden

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Quatre Bras: door de Ravenswaarden
provincie:Gelderland
afstand:18.0 km
gelopen:Februari 2024
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids IJsselvallei Zuid
coördinaten start:52.18508, 6.21133
startpunt:Parkeerplaats voor Zutphenseweg 42, 7211 ED Eefde
downloads: 120 ( gpx: 120 | kml: 0 )
Vanaf 1996 tot ongeveer 2005 heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 heb ik een start gemaakt met het alsnog lopen van deze wandelingen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

De routebeschrijving uit 2003 klopt nog in zijn geheel. Hier en daar zijn er kleine aanpassingen in de beschrijving nodig omdat bijvoorbeeld de N348 sinds 2011/2012 in het zuidoosten tegen de route aan ligt. Ik heb deze route al eens rond 2004 gelopen en kan mij herinneren dat er toen erg veel ooievaars in het landschap te zien waren. Daar speelde het in 2013 gesloten Ooievaarsdorp 't Zand zeker een rol in. Maar ook vandaag zag ik weer diverse koppels op hun hoge nesten zitten.

Vanaf het kruispunt in Quatre Bras (Eefde) wordt al snel het rustige gebied van de Ravenswaarden opgezocht. Een groot deel van de route gaat over verharde wegen met af en toe een (klein) stukje onverhard. De wegen zijn over het algemeen echter rustig. Het enige drukke punt is na 2 kilometer, daar waar je in 2004 over het onverharde Jan Regelinkpad door de akkerlanden wandelde loop je nu 200 meter langs de N348. Daarna wordt het echter weer erg rustig op deze route.

Ook het opvoedingstehuis waar ik in 2004 langs liep is er nog steeds al spreekt men tegenwoordig over een jeugdzorglocatie. Vlak daarna volgt een mooi stukje over landgoed Klein Zwavink om daarna koers te zetten richting Korenmolen Eesterhoek (tegenwoordig Geertruida Cornelia). Omdat de molen iets buiten de route ligt loop je hier een klein stukje van de route zowel heen als weer terug over dezelfde weg.

Na het verlaten van de molen wordt al spoedig de IJsseldijk overgestoken om de route door de uiterwaarden voort te zetten. Via een doodlopend pad gaat de route verder richting het Gat van Gorssel (zandgat) met tevens een mooi uitzicht op de kasteelruïne van voormalig kasteel De Nijenbeek. Ook hier loop je dezelfde weg weer terug naar de hoofdroute en kom je, na het nogmaals oversteken van de IJsseldijk, even later aan in het dorp Gorssel. Gorssel wordt echter al weer snel verlaten. Er volgt nu nog een stuk over wat drukkere en saaie Lindeboomweg en Flierdeweg terug naar het startpunt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

De wandelgids geeft aan te parkeren langs de N348 ter hoogte van hectometerpaal 37.7. Er zijn daar echter nauwelijks parkeermogelijkheden en dit is ivm de verkeersveiligheid ook niet wenselijk. Ik parkeer de auto daarom op de lege parkeerplaats tegenover een bedrijf aan het kruispunt van de Zutphenseweg met de Flierderweg. Als alternatief kun je echter ook prima kiezen voor de aan de Fliederweg gelegen grote parkeerplaats bij voetbalvereniging Gorssel. Daar is volop parkeerruimte en de route loopt ook langs die parkeerplaats.

Een deel van de route ligt buiten de IJsseldijk en kan bij (zeer) hoog water niet toegankelijk zijn.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Quatre_Bras_-_door_de_Ravenswaarden_-_18.0_km.gpx”
aantal downloads: 120  –  bestandsgrootte: 37,47 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: f0f99f6d888e0623f92d50f4d2b4502f
SHA1: 9bdb156cedca575d5503d02930c1e937bf3e1d1f
SHA256:27cb80500680d9759fabc37b48525f172fd29ecb8f95719bb052ff603c02fcb1
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Quatre_Bras_-_door_de_Ravenswaarden_-_18.0_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *