Langs de Maas: Ravenstein – Megen – Ravenstein

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Langs de Maas: Ravenstein – Megen – Ravenstein
provincie:Noord-Brabant
afstand:23.7 km
gelopen:Juni 2024
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Oost Brabant
coördinaten start:51.79631, 5.65426
startpunt:Parkeerplaats Bleek, Ravenstein
downloads: 6 ( gpx: 6 | kml: 0 )
Vanaf 1996 tot ongeveer 2005 heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 heb ik een start gemaakt met het alsnog lopen van deze wandelingen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze wandeling had ik rond 2002 al eens gelopen maar dat zal zijn geweest voordat ik de gelopen routes via mijn GPS vastlegde. De track van deze route ontbrak tot nu maar dat is vandaag dus opgelost. Deze route is nog bijna geheel te lopen volgens de routebeschrijving. Wel heeft Prorail in 2009 het pad op de spoorbrug tussen Ravenstein en Niftrik afgesloten waardoor er nu iets verder gelopen moet worden naar het voet- en fietspontje Ravenstein-Niftrik.

De route in Ravenstein start eigenlijk in het centrum maar net buiten het centrum is een ruim parkeerterrein aanwezig. Ik start daarom vanaf het parkeerterrein en loop door Ravenstein richting het centrum om vanaf daar de routebeschrijving te volgen. Het eerste deel loopt over een rustig fietspad langs de dijk richting Megen. Op de dijk kom je regelmatig fietsers en wandelaars tegen maar echt druk is het niet. In Megen maakt de route een extra lus door dit plaatsje en loopt hier even gelijk op met de eerder door mij gelopen route Megen - Oijen - Megen. De wandelgids noemt dit zelfs als mogelijkheid om deze wandeling met nog bijna 17 km uit te breiden.

Na het oversteken van de Maas (veerpont) volgt de route de Maas terug richting Ravenstein. Over deze Maasdijk rijdt aanzienlijk meer autoverkeer maar de route doet zijn best om zo veel mogelijk alternatieve paden te volgen. En daar waar de route nog over de Maasdijk loopt kan er voor worden gekozen om eventueel over het fietspad onderaan de dijk te lopen.

Eigenlijk zag ik, naar aanleiding van het routekaartje, een beetje op tegen deze tweede helft maar dat is alleen maar meegevallen. De alternatieve paden zijn erg rustig en vormen een leuke afwisseling op de langgerekte dijk. Halverwege de terugweg loopt de route door het plaatsje Batenburg met de imposante gelijknamige kasteelruïne. Omdat, zoals hierboven al beschreven, het pad langs de spoorbrug is afgesloten, heb ik nu het veerpontje genomen om weer aan de overkant van de Maas te geraken. Mocht het pontje niet varen dan kan ook de iets verderop gelegen Maasbrug (A50) genomen worden om aan de overkant te geraken.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Langs_de_Maas_-_Ravenstein_-_Megen_-_23.7_km.gpx”
aantal downloads: 6  –  bestandsgrootte: 57,90 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: a0d51e6e875e695279cd216487faac36
SHA1: e775740ffb8dd401082c8530afcd5c971fa9e03e
SHA256:ac47022642c0ab8f3873ca74e05a435541d9af2a4b991566def3ef0c5fdd0a37
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Langs_de_Maas_-_Ravenstein_-_Megen_-_23.7_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *