Renswoude: Over dijken en langs linies en forten

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Renswoude: Over dijken en langs linies en forten
provincie:Utrecht
afstand:11.6 km
gelopen:Januari 2024
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Gelderse Vallei
coördinaten start:52.07211, 5.54173
startpunt:Koepelkerk Renswoude, Kerkstraat 3, 3927 BR Renswoude
downloads: 104 ( gpx: 104 | kml: 0 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze wandeling is nog geheel volgens de beschrijving uit 2005 te bewandelen. In plaats van te parkeren langs de Dorpstraat (N224) kies ik er voor om te parkeren (en te starten) bij de Koepelkerk Renswoude. Ook dat punt ligt op de route van deze wandeling.

Vanuit hier volgt een klein stukje langs de drukke N224 om vervolgens af te buigen naar het bij het kasteel Renswoude behorende Gran Canal. Aan het einde hiervan volgt de route de Slaperdijk, gelegen op de grens tussen Gelderland en Utrecht. Na enige kilometers komt de route aan bij Fort Daatselaar (Werk aan de Daatselaar), een aarden vestingwerk als onderdeel van de Grebbelinie. De route volgt hier even de vestingwal om daarna de dijk (Groeperkade) weer op te pakken.

Na zo'n 5 kilometer worden de dijken verlaten en gaat de tocht verder over de broekbossen van landgoed Scherpenzeel. Het heeft de afgelopen weken veel geregend en dat is hier goed te merken. Op sommige punten staat het oppervlaktewater net zo hoog of zelfs net iets hoger dan het pad en dien ik door de iets hoger gelegen berm mijn weg te vervolgen. Daar waar het water iets onder het pad staat heeft de vele regen het pad in één grote modderbaan veranderd. Waterdichte schoenen zijn op dit stuk van de route bij nat weer geen overbodige luxe.

Na het nogmaals oversteken van de N224 gaat de route verder over de hoger gelegen Groeperkade. Het stukje over de verharde Oude Holleweg is wat vervelend omdat het druk is met verkeer en niet iedereen zijn snelheid hier aanpast op de aanwezige wandelaars. Gelukkig is dit maar een kort stuk en wordt deze weg weer snel ingeruild voor onverharde (en modderige) paden. Na iets meer dan 11 kilometer eindigt de route weer bij het startpunt.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

In zowel de Wandelgids Utrecht en het Gooi (2001) als in de Wandelgids Gelderse Vallei (2005) is deze route onder de naam Renswoude: Over dijken en langs linies en forten opgenomen. Deze route uit 2005 loopt op een drietal punten net iets anders dan de route uit 2001 en is tevens net iets langer dan de eerder uitgebrachte route. Beide routes zijn eigenlijk even fraai, deze route uit 2005 loopt dank zij de aanpassingen in het begin over net iets rustigere paden dan de eerder uiitgebrachte variant.

In de Wandelgids Gelderse Vallei (2005) is van deze route (met een eigen wandelnummer, maar zonder kaartje) tevens een korte variant van 7.5 km opgenomen. Deze korte variant loopt gelijk aan de hoofdroute maar eindigd na 7.5 km bij Restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34, 3927 AW Renswoude. Vanaf hier kan dan de bus worden genomen (bushalte De Dennen, Renswoude) naar het startpunt (bushalte Kerkstraat, Renswoude).download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Renswoude_-_Over_dijken_en_langs_linies_en_forten_-_11.6_km.gpx”
aantal downloads: 104  –  bestandsgrootte: 32,40 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: ab93db716f4ee0b562bebe409618ce41
SHA1: 491b2d2440011419ea22dd37cbdfe5afc6f7ae80
SHA256:d105d5801223dde9061ad8b697ef83ab3feba2a445fdf2d834347eee1410e4d4
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Renswoude_-_Over_dijken_en_langs_linies_en_forten_-_11.6_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *