Rheden: Onzalige Bossen

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Rheden: Onzalige Bossen
provincie:Gelderland
afstand:8.2 km
gelopen:Januari 2023
soort wandeling:Rondwandeling
coördinaten start:52.03374, 6.01818
startpunt:Parkeerplaats De Bosrand: Beekhuizenseweg 6991, 6991 Rheden
downloads: 522 ( gpx: 521 | kml: 1 )
De Onzalige Bossen is een eeuwenoud bosgebied in het Nationaal Park Veluwezoom. De herkomst van de benaming is niet helemaal duidelijk. Het waarschijnlijkst is dat deze afgeleid is van het Middelnederlandse woord on-saelig, wat armzalig betekent. De grond onder de Onzalige Bossen is arm aan voedingsstoffen en daardoor niet geschikt voor landbouw. Dit heeft echter een prachtige bosrijke omgeving tot gevolg gehad. Het landschap is heuvelachtig en het totale hoogteverschil tijdens deze wandeling is zo'n 60 meter. Bijna de gehele route loopt over onverharde paden.

Vanaf de parkeerplaats wordt heel even de aangrenzende weg en de heidevelden gevolgt maar al snel buigt de route af het bos in. Na zo'n 3 kilometer volgt de route even de kaarsrechte Koningslaan. Eén van de door Koning Stadhouder Willem III van Oranje tussen 1679 tot 1684 aangelegde koningswegen. Veelal lijnrechte jachtwegen, die dwars door de bossen en heiden van de Veluwe Iiepen. Ze vormden de verbinding tussen de verschillende jachtsloten van de Koning-stadhouder.

Ongeveer halverwege de route wordt de Carolinahoeve aangedaan. De in 1846 gebouwde boerderij serveerde al rond 1900 pannenkoeken aan passerende wandelaars. Thans heeft de boederij enkel een horecabestemming.

De tweede helft van deze route loopt weer geheel door het bos over afwisselend brede en smalle bospaden, regelmatig begeleid door een rij beukenbomen. Vlak voor het einde moet ik een stukje dwars door het bos omdat een kleine kudde Schotse hooglanders bezit op het wandelpad heeft genomen. Omdat ze een jong bij zich hebben en gezien het formaat van de hoornen van de volwassen dieren neem ik maar geen risico.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Rheden_-_Onzalige_Bossen_-_8.2_km.gpx”
aantal downloads: 521  –  bestandsgrootte: 20,62 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 380dc3ff3f1127d5e4162bd455a439f6
SHA1: f7871252d80cc4621c8dd4d3da0f9bd87386377e
SHA256:e34b6b4f68c526704da7190b7a7d7d7f89a27eda88b0eec82374497d1386c89e
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Rheden_-_Onzalige_Bossen_-_8.2_km.kml”
aantal downloads: 1
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *