Romeinse Limespad: Marienbaum – Xanten

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Romeinse Limespad: Marienbaum – Xanten
deelstaat:Nordrhein-Westfalen
afstand:16.2 km
gelopen:November 2022
soort wandeling:Lange Afstand Wandelpad (LAW)
naam wandeling:LAW 16: Romeinse Limespad
etappe nummer:22e etappe
bron:Wandelgids Romeinse Limespad
coördinaten start:51.69345, 6.37022
startpunt:Bushalte Marienbaum Kirche, Xanten
downloads: 987 ( gpx: 983 | kml: 4 )
De laatste etappe van de routeverlenger van het Romeinse Limespad start in het Duitse dorpje Marienbaum. Vanuit het dorp loop je al vrij snel het Uedemer Hochwald (bosgebied) in waar je iets later aan de eerste klim van een kleine 50 meter mag beginnen. Als de top bereikt is dalen we weer af tot op bijna het startniveau om daarna aan de tweede beklimming te beginnen. Na zo'n 6 km wordt het bos verlaten en volgt een leuk stukje door de zacht glooiende akkerlanden van dit gebied. Na het passeren van de L6 gaat de route verder over het tracé van de oude spoorbaan Boxtel (NL) - Wesel (D) dat momenteel als fietspad in gebruik is. De spoorbaan volgt hier de doorgaande weg maar omdat het spoortracé destijds op een 7 meter hoge spoordam was aangelegd merk je niet heel veel van deze naastgelegen weg. Ook aan dit stuk van de etappe heb ik veel genoegen beleefd. Hierna volgt nog een klein stuk langs de drukke K36 om vervolgens af te slaan naar het centrum van Xanten. Via de westelijke standspoort wordt het centrum bereikt en na het volgen van de winkelstraat komen we aan op het eindpunt van het Romeinse Limespad.

Voor diegene die zich afvragen waarom de routeverlenger tot aan Xanten doorloopt? Xanten kan worden beschouwd als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, die onder andere bewoond werd door Romeinse veteranen van het nabijgelegen Castra Vetera. Deze legerplaats van een Romeins legioen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Germania Inferior.

En net buiten Xanten ligt nu het Archeologisch Park Xanten met een gedeeltelijke wederopbouw van de Romeinse Colonia Ulpia Traiana. Met onder meer de gedeeltelijk herbouwde Hafentempel (zogenoemd vanwege de ligging vlak bij de haven aan de Rijn), het Römermuseum Xanten, het gedeeltelijk herbouwde amfitheater, een aan de Rijnzijde herbouwde stadsmuur en een Romeinse herberg.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...

Ook deze etappe loopt gelijk aan de X2/E8 route. Je volgt hiervoor voornamelijk de X-markering met soms de extra aanduiding X2 of E8.

Het startpunt in Marienbaum ligt aan buslijn 42 (Xanten - Kalkar). Een kaartje (euro 2,90, prijspeil 2022) is in de bus te koop tegen kontante betaling. Zie de reisplanner van Deutsche Bahn voor actuele vertrektijden.

Wij hebben de auto naar Xanten genomen. Daar net buiten het centrum geparkeerd op de parkeerplaats Archeologisch Park Xanten (gratis) en vervolgens de bus naar het Marienbaum genomen.download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “22_-_Marienbaum_-_Xanten_-_16.2_km.gpx”
aantal downloads: 983  –  bestandsgrootte: 41,89 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 5e75a6d28d99326736dd39bea9cb738a
SHA1: e91a5fa1e6cc207b7036ebfb8c9c470e0b5ee466
SHA256:5b855ae2b89a8138a019059fe8329d683b05ca399ddb36600fdb4b63a0992d0f
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “22_-_Marienbaum_-_Xanten_-_16.2_km.kml”
aantal downloads: 4
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Etappe overzicht:

etappe 1: Katwijk - Leiden
etappe 2: Leiden - Leiden
etappe 3: Leiden - Hazerswoude Dorp
etappe 4: Hazerswoude Dorp - Alphen aan den Rijn
etappe 5: Alphen aan den Rijn - Bodegraven
etappe 6: Bodegraven - Papekop
etappe 7: Papekop - Harmelen
etappe 8: Harmelen - Utrecht
etappe 9: Utrecht - Bunnik
etappe 10: Bunnik - Werkhoven
etappe 11: Werkhoven - Maurik
etappe 12: Maurik - Lienden
etappe 13: Lienden - Wageningen
etappe 14: Wageningen - Heveadorp
etappe 15: Heveadorp - Arnhem
etappe 16: Arnhem - Bemmel
etappe 17: Bemmel - Nijmegen
etappe 18: Nijmegen - Wyler
etappe 19: Wyler - Kleve
etappe 20: Kleve - Kalkar
etappe 21: Kalkar - Marienbaum
etappe 22: Marienbaum - Xanten

Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2022). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *