’t Harde: landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Klarenbeek en vestingstad Elburg

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: ’t Harde: landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Klarenbeek en vestingstad Elburg
provincie:Gelderland
afstand:20.1 km
gelopen:Maart 2023
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Noord Veluwe
coördinaten start:52.42061, 5.87221
startpunt:parkeerplaats SV 't Harde: Bovenweg, 8084 PB 't Harde
downloads: 399 ( gpx: 395 | kml: 4 )
Rond de eeuwwisseling heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 ben ik begonnen met ook deze wandelingen alsnog te lopen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze wat langere route uit 2003 is nog geheel in de originele samenstelling te bewandelen. Zelfs aanwijzingen als verkeersborden of gemarkeerde paaltjes zijn nog grotendeels aanwezig. Een deel van deze route loopt samen met het Zuiderzeepad en overige delen lopen inmiddels deels gelijk op met de later aan het gebied toegevoegde klompenpaden. Vanuit 't Harde wordt eerst eerst landgoed Zwaluwenburg aangedaan. Een mooi gebied met gelijknamig kasteel. Maar wat jammer dat het voorplein bij het kasteel als parkeerplaats wordt gebruikt. Zoveel lelijk blik ontsiert het geheel. Vanaf het landgoed gaat de wandeling verder naar landgoed Schouwenburg en daarna direct door naar Elburg Vesting, een mooie, oude, vestingstad om vervolgens via de stadswal dit historische plaatsje weer te verlaten. Nu volgt de route de oude (zee)dijk tot aan de funderingsrestanten van de Sint-Ludgeruskerk. Officieel loopt de route hier net niet langs maar ik kan het niet laten om er toch even te gaan kijken en tegelijk de 100 meter verderop gelegen vogelkijkhut te bezoeken.

Via de Kerkdijk wordt het plaatsje Doornspijk aangedaan en het daaraan grenzende landgoed Klarenbeek. Hier lijkt het er op dat de routebeschrijving niet geheel overeenkomt met de situatie in het veld maar verkeerd lopen is eigenlijk niet mogelijk. En het kan ook zijn dat ik de routebeschrijving verkeerd geïnterpreteerd heb.

Het laatste deel van de route loopt door de randen van De Haere, een bosrijk gebied, om tot slot weer naar het startpunt in 't Harde terug te keren. Ik heb erg mogen genieten van deze inmiddels al weer ruim 20 jaar oude wandeling.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “t_Harde_-_landgoederen_Zwaluwenburg_-_Schouwenburg_en_Klarenbeek_en_vestingstad_Elburg_-_20.1_km.gpx”
aantal downloads: 395  –  bestandsgrootte: 46,29 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: c5d2fd54d3bae8edf8da279b6c8aff40
SHA1: a5b5d4d8d621493712f48e68e03f6f288b669ebd
SHA256:f4aaee6915b837ad778e98a413218e944afe64206859af781538828ff6b579c1
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “t_Harde_-_landgoederen_Zwaluwenburg_-_Schouwenburg_en_Klarenbeek_en_vestingstad_Elburg_-_20.1_km.kml”
aantal downloads: 4
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2023). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *