Vlissingen: Fort Rammekens met natuurreservaat

Iedere route bevat adresinformatie met betrekking tot het start- en het eindpunt. Klik hiervoor in de kaart op het oranje markeringspictogram . Ook als er onderweg bijzonderheden of bezienswaardigheden zijn worden deze middels een oranje markeringspictogram op de kaart aangegeven.

wandeling: Vlissingen: Fort Rammekens met natuurreservaat
provincie:Zeeland
afstand:4.8 km
gelopen:Mei 2024
soort wandeling:Rondwandeling
bron:Wandelgids Zeeland en West Brabant
coördinaten start:51.45517, 3.65415
startpunt:Parkeerplaats Fort Rammekens, Rammekensweg, 4389 TZ Ritthem
downloads: 11 ( gpx: 11 | kml: 0 )
Vanaf 1996 tot ongeveer 2005 heb ik veel wandelingen uit de wandelgidsen van uitgeverij Stap voor Stap gelopen. Aan een deel van deze wandelingen was ik echter nooit toegekomen. In 2022 heb ik een start gemaakt met het alsnog lopen van deze wandelingen. Zoals te verwachten zijn sommige wandelingen niet langer één op één te lopen maar met een paar kleine aanpassingen in de route lukt dit meestal toch.

Deze route uit de wandelgids is nog grotendeels volgens de beschrijving uit 2000 te wandelen. Eigenlijk komt de route niet tot aan de voordeur van het fort maar in het kader van "nu we er toch zijn" heb ik een klein stukje extra naar de poort en weer terug gelopen. De route zou gemarkeerd moeten zijn met blauwe paaltjes maar die zijn inmiddels grotendeels verdwenen.

De weg naar het startpunt is al een beleving op zich. Grote doorgaande wegen brengen je naar het havengebied van de sloehaven. Grote fabrieken en raffinaderijen op het vaste land, honderden nieuwe auto's op opslagterreinen, scheepswerven aan de waterkant en kolossale boortorens in de haven. En dan sla je opeens af in een weggetje waar je elkaar met de auto niet kunt passeren en sta je een paar honderd meter verder bij een natuurgebied en het Fort Rammekens, het oudste nog bestaande zeefort van West-Europa.

De parkeerplaats is klein en de parkeervakken zijn zo nog kleiner maar er kan eventueel ook verderop aan de zeedijk geparkeerd worden. Zodra je uit de auto stapt ruik je de zilte lucht van de zee. Vanaf de parkeerplaats volg je de borden naar het fort en sla je al snel af naar de dijk. Het fluitekruid en de meidoorns staat in bloei en na een paar meter is er niets meer van de haven te zien. Je loopt in een volkomen andere wereld. Het bos op zich is niet spectaculair maar de vogels fluiten er wel het hoogste lied. Al snel gaat de route verder langs de kreken alwaar je af en toe een blik over het water kunt werpen.

Dan als het pad afbuigt naar het zuiden zou de route een smaller pad langs de kreek moeten volgen. Helaas is het pad door de beheerder van beide kanten ontoegankelijk gemaakt door met een enorme stappel takken en dood hout de toegang te versperren. De reden waarom wordt niet duidelijk maar er zit aldaar niets anders op dan het brede (en wat saaie) hoofdpad te vervolgen.

Er volgen nog een paar mooie uitzichten over het water als na een paar kilometer de zeedijk wordt bereikt. Omdat de blauwe paaltjes in geen velden of wegen te bekennen zijn kan ik niet opmaken of de oorspronkelijke route over de graskruin van de dijk of het erachter gelegen asfaltpad loopt. Ik besluit een stukje van beide mee te nemen. Eerst over het asfaltpad aan de zeekant met daarop mooie uitzichten op de Westerschelde met enorme zeeschepen, het strand met de bijna in het zand begraven Phoenix-caissons waarmee de dijk in 1946 werd gesloten en in de verte de haven. Na een kleine kilometer maar ik gebruik van een overstap over het hek om vervolgens de route over de kruin van de dijk en tussen de schapen door te vervolgen.

Op het laatste stuk van de route heb je nog een mooi uitzicht over de beschermde schorren en slikken van de Sloehaven.
geef deze wandeling een 1 ster beoordelinggeef deze wandeling een 2 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 3 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 4 sterren beoordelinggeef deze wandeling een 5 sterren beoordeling (1 beoordelingen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...download de track van deze wandeling als GPX bestand:
   “Vlissingen_-_Fort_Rammekens_met_natuurreservaat_-_4.8_km.gpx”
aantal downloads: 11  –  bestandsgrootte: 21,28 KB

Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

Controlewaarden integriteit gpx bestand:
MD5: 27eeb2d233610ad5e134dfaced1ea62c
SHA1: ba2a01038e2e7ab090cd1b1b5dc23957319d7750
SHA256:7872d5c2bfd05ce921ce4ee0e53782b0155ef15bf590f611a8b0de8698dcf9ba
* noot: lange SHA controlewaarden kunnen op een smal scherm incompleet worden weergegeven.

converteer en download de track van deze wandeling als KML bestand:
   “Vlissingen_-_Fort_Rammekens_met_natuurreservaat_-_4.8_km.kml”
aantal downloads: 0
Ondervindt u een probleem met het downloaden van deze route? Wij ontvangen graag een melding van u.

converteer deze route inclusief:

 3 px.

 

Fotoverslag van deze wandeling: Het als download aangeboden GPX en KML bestand is met de grootste zorg samengesteld. Echter zowel de gelopen routes als het landschap kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Voor alle op deze website getoonde en te downloaden GPX en KML bestanden geldt dan ook dat iedere route een momentopname betreft (deze route is gelopen in 2024). Ik kan niet garanderen dat de getoonde route nog steeds overeenkomt met de actuele situatie in het terrein.

Disclaimer: De op deze website aangeboden GPX en KML bestanden zijn uitdrukkelijk voor persoonlijk gebruik. Mijn GPX of KML bestanden verspreiden via een andere website of het direct linken (download) naar een GPX of KML bestand op deze website is niet toegestaan. De aangeboden GPX en de daarvan afgeleide KML bestanden zijn altijd eigen nabewerkte logs (Garmin Oregon 450 / Garmin Oregon 700) veelal gelopen aan de hand van tracks, beschrijvingen en/of plattegronden van derden. Zie de pagina gebruiksvoorwaarden en de pagina privacyverklaring voor aanvullende informatie.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *