Wandelgidsen uitgeverij Stap voor Stap

Bij diverse wandelingen wordt als bronvermelding een wandelgids van uitgeverij Stap voor Stap genoemd. De uitgeverij en gelijknamige reisboekhandel uit Nijmegen heeft helaas omstreeks 2010 haar deuren moeten sluiten en de wandelgidsen zijn enkel nog via 2e hands verkooppunten verkrijgbaar. Omdat de meeste gidsen inmiddels ruim 20 jaar oud zijn is het alsnog aanschaffen van één van deze gidsen niet raadzaam, veel beschrijvingen kloppen niet langer (bijvoorbeeld verwijzingen naar inmiddels verdwenen paaltjes, routewijzers of landschappelijke kenmerken) en sommige routes zijn door ruilverkaveling of natuurontwikkeling in hun geheel niet meer te lopen.
Veel van deze routes zijn door mij meer dan 10 jaar geleden gelopen. De GPS-tracks van deze routes zijn veelal verouderd en niet langer accuraat. In het najaar van 2022 ben ik begonnen om de in mijn overzicht ontbrekende routes opnieuw te gaan lopen. Omdat het landschap in de tussenliggende jaren is veranderd (bijvoorbeeld omdat wandelpaden zijn verdwenen, zijn vervangen door fietspaden of simpelweg niet langer toegankelijk zijn, spoorwegovergangen zijn afgesloten of opgeheven of omdat particulier terrein niet langer voor wandelaars toegankelijk is) bevatten veel van deze wandelingen aanpassingen ten opzichte van de originele routebeschrijving. Bij het opnieuw bewandelen van deze routes wordt zoveel mogelijk de routebeschrijving uit de wandelgids aangehouden maar daar waar een doorgang niet langer mogelijk is wordt er naar een alternatief gezocht.
 
Van de wandelgidsen zijn in de loop der jaren herdrukken verschenen. Deze herdrukken kunnen meer of minder wandelingen bevatten dan het aantal wandelingen uit de door mij destijds aangeschafte uitgave van deze wandelgids. Daarnaast kan ook de omslag in titel, kleur en uiterlijk per herdruk verschillen van de op deze pagina getoonde uitgave.
 
Onderdelen van de in deze wandelgidsen beschreven routes zijn tegenwoordig veelal opgenomen in klompenpaden. Tijdens diverse recente wandelingen uit deze wandelgidsen kom ik op de route markeringen van één of meerdere klompenpaden tegen.
 
De in de wandelgids genoemde afstanden waren destijds zeer onnauwkeurig. Zo kon het voorkomen dat ik een route van volgens de wandelgids 20 kilometer in 3 uur kon afleggen maar dat ik voor een andere route van volgens de wandelgids 16 km bijna 4 uur nodig had. Pas met het vastleggen van deze wandelingen via mijn gps ontdekte ik dat de langere wandelingen er qua vermelde afstand tot soms wel 3 kilometer naast zaten. Maar ook bij de korte afstanden was een foutmarge van meer dan 1 kilometer geen uitzondering. Vanzelfsprekend staan achter onderstaande wandelingen steeds de (volgens de opgenomen route) juiste afstanden weergegeven.
 
Voor mijn wandeling heb ik in de beginperiode gebruik gemaakt van de volgende wandelgidsen:

Wandelgids 4 Twente
Wandelgids 5 West Overijssel, Salland en Noordoostpolder
Wandelgids 6 Noord Veluwe
Wandelgids 7 Zuid Veluwe
Wandelgids 8 Achterhoek en Liemers
Wandelgids 9 Rijk van Nijmegen, Land van Kleef, Oost Betuwe
Wandelgids 10 Limburg en Grensstreek
Wandelgids 12 Oost Brabant
Wandelgids 14 Zeeland en West Brabant
Wandelgids 17 Utrecht en het Gooi
Wandelgids 19 IJsselvallei Zuid
Wandelgids 21 Gelderse Vallei
 
Veel van mijn eerste wandelingen uit deze wandelgidsen zijn gelopen zonder de route daarbij via een gps op te nemen. Er zijn door mij dus meer routes uit deze reeks gelopen dan in onderstaand overzicht weergegeven. Van de wandelingen waarvan de route wel via de gps is opgenomen zijn voor onderstaande wandelingen een gpx-bestand en een kml-bestand van de gelopen route aanwezig. De wandelingen staan op volgorde van uitgave van de wandelgidsen en daarbinnen op volgorde volgens de index van de desbetreffende wandelgids.
 
Ieder jaar probeer ik in de winterperiode weer enkele van de in onderstaand overzicht nog ontbrekende wandelingen uit deze reeks te lopen. Staat een bepaalde wandeling er nog niet bij? Controleer dan aankomende winter deze pagina regelmatig op nieuw toegevoegde wandelingen.
 
 

Wandelgids Twente
gids: 4
jaar: 2002
ISBN: 90-75362-38-2
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van Twente. Op dit betrekkelijk kleine oppervlak troffen wij zo’n verscheidenheid aan nog intacte landschappen aan, dat wij maar liefst 16 wandelingen en 2 trektochten nodig hadden om al het moois voor u te traceren. De wandelingen voeren langs akkers, weilanden en houtwallen, door bossen en over heidevelden. langs beekjes en kanalen, venen en vennen, over lanen, stuwwallen en essen; oude boerderijtjes, historische stadjes, verweerde grenspalen, statige kastelen, landhuizen, water- en windmolens verlevendigen de tochten: wat heeft Twente nog veel aan landschappelijk schoon te bieden.
 
1
2 De Lutte: De Hooge Lutte en de Hakenberg – 11.9 km
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 Mander: Mosbeek, Galgenberg en Hezinger Esch – 8.8 km
16 Ootmarsum: Vasserheid, Hezinger Esch en Springendal – 18.6 km
 
 

Wandelgids West Overijssel, Salland en Noordoostpolder
gids: 5
jaar: 2000
ISBN: 90-75362-19-6
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van West Overijssel en de Noordoost Polder. Op dit betrekkelijk kleine oppervlak troffen wij zo’n verscheidenheid aan nog intacte landschappen aan, dat wij maar liefst 29 tochten nodig hadden om al het moois voor u te traceren. Een aantal routes is geheel of ten dele gemarkeerd; volg echter nooit alleen de markering, maar houd tevens bij waar u ergens op het kaartje zit of, beter nog, volg de routebeschrijving.
 
1 Mariënberg – Ommen: door het Vechtdal
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 

Wandelgids Noord Veluwe
gids: 6
jaar: 2003
ISBN: 90-75362-15-3
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van het noordelijk deel van de Veluwe. Dit betrekkelijk klein oppervlak vertoont zo’n enorme geschakeerheid aan lanschapstypes, dat wij maar liefst 25 dagwandelingen en één tweedaagse wandeling (Het Veluwepad, traject 1) nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
Tochten over stuwwallen, heidevelden en zandverstuivingen, door bossen en weilanden, langs vennen, kronkelende beekjes en bloemrijke akkers, over lanen en langs houtwallen, oude boerderijtjes, statige kastelen, landhuizen en molens, leuke dorpjes en historische stadjes: onze directe omgeving heeft nog veel te bieden en deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1 Beekbergen: Spelderholt, Leesterholt en Ugchelsche beek – 13.9 km
2a Ugchelen: Heide en Boswandeling – 3.3 km
2b Ugchelen: Heidewandelroute – 2.1 km
3 Hoog Buurlo: Ugchelsche Bosch en Hoog Buurlosche Heide – 7.4 km
4 Radio Kootwijk: Hoog Buurlosche Heide – 13.8 km
5 Kootwijk: Kootwijkerzand – 7.0 km
6 Stroe: Loofles, Stroese Heide, Kootwijkersche Veld en Loobosch – 14.1 km
7 Voorthuizen: Boeschoten – 9.5 km
8 Koudhoorn: Landgoed Groot Spriel – 6.8 km
9 Garderen: Caitwickerzand en Maanschoten – 7.4 km
10 Garderen: Ouwendorp, ’t Sol, Houtdorperveld en het Speulderbosch – 15.8 km
11 Drie: het Speulderbosch – 5.5 km
12 Ermelo: landgoed Leuvenum en landgoed Staverden, langs de Staverdensche Beek – 11.0 km
13 Harderwijk: Cyriasische Veld – 4.6 km
14 Ermelo: Leuvenums Bos, Leuvenumse Beek en Leuvenhorst – 12.2 km
15 Vierhouten: Elspeetsche Heide – 9.3 km
16 Elspeet: de Fonteinberg – 6.1 km
17 Hulshorst: Hulshorsterzand -5.1 km
18 Hulshorst: Hulshorsterzand – 7.0 km
19 Nunspeet: Hendriksbosch – 4.6 km
20 Nunspeet: het Zandenbos – 9.2 km
21 ’t Harde: landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Klarenbeek en vestingstad Elburg – 20.1 km
22 Heerde: Renderklippen, Pluizenmeer, Ossenberg en Emmanuelspreng – 14.2 km
23 Tongeren: Smitsveen, landgoed Welma en Tongerensche Veen – 19.1 km
24 Vaassen: kasteel Cannenburch, de Molenbeek, Niersen en Hartensche Sprengen – 12.6 km
25 Wenum-Wiesel: Wenumsche beek en landgoed Zandhegge – 8.0 km
 
 

Wandelgids Zuid Veluwe
gids: 7
jaar: 1997
ISBN: 90-75362-07-2
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Met deze wandelgids verkennen wij voor u een voor velen nog onbekend en zonder meer verrassend stukje van ons land, dat de wandelaar bijzonder veel te bieden heeft. De wandelingen voeren langs akkers, weilanden en houtwallen, door de bossen en stuifzandheuvels en over glooiende heidevelden, langs beekjes, sprengen en rivieren, venen en vennen, over statige eiken- en beuken en berkenlanen en steile stuwwallen, langs verborgen doorkijkjes en schitterende vergezichten; pittoresque boerderijtjes, fiere kastelen en frivole landhuizen verlevendigen de tochten; het zuidelijk deel van de Veluwe heeft aan landschappelijk schoon nog veel te bieden en deze gids laat u er in 24 wandelingen mee kennis maken!
 
1 Rozendaal: Kasteel Rosendael en Rozendaelsche Veld – 9.7 km
2 Rheden: Kamerdalsche Berg en Beekhuizer Beek – 9.8 km
3 Rheden: Posbank en Herikhuizerveld – 5.1 km
4 Rheden: De Posbank – 6.8 km
5 De Steeg: Middachter Bosschen en Kasteel Middachten – 6.2 km
6 Brummen: Geldersche Toren en IJsselvallei – 17.6 km
7 Laag Soeren: Schaddevelden en Soerensche Spreng – 8.0 km
8 Loenen: Veldhuizen, Veldhuizer Spreng en Loenensche Waterval – 10.2 km
9 Loenen: Loenensche Bosch – 6.2 km
10 Loenen: Hoeve Delle en Loenermark – 13.3 km
11 Otterlo: De Hoge Veluwe – Fransche Berg, Otterlosche Zand en Jachtslot St. Hubertus – 15.4 km
12 Hoenderloo: Nationaal Park De Hoge Veluwe – Oud Reemsterzand en Jeneverbesschenbosch – 7.8 km
13 Deelen: Deelerwoud – 10,.4 km
14 Arnhem: Warnsborn – 8.9 km
15 Arnhem: Vijverberg – 3.4 km
16 Arnhem: Warnsborn – 4.7 km
17 Oosterbeek: Mariëndaal – 4.5 km
18 Wolfheze: Wolfhezerbosch en Wolfhezerbeek – 3.4 km
19 Wolfheze: Laag Wolfheze en Heelsumsche Beek – 4.9 km
20 Oosterbeek: Italiaanse weg, Kasteel Doorwerth, Duno en Hunenschans – 9.7 km
21 Renkum: Renkumsche Beek – 12.0 km
22 Renkum: Keijenberg en Kortenburgsche Beek – 3.4 km
23 Ede: Edesche Bosch – 5.2 km
24 Ede: Edesche Heide, Kreelsche Zand en Hindekampen – 11.0 km
 
 

Wandelgids Achterhoek en Liemers
gids: 8
jaar: 1999
ISBN: 90-75362-27-7
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Met deze wandelgids verkennen wij voor één van de meest onbekende delen van ons land. Het is zonder meer verrassend, hoeveel dit aan de grens met Duitsland gelegen, kleine stukje van Nederland de wandelaar allemaal te bieden heeft.
De gids voert u door dichte bossen, over zanderige rivierduinen en golvende stuwwallen, langs bollende, door graslanden begrensde essen, over veldweggetjes, eiken- en beuken en populierenlanen, door venen en vennen en over polderdijken. Kronkelende en in de dekzanden diepe voren snijdende beekjes, oude rivierstrangen en kolken, statige, tussen de bomen verscholen boerderijen, waterradmolens, kastelen en landhuizen met mooie doorkijkjes verlevendigen de tochten: de Achterhoek heeft veel te bieden en deze gids laat u er in 28 wandelingen kennis mee maken.
 
1
2 Steenderen: Langs de Groote Beek naar Bronkhorst – 5.6 km
3 Vorden: Kasteel Hackfort – 4.0 km
4 Vorden: Kasteel Hackfort – 4.2 km
5 Vorden – Almen: Landgoed Enzerinck en het Warkensche Veld – 8.9 km
6
7 Laren: Huize Verwolde – 5.1 km
8 Laren: Huize Verwolde – 3.7 km
9 Barchem: Lochemerberg – 4.3 km
10 Barchem: Kalenberg – 2.1 km
11
12
13 Ruurlo: Huize De Wiersse en Everwenninkhoek – 11.8 km
14
15
16
17
18 Winterswijk: Gossink en Beerninkhoek – 14.6 km
19 Winterswijk: Langs de Boven Slinge en door Bekendelle en Het Woold – 17.0 km
20
21 Heelweg: Door het Aaltens Goor en langs de Boven Slinge – 15.1 km
22 Doetinchem: Landgoed Slangenburg – 14.8 km
23
24 Hummelo: De Kruisbergsche Bosschen – 5.6 km
25
26 ’s Heerenberg – Hoog Elten – ’s Heerenberg – 25.6 km
27
28
 
 

Wandelgids Rijk van Nijmegen, Land van Kleef, Oost Betuwe
gids: 9
jaar: 2002
ISBN: 90-75362-37-4
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze grensoverschrijdende wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van het Rijk van Nijmegen, het Land van Kleef en de Oost Betuwe. Dit betrekkelijk klein oppervlak vertoont zó’n enorme geschakeerdheid aan landschaptypes, dat wij maar liefst 21 dagwandelingen en één driedaagse wandeling nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken. Wandelingen over intieme dijkjes, routes door de polder, tochten over heidevelden, door bossen en weilanden, langs beekjes en rivieren, over lanen en langs houtwallen, over stuwwallen en door rivierduingordels; oude boerderijtjes, statige kastelen, landhuizen en molens, leuke dorpjes en historische stadjes: onze direkte omgeving heeft nog veel te bieden en deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1
2
3
4
5
6 Plasmolen: Mookerheide – 2.6 km
7 Plasmolen: Zevendal en Kiekberg – 5.7 km
8
9 Plasmolen: Sint Jansberg en de Drie Meertjes – 12.1 km
10
11 Goch – Kevelaer – Goch: Nierswanderweg – 38.6 km
12 Goch – Kleef: Nierswanderweg – 34.9 km
13 Kleve – Kasteel Moyland – Kalkar – 18.6 km
14 Griethausen: De Gelderse Poort: Schenkenschanz – 13.6 km
15
16 Ooij: De Gelderse Poort – Ooijpolder – 14.7 km
17
18
19 Groesbeek: Nederrijk Noord en Zuid – 10.2 km
20 Groesbeek: Het Kraaiendal – 5.3 km
21 Kranenburg: het Reichswald en de Bruuk – 14.9 km
 
 

Wandelgids Limburg en Grensstreek
gids: 10
jaar: 1999
ISBN: 90-75362-20-X
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze grensoverschrijdende wandelgids vormt met 21 routes de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van Limburg en grensstreek.
Tochten over grillig gevormde stuifduinen, over golvende heuvels en glooiende heidevelden, door bossen en weilanden, langs venen en vennen, kronkelende beekjes en bloemrijke akkers, over lanen en langs houtwallen; oude boerderijtjes, statige landhuizen, watermolens, leuke dorpjes en historische stadjes: onze direkte omgeving heeft nog veel te bieden en deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1
2
3 Wellerlooi: Landgoed De Hamert – 5.1 km
4
5 Lomm: Trappenberg – 5.3 km
6 Lomm: Ravenvennen – 2.3 km
7
8
9
10
11
12
13 Ulestraten: Door het Ravenbosch en over het Raarveld – 16.3 km
14
15 Kinrooi: Langs de Abeek, door het Urlobroek en het Grootbroek – 16.9 km
16
17
18
19
20
21
 
 

Wandelgids Oost Brabant
gids: 12
jaar: 2001
ISBN: 90-75362-34-X
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze grensoverschrijdende wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van Oost Brabant. Dit betrekkelijk klein oppervlak vertoont zó’n enorme geschakeerdheid aan landschaptypes, dat wij maar liefst 27 routes nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
Tochten door grillige stuifduinen, over uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen, door bossen en weilanden, langs venen, vennen en vergeten kanalen, kronkelende beekjes en bloemrijke akkers, over fiere dijken en langs rivieren en uiterwaarden, over lanen en langs houtwallen; oude boerderijtjes, statige kastelen, fiere landhuizen, leuke dorpjes en historische stadjes: onze direkte omgeving heeft nog veel te bieden en deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1 Langs de Maas: Megen – Oijen – Megen
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 Milheeze: De Stippelberg – 5.0 km
12
13
14 Lierop: Lieropsche Heide, Het Beuven en Houtbroek – 15.8 km
15
16
17 Mariahout: Populierenroute – 11.0 km
18
19 Schijndel: Wijboschbroek – 5.2 km
20
21
22
23 Sint-Michielsgestel: Landgoed Haanwijk en De Pettelaar – 10.1 km
24 Vorstenbosch: De Bedarfsche Bergen – 7.2 km
25 Slabroek: De Mortel – 7.4 km
26 Slabroek: Bomenroute – 4.1 km
27 Schaijk: De Schaijkse Heide – Natuurpark De Maashorst – 13.1 km
 
 

Wandelgids Zeeland en West Brabant
gids: 14
jaar: 2000
ISBN: 90-75362-22-6
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze grensoverschrijdende wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van Zeeland, land van de zee, en West Brabant. Dit betrekkelijk klein oppervlak vertoont zó’n enorme geschakeerdheid aan landschaptypes, dat wij maar liefst 25 routes nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
Tochten door grillig gevormde duinen en langs stille duinmeertjes, door bossen en weilanden, over bebloemde dijken, over lanen en langs houtwallen, over slikken en schorren, langs kreken en kreekruggen; oude boerderijtjes, statige kastelen, fiere landhuizen, kerkringdorpen, historische stadjes en fortificaties bieden de nodige afwisseling: onze direkte omgeving heeft nog veel te bieden en deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1
2
3
4
5
6a Sint Philipsland: Rammegors – 7.2 km
6b Sint Philipsland: Stinkgat – 2.0 km
7 Kamperland: Natuurgebied de Schotsman op Noord-Beveland – 5.4 km
8
9 Domburg: De Manteling van Walcheren – 3.6 km
10 Meliskerke: Historie en prachtige duinen – 19.9 km
11
12
13
14
15 Zeeuws-Vlaanderen: Retranchement en Het Zwin – 8.8 km
16
17 Terneuzen: Krekengebied de Braakman – 3.1 km
18
19
20
21
22
23
24
25
 
 

Wandelgids Utrecht en het Gooi
gids: 17
jaar: 2001
ISBN: 90-75362-35-8
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Met deze wandelgids verkennen wij voor u een voor velen nog onbekend stukje van ons land. Het is zonder meer verrassend, hoeveel deze in het hart van Nederland gelegen provincie de wandelaar allemaal te bieden heeft.
De gids voert u door dichte bossen, open graslanden en hedievelden, over golvende stuwwallen en zware stuifduinen, langs beekjes, vaarten en plassen, over eiken-, beuken en populierenlanen, door venen en over kades en polderdijken, langs verborgen doorkijkjes en naar schitterende vergezichten. Historische stadjes, pittoreske boerderijen, kastelen, landhuizen, forten en wiekende molens verlevendigen de tochten. Utrecht en het Gooi hebben nog veel te bieden en deze eerste gids laat u er 16 wandelingen mee kennis maken!
 
1 Renswoude: Over dijken en langs linies en forten – 11.3 km
2
3
4
5
6
7 Austerlitz: Wallenburgroute – 5.6 km
8
9
10
11
12
13
14 Abcoude: door de polder langs de Holendrecht, Waver en Winkel – 12.8 km
15
16
 
 

Wandelgids IJsselvallei Zuid
gids: 19
jaar: 2003
ISBN: 90-75362-45-5
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Deze wandelgids vormt de neerslag van een maandenlange intensieve verkenning van het zuidelijk deel van de IJsselvallei (Deventer – Arnhem). Dit betrekkelijk klein oppervlak vertoont zó’n enorme geschakeerdheid aan landschaptypes, dat wij maar liefst 17 dagwandelingen en één tweedaagse wandeling (Het IJsselpad) nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
De gids voert u over dijken langs de IJssel maar ook langs weteringen en beken wat dieper de vallei in, door uiterwaarden en weilanden, langs kolken, wielen en vennen, door bossen, over lanen en langs houtwallen. Maar ook de oude boerderijen, de statige landhuizen en kastelen, de fiere molens, de leuke dorpjes en de historische stadjes bewijzen dat onze direkte omgeving nog veel te bieden heeft: deze gids laat u er kennis mee maken.
 
1
2
3
4
5
6
7
8 Steenderen: Langs de Groote Beek naar Bronkhorst – 5.6 km
9 Vorden: Kasteel Hackfort – 4.0 km
10 Vorden: Kasteel Hackfort – 4.2 km
11 Almen: Langs de Berkel, Huis de Voorst en Huis ’t Velde – 13.0 km
12 Quatre Bras: door de Ravenswaarden – 18.0 km
13
14 Joppe: landgoed ’t Joppe, Gorsselsche Heide en de Kring van Dorth – 18.2 km
15 Lettele: Letteler Enk, Soesterwetering, Overijsselsch Kanaal en Koerkampshoek – 13.8 km
16
17
 
 

Wandelgids Gelderse Vallei
gids: 21
jaar: 2005
ISBN: 90-75362-52-8
Uitgeverij: Stap voor Stap Nijmegen

De auteur: Het betrekkelijk klein oppervlak van de Gelderse Vallei vertoont zó’n rijkdom aan wandelmogelijkheden, dat wij maar liefst 30 routes en één tweedaagse trektocht (het Grebbeliniepad) nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
De tochten voeren u over heidevelden en landgoederen, door bossen en weilanden, langs venen, vennen, vaarten, kronkelende beekjes en bloemrijke akkers, over dijken, lanen en langs houtwallen, langs oude boerderijtjes, statige landhuizen, molens, bijzondere kerken en forten.
 
1 Rhenen: Grebbeberg – 4.7 km
2 Rhenen: Grebbeberg en Valleikanaal – 10.5 km
3
4
5 Renswoude: Over dijken en langs linies en forten – 7.5 km
6 Renswoude: Over dijken en langs linies en forten – 11.6 km
7
8
9
10
11
12
13 Woudenberg: Landgoed Den Treek, Veenplas, Griftdijk en Woudenbergsche Grift – 12.7 km
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

In deze reeks zijn naast bovengenoemde titels (naamgeving volgens gids 2005) onder andere ook de volgende delen (niet in mijn bezit) gepubliceerd:
 
1 Wandelgids Friesland
2 Wandelgids Groningen
3 Wandelgids Drente
5 Wandelgids Salland, Vechtdal en Reggedal (nieuwe uitgave, afwijkende titel)
9 Wandelgids Rijk van Nijmegen, Gelderse Poort en Land van Kleef (nieuwe uitgave, afwijkende titel)
11 Wandelgids Zuid Limburg, Voerstreek
12 Wandelgids Noordoost Brabant (nieuwe uitgave, afwijkende titel)
13 Wandelgids Midden Brabant en Grensstreek
15 Wandelgids Zuid Holland
16 Wandelgids Noord Holland, Duinen en Kust
17 Wandelgids Utrecht (Midden en Zuiden)
18 Wandelgids Flevopolder
20 Wandelgids IJsseldal Noordelijk Deel
22 Wandelgids Gooi, Vechtstreek en Utrecht Noord
23 Wandelgids Betuwe
24 Wandelgids Achterhoek Noord en Graafschap
25 Wandelgids Zuidoost Brabant / Eindhoven
26 Wandelgids Noord Holland, West Friesland, Zaanstreek en Waterland
27 Wandelgids Rijnland / Haarlemmermeer

5 gedachten over “Wandelgidsen uitgeverij Stap voor Stap

 1. Deel 13 Midden Brabant en Grensstreek,
  Dit boekje wordt niet meer genoemd. Niet meer bruik baar?
  Hoe kun je een route omzetten in een GPS track?
  Heb je daar een link voor nodig?

  • Beste Jamie, de op deze pagina genoemde titels zijn de titels die overeenkomen met de door mij gelopen wandelingen. Ik heb onder meer deel 13 nooit zelf in mijn bezit gehad. Vandaar dat deze ook in mijn overzicht ontbreekt. Omdat de uitgaven inmiddels ruim 20 jaar oud zijn zou ik er niet op vertrouwen dat de wandelingen uit deze boekjes nog probleemloos gelopen kunnen worden. Vermoedelijk zullen sommige paden niet langer toegankelijk zijn, opgeheven zijn of door nieuwe infrastructuur doorkruist zijn.

   Een route kun je niet zomaar omzetten in een track. Bij een track is ieder hoek- of knikpunt van de lijn als coordinaat vastgelegd. Je ziet de track dus precies zoals deze door de gps is vastgelegd of door maker van de track op de kaart is getekend. Bij een route is enkel het begin en eindpunt (met eventueel een aantal tussenpunten) vastgelegd. De route tussen de vastgelegde punten wordt dan door het programma softwarematig berekend. Deze kan dan ook in verschillende programma’s anders zijn. Vergelijk een route met de manier van navigeren zoals je deze in de auto gebruikt. Je geeft het eindpunt op en het programma berekend bijvoorbeeld de kortste of de snelste route vanaf je huidige positie. Maar deze getoonde route kan afwijken van de route die je in bv Google Maps zou zien. En is de route die je dan te zien krijgt geschikt voor wandelaars, fietsers of autoverkeer?

   Ik heb zelf geen ervaring met het programmatisch omzetten van een route in een track. Als ik een wandeling als route download zet ik deze op de computer handmatig over in een track door deze in Garmin MapSource over te tekenen. In Garmin BaseCamp (ik werk zelf nog steeds liever in MapSource) is het overigens wel mogelijk om een route automatisch om te zetten in een track. Zoek op YouTube maar op “Garmin Basecamp Track to Route“. Dit Engelstalige filmpje laat je zien hoe je dit eenvoudig kunt doen. Maar ook hier zal de getoonde route afhangen van de achtergrondkaart die je in BaseCamp gebruikt.

 2. Beste mensen, liepen vandaag bij prachtig weer (!) ‘uit het boekje’ wandeling 7 uit Stap Voor Stap gids 8; De Achterhoek uitgave 2003. Deze was nog goed te volgen op een stukje na bij boerderij Damkot. Zoals altijd: zorg voor een goede kaart, dan kan je zulke obstakels omzeilen of in dit geval een stukje terug lopen.

  • Bedankt voor deze aanvuling. Zelf heb ik in aan het begin van mijn wandel carière veel wandelingen uit deze reeks gelopen. Nu zou ik inderdaad of een goede kaart meenemen of de route vooraf als GPS track intekenen en waar nodig gelijk de wijzigingen in de track opnemen. Een aantal routes zullen nog goed te lopen zijn maar ik weet ook uit ervaring dat een aantal routes uit bijvoorbeeld gids 4 (Twente) door herindeling en natuurontwikkeling niet meer te lopen zijn. Vooraf even wat informatie inwinnen kan teleurstelling tijdens het lopen voorkomen.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *