Wandelkaart installeren

Laatste update: juli 2020.

Voordat je met je Garmin gaat wandelen dien je eerst een kaart (topografische ondergrond) op je Garmin GPS te installeren. Waarschijnlijk komt jouw gekochte wandelkaart met uitgebreide installatieinstructies maar voor de volledigheid laat ik toch zien hoe je de wandelkaart installeerd. Dit kan, afhankelijk van het aangeleverde bestand, op verschillende manieren, hieronder zal ik achtereenvolgens de volgende drie methoden behandelen:

MapSource versus Garmin GPS

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er een verschil tussen het bestandsformaat wat het programma MapSource (of BaseCamp) op jouw computer gebruikt en het bestandsformaat wat jouw Garmin GPS gebruikt. Een MapSource kaart kan bestaan uit vele kleine, voornamelijk *.img bestanden. Bv de Garmin Benelux Pro kaart bestaat uit meer dan 150 img bestanden. Maar bijvoorbeeld de Freizeitkarte NL bestaat uit ruim 150 folders met daarin bestanden in het Garmin database formaat *.rgn. Geïnstalleerde kaarten vind je op je computer standaard terug op de C: schijf in de folder Garmin. Onderstaande afbeeldingen tonen een deel van deze folders.


Deel van de Garmin Topo Benelux Pro kaart voor MapSource zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).


Deel van de Freizeitkarte NL kaart voor MapSource zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Op de Garmin GPS kunnen wandelkaarten zowel op de interne geheugenruimte van de Garmin zelf als op de externe geheugenkaart (SD kaart) geplaatst worden. Onderstaande afbeelding toont de Garmin GPS als schrijfstation D: en de externe geheugenkaart als schrijfstation E:. Dit kunnen op jouw computer, als je bijvoorbeeld een DVD speler hebt, andere schrijfstation letters zijn, bv E: en F: of bv E: en G:, etc.


Wandelkaarten in het img formaat op de Garmin Oregon 450 SD kaart zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Je bent vrij om te kiezen waar je jouw wandelkaart wilt plaatsen, op de Garmin zelf of op de externe geheugenkaart. In beide situaties komt de kaart in de map Garmin te staan. Ik heb er voor gekozen om al mijn wandelkaarten op de externe geheugenkaart te plaatsen. In de map Garmin vind je op bovenstaande afbeelding 9 wandelkaarten terug, waaronder 4 wandelkaarten (landen) uit de Freizeitkarte serie. Iedere kaart bestaat uit een enkel *.img bestand. De naamgeving mag je laten zoals ze zijn of, indien je dit voor jezelf helderder vindt, pas je de naam aan in de Windows Explorer.
 

Wandelkaart op SD kaart

Heb je een wandelkaart gekocht welke op SD kaart wordt geleverd dan kan je volstaan met het plaatsen van je nieuwe SD kaart in je Garmin GPS. Zodra de geheugenkaart geplaatst is en de Garmin GPS is ingeschakeld zal de nieuwe kaart beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kunt inschakelen of uitschakelen.


SD kaart slot in het batterijcompartiment van de Garmin Oregon 450.

Mijn ervaring leert dat de houder van de SD kaart niet heel solide is en dat deze tijdens het verwisselen van de batterijen nog wel eens wil losschieten. Ik heb daarom na plaatsing van de SD kaart de kaarthouder afgeplakt met een klein stukje pleister. Geen elegante oplossing maar het voorkomt dat tijdens het wisselen van de batterijen mijn geheugenkaart losschiet en op de grond valt.

 

Wandelkaart geleverd als MapSource bestanden

Onderstaande instructies laten stap voor stap zien hoe je een op de computer geïnstalleerde (wandel)kaart kan overzetten naar je Garmin GPS. Voor deze instructies gebruik ik de wat oudere wandelkaart “Onroute Wandelkaart v1.12”. De al eerder genoemde Freizeitskarte worden als kant en klare download aangeboden voor gebruik in MapSoure en BaseCamp (Apple en Windows) en voor gebruik op de SD kaart van de GPS. Wil je de kaart zowel op de computer als op de GPS gebruiken dan zijn dit dus twee verschillende downloads. Door het img bestand voor gebruik op SD kaart te downloaden zijn onderstaande instructies overbodig. < href="#3">Lees dan verder in de paragraaf Wandelkaart geleverd als een enkel image (*.img) bestand.

Voor deze instructies ga ik er vanuit dat de aangeschafte kaart al, tesamen met het programma Garmin MapSource, op de computer is geïnstalleerd.

Open allereerst het programma MapSource en selecteer in MapSource, indien er meerdere kaarten aanwezig zijn, de kaart welke je wilt transporteren naar je Garmin GPS.


Onroute wandelkaart in Garmin MapSource.

Zoom vervolgens zover uit dat het gehele land naar keuze (afhankelijk van de gekozen kaart) in Garmin MapSource zichtbaar is.


Onroute wandelkaart uitgezoomd zodat geheel Nederland zichtbaar is.

Kies in de gereedschapsbalk geheel bovenaan voor het “Map Tool” gereedschap. Is de gereedschapsbalk niet zichtbaar selecteer deze dan eerst onder “View” » “Show Toolbars” » “Tools”. Selecteer vervolgens met het “Map Tool” gereedschap geheel Nederland door er een “venster” rondom heen te trekken.


Geheel Nederland geselecteerd met het “Map Tool” gereedschap.

Na het selecteren van geheel Nederland zullen in geheel links onder “Maps” de namen van de geselecteerde kaartbladen zichtbaar worden. In dit voorbeeld bestaat Nederland uit 95 kleinere kaartbladen.


Na de selectie worden de kaartbladen zichtbaar onder “Maps”.

MapSource zal de namen van de geselecteerde kaartbladen gebruiken als naam voor de kaart op je Garmin GPS. In dit voorbeeld zal de kaart nu de naam C10,C11,C12,C13,D9,D10,D11,D12,D13,E8,E9 krijgen. Niet echt een handige naam voor deze kaart. Klik daarom links onderin op “Map Set Name:” om de kaartnaam aan te passen.


Standaard naamgeving van de geselecteerde kaartbladen.

Vink in de dialoog de optie “Autoname the map set” uit en geef de kaart een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld geef ik deze kaart de naam “Wandelkaart Nederland”.


Aanpassen van de standaard kaartnaam in een eigen voorkeur.

Nu de naam van de kaart is aangepast en de juiste kaartbladen zijn geselecteerd ben je klaar om je kaart naar je Garmin GPS te sturen. Zorg daarvoor eerst dat je Garmin GPS via de USB-kabel met de computer is verbonden.


Wacht totdat de Garmin GPS met de computer verbonden is.

Kies, om de kaart te verzenden, in het pull-down menu bovenin voor “Transfer” en vervolgens voor “Send to Device”.


Klaar om de kaart naar de Garmin GPS te verzenden.

In de “Send to Device” dialoog zal je Garmin GPS zichbaar worden. Achter “Device” kan je kiezen om de kaart op het interne opslaggeheugen te plaatsen of (indien aanwezig) op de externe SD kaart te plaatsen. Klik vervolgens op “Send”.


Kies voor interne of externe opslag.

Garmin MapSource gaat de kaart nu eerst voorbereiden. Van alle afzonderlijke bestanden waar deze kaart uit bestaat wordt nu één bestand gemaakt. Afhankelijk van de geselecteerde kaartbladen kan dit enige tijd duren.


Voorbereiden van de geselecteerde kaartbladen.

Na deze voorbereiding wordt de nieuwe kaart naar je Garmin GPS verzonden. Ook dit kan, afhankelijke van de geselecteerde kaartbladen, weer enige tijd duren.


Verzenden van de nieuwe kaart.

Zodra MapSource klaar is met verzenden krijg je als gebruiker te zien dat de data succesvol verzonden is.


The data was successfully sent.

Zou je nu met de Windows Verkenner (Windows Explorer) op je Garmin GPS kijken in de folder “Garmin” dan zie je dat er een bestand gmapsupp.img is bijgeplaatst. De in MapSource opgegeven naam “Wandelkaart Nederland” is de naam waaronder de kaart op je Garmin GPS zichtbaar is als je de kaart in- of uitschakeld. De bestandsnaam op je Garmin opslagmedia of externe SD kaart is echter altijd gmapsupp.img. Het staat je gelukkig vrij om de bestandsnaam in een andere naam te veranderen.


gmapsupp.img.

Gebruik de Windows Verkenner om de bestandsnaam gmapsupp.img te veranderen in bijvoorbeeld Wandelkaart Nederland.img. Zorg dat je de bestandsextensie .img niet aanpast anders is de kaart niet meer herkenbaar voor je Garmin GPS.


Aanpassen van de kaartnaam in de Windows Verkenner.

Je hebt nu succesvol een kaart vanuit Garmin MapSource op je Garmin GPS geplaatst. Door het na afloop aanpassen van de bestandsnaam kan je meerdere kaarten naast elkaar op je Garmin GPS tot je beschikking hebben. Handig als je tijdens je vakantie bijvoorbeeld meerdere landen aandoet of als je wandelt in bijvoorbeeld het grensgebied tussen Nederland en Duitsland.


Meerdere kaarten beschikbaar op je Garmin GPS.

Zodra de kaart op de Garmin GPS geplaatst is zal deze beschikbaar zijn. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet ingeschakeld is, in die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Zie onderaan deze pagina hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart geleverd als een enkel image (*.img) bestand

Heb je naast de MapSource kaart ook een image (*.img) voor de Garmin GPS ontvangen of heb je bijvoorbeeld een image bestand voor de Freizeitkarte Nederland gedownload dan kun je deze rechtstreeks op de geheugenkaart van je Garmin GPS plaatsen.

Heb je nog geen wandelkaart gedownload ga dan naar de website van freizeitkarte-osm.de/. Kies achtereenvolgens voor “Karten für Garmin GPS-Geräte” (of kies de Engelse link voor de Engelstalige website), “Karten”, “Weitere Länder” en blader door tot aan “Niederlande”.


Download de Freizeitkarte van Nederland voor de Garmin GPS.

De Garmin GPS Freizeitkarte wordt als ZIP bestand aangeboden, een extra schil om het eigenlijke img bestand. Dit bestand zul je eerst moeten uitpakken (decomprimeren). Op de website van Microsoft vind je hier instructies voor.


Het gedownloade ZIP bestand.


Na het uitpakken van het ZIP bestand komt er een IMG bestand tevoorschijn.

Heb jij je kaart al als IMG bestand beschikbaar dan hoeft deze vanzelfsprekend niet uitgepakt te worden.

De standaard naamgeving voor deze kaart (bestandsnaam) is wederom gmapsupp.img. Dit is een prima naam maar als je meerdere kaarten op je Garmin GPS wilt plaatsen dan lukt dat niet als iedere kaart dezelfde bestandsnaam heeft. De oplossing is het aanpassen van de bestandsnaam in een naam naar eigen voorkeur. In dit voorbeeld herbenoem ik de kaart naar “FreizeitkarteNL.img“.

Selecteer hiervoor het image bestand (1x aanklikken met de muis) en gebruik de Windows Verkenner (Windows Explorer) om de naam van het bestand aan te passen.


Herbenoemen van het bestand gmapsupp.img in OpenStreetMapNL.img.

Het bestand heeft nu de naam FreizeitkarteNL.img gekregen en is klaar om op de Garmin GPS geplaatst te worden.


Het herbenoemde bestand in de verkenner.

Sluit voor de volgende stap eerst je Garmin GPS aan op je computer middels de USB kabel. Selecteer vervolgens in de Windows Verkenner het bestand FreizeitkarteNL.img (1x aanklikken) en kies in de Windows Verkenner voor de optie “Copy“.


Selecteren en kopieeren van het image bestand in de Windows Verkenner.

Blader in de Windows Verkenner naar het opslagmedia van je Garmin GPS (intern of SD kaart), ik kies er voor om de Freizeitkarte kaart op de SD kaart te plaatsen.


Wandelkaarten op de Garmin Oregon 450 zichtbaar in de Windows Verkenner (Windows Explorer).

Kies in de Windows Verkenner voor de optie “Paste” (“Plakken“) om de hiervoor geselecteerde kaart op de SD kaart te plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat je de kaart in de folder Garmin plaatst. Deze folder is aanwezig op je Garmin GPS maar misschien nog niet op de SD kaart. In die situatie dien je eerst op je SD kaart een folder Garmin aan te maken, dit mag met hoofdletter of kleine letter G (dus zowel Garmin als garmin zijn juist.). Alleen kaarten geplaatst in de folder Garmin worden op je Garmin GPS zichtbaar.


FreizeitkarteNL kaart naast andere, al op de SD kaart aanwezige wandelkaarten.

Nu de kaart op de Garmin GPS is geplaatst is deze beschikbaar. Het kan echter zijn dat de nieuwe kaart nog niet op de GPS zichtbaar is. In die situatie dien je de nieuwe kaart eerst in te schakelen. Lees hieronder verder hoe je kaarten kan inschakelen of uitschakelen.

 

Wandelkaart inschakelen of uitschakelen

Na het plaatsen van een kaart op je Garmin GPS kan het zijn dat de kaart nog niet zichtbaar is, de kaart staat nog uitgeschakeld. Om op mijn Garmin Oregon 450 een kaart in- of uit te schakelen ga ik in het hoofdmenu naar de optie “Stel In” (“Settings”), vervolgens naar “Kaart” (“Map”), dan kies ik voor “Kaartinformatie Selecteer Kaart” (“Map Information Select Map”). Vervolgens worden alle aanwezige kaarten op het scherm getoond en kan ik door het selecteren of aanklikken van een kaart deze inschakelen dan wel uitschakelen. Het kan zijn dat jouw Garmin GPS een afwijkend menu toont, raadpleeg in die situatie de meegeleverde handleiding.


In of uitschakelen van een (wandel)kaart in het menu van de Garmin Oregon 450.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Heb je een vraag, opmerking of aanvulling ten behoeve van deze korte handleiding dan heb je hieronder de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Je kunt hier echter ook de Contact pagina voor gebruiken.

11 gedachten over “Wandelkaart installeren

 1. Topo GPS is mijn favoriete programma om gpx op je telefoon weer te geven. Je betaalt een paar euro voor de kaart van Nederland.

 2. Goedemorgen Michel Simons,
  Bestaat er een app waarmee ik de gpx bestand op mijn gsm kan downloaden?
  Fijn weekend alvast!
  Joke

  • Hallo Joke,

   Op de pagina Basisuitrusting vertel ik iets over de gratis app “Maps Me”, welke ik zelf tijdens het fietsen gebruik. Deze app kan enkel KML bestanden inlezen maar er zijn diverse websites waar je een GPX bestand kunt omzetten naar een KML bestand. Maar vanzelfsprekend zijn er meer apps die je als wandelaar kunt gebruiken. Zoek in google bv op een zoekterm als Best Hiking Apps of 2020.

   Veel wandelplezier.

 3. Ik heb de wandelingen op de GPS gezet. Hoe zet ik ze dan “aan”? Of krijg ik een melding wanneer is er ben dat ik op een route ben?
  Wij hebben een Garmin 650.

  • Als de wandeling(en) als gpx bestand in de juiste map op de GPS zijn geplaatst zullen deze zichtbaar worden in de “Track Manager”. De “Track Manager” is een optie in het hoofdmenu. Vanuit de “Track Manager” kan je vervolgens de juiste wandeling selecteren en kies je voor “Show on Map”. De gehele wandeling wordt op de kaart zichtbaar. Door tot slot voor “Go” te kiezen kan de wandeling gelopen worden.

 4. Buitengewoon hartelijk dank voor de duidelijke instructie om de Topo Beneluxkaart opnieuw op mijn Vista HCx te plaatsen

 5. Hallo.

  Ondanks mijn informeren toch een probleem met het gebruik van wandelkaarten op een sd kaartje, we hebben een Dakota 10 dus alleen intern geheugen hier voor twee sd kaartjes besteld via internet met na vragen of ik die kaarten in de dakota kon zetten zou via mapsourse kunnen.

  Het moet in deeltjes maar helaas mapsourse zie de sd kaart niet, ook via base kamp lukt het niet om delen van de kaarten te instaleren op de gps, base kamp ziet wel de kaart.

  Ik vrees dat ik ondanks mijn onderzoekje een probleem heb en misschien wel een ander gps moet kopen of jullie moeten iets weten.

  Mei vriendelijke groeten

  Arie Stuurman

  • Ik heb nooit met een Dakota gewerkt dus ik kan alleen maar speculeren. De specs geven aan dat het interne geheugen van de Dakota 850 mb groot is, daar zou dus een wandelkaart op passen (niet de Garmin Benelux Pro, bv wel de Onroute wandelkaart Nederland).

   Je geeft niet aan welke kaart(en) je op SD kaart hebt gekocht, maar als je kaart een enkel img bestand betreft en qua grootte op het interne geheugen van de Dakota past zou je deze het *.img bestand via de verkenner naar de Dakota kunnen kopieëren. Zorg wel dat je het bestand dan in de map \garmin\ plaatst.

   • Bedankt voor je reaktie het zijn de topo benelux en frankrijk en zijn beide in een *img bestand en te groot voor het geheugen van de gps, wilde en dat zou moeten kunnen via mapsourse de delen die ik nodig heb in de gps laden wat volgens anderen zou kunnen maar mapsourse ziet de hele kaart niet eens.
    En voor base kamp moet ik denk ik de kaart eerst in de computer installeren maar ook dat gaat niet als ik via Javawa het wil aanpassen aan een bestand wat wel te lezen is mis ik een tdb bestand.

    groeten

    Arie Stuurman

    • Volgens mij kan je de kaarten niet in Mapsource of Basecamp gebruiken. Met het gratis programma GMapTool kan je onder andere een enkel IMG bestand omzetten naar een herkenbare kaart voor Mapsource of Basecamp. Vanuit daar kan je dan een selectie maken en deze selectie terugschrijven als een enkel IMG bestand naar je Dakota.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *